Hlavní obsah

Milion chvilek proti Křečkovi. Tisíce lidí se sešly na Staroměstském náměstí

Spolek Milion chvilek pro demokracii uskutečnil protest na Staroměstském náměstí.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Tisíce lidí se v neděli odpoledne sešly na Staroměstském náměstí v Praze na demonstraci, kterou svolal spolek Milion chvilek po nedávném zvolení někdejšího zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislava Křečka ombudsmanem.

Článek

Podle spolku neměl být protest namířen přímo proti Křečkovi, ale proti rozkladu institucí, které mají kontrolovat pravidla a sloužit občanům. Na akci dohlíželo několik desítek policistů.

Nově zvolený ombudsman Stanislav Křeček je podle Milionu chvilek zvláště křiklavým příkladem, jak se rozkládají v Česku demokratické instituce. „Velmi brzy by mohla být další napadenou klíčovou institucí veřejnoprávní média. Už v březnu doplní Sněmovna nové členy Rady České televize a Rady Českého rozhlasu,“ rozepisuje spolek důvody, proč na nedělní odpoledne svolal na Staroměstské náměstí protestní demonstraci.

Podle spolku představuje užší výběr kandidátů do rad veřejnoprávních médií vážný důvod k obavám.

„Pokud to tahle půjde dál, stane se nakonec to, co v Maďarsku či Polsku. Justice, média, státní správa a veřejné zakázky budou podřízené politikům. V takové situaci už nelze hovořit o zcela svobodných volbách,“ uvedl mluvčí a předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář.

Protestující vyrazili na demonstraci kolem šestnácté hodiny z Hradčanského náměstí, podle zpravodajů ČTK jich v průvodu šlo několik stovek. Cestou se k nim ale přidávali další lidé a další stovky jich čekaly na Staroměstském náměstí.

V čele průvodu protestující přinesli na náměstí velkou židli s nápisem Demokracie, její nohy mají symbolizovat Soudy, Média, Vládu a Zákon. Účastníci pochodu nesli rovněž hesla namířená proti premiérovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi a nápisy jako „Rusko-čínské chování totalitou zavání“, „Chceme jít cestou EU, ne Orbána, Kaczyńského cestou“, „Média politikům nepatří“ nebo „Křeček panda, to je sranda“, který odkazuje na nedávnou Křečkovu volbu ombudsmanem.

Spolek Milion chvilek organizoval loni velké demonstrace na Letenské pláni i několik protestních pochodů zejména proti střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Stanislava Křečka zvolili poslanci novým ombudsmanem ve středu 12. února. V tajné volbě získal 91 z 88 potřebných hlasů. Milion chvilek kritizuje mimo jiné to, že Křeček neprávem používal titul JUDr. Jeho volbu označila za nešťastnou i bývalá ombudsmanka Anna Šabatová.

Reklama

Doporučované