Hlavní obsah
Online

Sasko omezí vstup do země. Bojí se zájmu o předvánoční nákupy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Nová vakcína proti covidu vykazuje 95% účinnost, tvrdí první data americké společnosti Moderna. Výsledky jsou velmi podobné výsledkům společnosti Pfizer a zvyšují tak důvěru v jejich moc ukončit pandemii.

- Další americké státy zavádějí přísnější opatření. Střední a vysoké školy v Michiganu a Washingtonu ruší výuku a zavřou restaurace. V Severní Dakotě jsou povinné roušky. Počet případů v USA přesáhl 11 milionů případů, denní nárůst se drží nad 100 tisíci. Poslední milion nakažených v USA přibyl za týden. Zdravotníci na sociálních sítích prosí, aby lidé začali brát nařízení vážně.

- Protikoronavirová opatření zůstanou v Německu pravděpodobně až pět měsíců, řekl německý ministr Peter Altmaier deníku Bild am Sonntag. Za uplynulých 24 hodin Německo ohlásilo 10 824 nových případů nákazy koronavirem.

- S platnosti od 17. listopadu omezí Sasko vstup pro občany sousedních zemí, které jsou zařazené na seznam rizikových zemí. Místo původních 24 hodin budou moci Sasko navštívit na pouhých 12 hodin. Pro Seznam Zprávy to uvedl český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Sasko zpřísní i účel návštěvy. Nově nebude vstup povolen za účelem nákupů nebo účasti na sportovních či společenských akcích. Sasko tímto krokem reaguje na zvýšený zájem o předvánoční nákupy.

- Rakousko plánuje hromadné testování obyvatel. Kancléř Sebastian Kurz oznámil, že země půjde ve stopách Slovenska, aby se před Vánoci vyhnula lockdownu.

Včerejší online reportáž:

  • Ministři zahraničí ČR, SR a Rakouska jednali o plošném testování

    Plošné testování na koronavirus se na Slovensku vyplatilo. Po jednání s českým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem a rakouskou ministryní pro evropské záležitosti Karoline Edtstadlerovou to dnes řekl slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok. Organizace testovací akce byla podle něj nicméně mimořádně náročná, informovala agentura APA.

    Rakousko v neděli oznámilo, že chystá po vzoru Slovenska projekt masového testování na koronavirus. Kancléř Sebastian Kurz dnes po videokonferenci se slovenským premiérem Igorem Matovičem uvedl, že na rozdíl od sousední země bude v Rakousku testování dobrovolné. Přesto vyjádřil naději, že se ho zúčastní co nejvíce lidí.

  • Švédsko kvůli koronaviru omezí setkávání lidí

    Švédská vláda výrazně snížila přípustný počet účastníků setkání osob. Místo dosavadních 300 se od 24. listopadu bude smět na veřejnosti najednou setkat nanejvýš osm lidí. Oznámil to v pondělí podle agentury Reuters švédský premiér Stefan Löfven.

    Další opatření, které mají umožnit dostat pod kontrolu stále sílící druhou vlnu koronavirové pandemie, vláda ohlásila dnes. „Toto je nová norma pro celou společnost,“ řekl Löfven na tiskové konferenci. „Nechoďte do posiloven, nechoďte do knihoven, nepořádejte večeře,“ vyzval premiér občany země, která je ze severských států koronavirovou pandemií zasažena nejhůře. „Nevěříme v úplný lockdown,“ zdůraznil i v pondělí premiér.

  • Pozvolný ústup epidemie eviduje Itálie či Španělsko

    V Itálii přibylo 27 354 nově nakažených za posledních 24 hodin. I zde se ale jedná o pokles oproti neděli, kdy se nákaza prokázala u bezmála 34 000 osob. Snížila se i denní bilance úmrtí s covidem-19, kterých za uplynulý den zdravotníci zaznamenali 504 - oproti nedělním 546. Celkově již v 60milionové zemi komplikacím doprovázejícím koronavirus podlehlo téměř 46 000 lidí.

    Pozvolný ústup epidemie v posledních dnech registrují také ve Španělsku. Dnes tam úřady ohlásily 38 273 dalších nově nakažených. Dosavadní rekord představuje přibližně 55 000 případů nákazy z 2. listopadu. Úmrtí s covidem-19 přibylo 484 na celkových 41 253.

  • Ve Velké Británii klesají počty nově nakažených

    V Británii se za poslední den zvýšil počet infikovaných o 21 363. Počty nově nakažených klesají v zemi se 67 miliony obyvatel již od pátku, přičemž v neděli úřady evidovaly zhruba 25 000 nových případů nákazy. Od začátku epidemie se již infikovalo přibližně 1,39 milionu lidí, z nichž 52 147 s covidem-19 zemřelo. Na 213 úmrtí přibylo za poslední den.

  • Francie hlásí rekordní počet hospitalizací

    Francie hlásí nejvyšší počet hospitalizovaných s nemocí covid-19 od začátku epidemie. Ve Francii za posledních 24 hodin přibylo 9406 případů koronavirové nákazy. Je to výrazně méně než v neděli, kdy úřady oznámily přes 27 000 infikovaných. Počet covidových pacientů v nemocnicích se ovšem zvýšil o dalších 416 na celkových 33 497, což je dosavadní maximum. S covidem-19 již v zemi se 67 miliony obyvatel zemřelo 45 054 lidí, z toho 506 za poslední den.

  • Italská policie zasáhla proti mafii vybírající výpalné za pohřby

    Italská policie v pondělí provedla zásah proti mafiánským skupinám v jihoitalském regionu Apulie. Podle policie mezi aktivitami skupin bylo také vybírání výpalného ve výši 50 eur za každý vystrojený pohřeb v oblasti, píše britský deník The Guardian. Policie zadržela 40 lidí, které podezřívá z mafiánského spolčení.

    Mafiánské organizace se podle okresního prokurátora Ludovica Vaccara soustředily především na výpalné a lichvu. „Mafie podplatila úředníka na matrice, který jí každý den předával seznam zemřelých,“ popsal prokurátor Vaccaro způsob, jak kriminální skupiny organizovaly výpalné, jehož oběťmi byly pohřební služby. Podle Vaccara se tato „mladá mafie“ vyznačuje velkou brutalitou. V případě lichvy se mafiánské organizace zaměřily na firmy, jež se nachází v obtížích kvůli dopadu epidemie koronaviru na hospodářství.

  • Neuznáním prohry Trump brzdí řešení covidu-19. Týmy nemohou pracovat

    Covid jako by se po dobu prezidentských voleb stal pouhým předmětem diskuze, nikoli palčivým problémem, který je nutné řešit. A ani se jménem vítěze se situace nepohnula. Trumpovo neuznání prohry komplikuje práci odborných týmů.

  • Americká vakcína vykazuje 95procentní účinnost

    Americká firma Moderna v pondělí oznámila, že její vakcína proti covidu-19 má účinnost 94,5 procenta. Jen před týdnem informovala o 90procentní účinnosti další vyvíjené látky společnost Pfizer. Ve třetí fázi testů je už 12 látek.

  • Čaputová: V nynější krizi je třeba držet spolu stejně jako v 1989

    Slovensko podle prezidentky Zuzany Čaputové zvládne stávající koronavirovou krizi lépe, když stejně jako za takzvané sametové revoluce na podzim roku 1989 budou lidé držet spolu. Pravidla je nevyhnutelné respektovat zejména tehdy, když se nacházíme v kritické situaci, jakou řešení pandemie nemoci covid-19 bezpochyby je, řekla Čaputová v televizním projevu k úternímu 31. výročí událostí, které v tehdejším Československu vedly k pádu komunismu. Čaputová zároveň kritizovala vládu, která podle ní při řešení pandemie postupuje nepředvídatelně.

    „Dalším aktuálním poučením z listopadu ́89 je vzpomínka na silnou emoci z těch dnů. Společnost se v těžké chvíli semkla v jednom společném úsilí - dosáhnout změny k lepšímu. Nyní rovněž procházíme těžkou zkouškou, nejtěžší od listopadové revoluce. Právě proto držme spolu. Nenechme se nikým rozhádat, nenechme se situací, které čelíme, rozdělit,“ uvedla Čaputová v projevu, který na svém hlavním televizním kanálu odvysílal veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska.

  • Sasko omezuje pohraniční styk s ČR, nákupy už nebudou možné

    S platností od 17. listopadu omezí Sasko vstup pro občany sousedních států, které jsou zařazené na seznam rizikových zemí. Místo původních 24 hodin budou moci Sasko navštívit na pouhých 12 hodin. Pro Seznam Zprávy to uvedl český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Doposud byly vzájemné návštěvy možné bez karantény, pokud nepřesáhly 24 hodin.

    Sasko zpřísní i účel návštěvy. Nově nebude vstup povolen za účelem nákupů nebo účasti na sportovních či společenských akcích. Sasko tímto krokem reaguje na zvýšený zájem o předvánoční nákupy. Pokud bude nákaza v rizikových zemích zpomalovat, mohla by být nová opatření pouze dočasného charakteru, uvedl Kafka. Pendleři, kteří dojíždějí za prací přes hranice, mají nadále výjimku.

  • USA hlásí 133 tisíc pozitivních případů

    USA v neděli překonaly hranici 11 milionů potvrzených koronavirových infekcí. Poslední milion případů se v zemi prokázal za jediný týden, informuje agentura Reuters, která se odvolává na vlastní statistiky. Za poslední den tam přibylo podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) přes 133 000 pozitivních nálezů na SARS-CoV-2, což je nejvyšší nedělní přírůstek od začátku pandemie.

    Podle JHU registrují USA dosud přes 246 000 úmrtí spojených s covidem-19. Tempo nákazy se v zemi přitom zrychluje. Poslední milion lidí se tam nakazil za nejkratší časový úsek od začátku pandemie. Posun od devíti k 10 milionům trval 10 dní, od osmi k devíti pak 16 dní. Denně v USA v posledních sedmi dnech přibývalo okolo 1120 úmrtí, což je nejvíce na světě. Jen za pátek se v zemi se zhruba 330 miliony obyvatel objevilo přibližně 180 000 nakažených a 1431 úmrtí.

  • AI: Belgické úřady nechaly zemřít s covidem-19 tisíce důchodců

    Belgické úřady „opustily“ tisíce seniorů, kteří zemřeli v domovech důchodců po nákaze koronavirem. Mnohým nezajistily potřebnou lékařskou péči v nemocnici, čímž porušily jejich lidská práva. Podle agentury AP to vyplývá ze zveřejněného výsledku vyšetřování nevládní organizace Amnesty International (AI).

    Belgie, která je koronavirovou nákazou jednou z nejhůře postižených zemí v Evropě, dosud registrovala více než 531 000 případů infekce a přes 14 400 úmrtí s nemocí covid-19. V době jarní vlny epidemie evidovala země, kde žije 11,5 milionu obyvatel, většinu zemřelých právě v domovech důchodců.

    Mezi březnem a říjnem připadalo na domovy pro seniory „ohromujících“ 61,3 procenta všech úmrtí spojených s covidem-19 v zemi, uvedla AI ve své zprávě. Podle ní úřady nepřijaly dostatečně rychle opatření, kterými by seniory i personál v domovech důchodců dokázaly ochránit. Tím zároveň selhaly v ochraně jejich lidských práv.

  • Řečtí politici diskutují, jak oslavit výročí 17. listopadu

    Řečtí politici diskutují, jak si připomenout úterní výročí studentských protestů z roku 1973, které byly krvavě potlačeny tehdejší diktaturou plukovníků. Premiér Kyriakos Mitsotakis dnes vyzval Řeky, aby si výročí protestů připomněli komornějším způsobem, píše deník Ekathimerini. Některé levicové strany chystají pochody v ulicích i navzdory zákazu shromáždění s více než třemi účastníky. Podle vlády je zákaz odůvodněn růstem počtu nakažených koronavirem.

    Řecko kvůli šíření koronaviru ode pondělí do konce listopadu uzavřelo základní školy a školky. V listopadu vláda zavedla také zákaz nočního vycházení či celostátní karanténní opatření, kvůli kterým musela zavřít většina obchodů. Od začátku epidemie Řecko, kde žije zhruba 11 milionů obyvatel, zaznamenalo 74 205 případů a 1106 úmrtí souvisejících s covidem-19. Ve čtvrtek země zaznamenala nejvyšší denní přírůstek za den, když přibylo 3316 případů. Nejzávažnější ohnisko nákazy je na severu země a v Soluni.

  • V Rusku otevírají polní nemocnice pro pacienty s covidem-19

    Úřady v některých ruských městech otevírají dočasná zdravotnická zařízení pro pacienty s covidem-19, aby ulevily přetíženým nemocnicím. Jedna z nich vznikla už dříve na zimním stadionu v moskevské čtvrti Krylatskoje, kde se obvykle odehrávají závody v rychlobruslení. V současné době v ní přes sto lékařů a sester léčí 600 pacientů, každý den přijmou dalších 60 až 80 nakažených, píše Reuters. Kapacita nemocnice je 1300 lůžek s přístupem ke kyslíkové podpoře.

  • Vakcína Moderny má výhodu nad látkou vyvinutou Pfizerem

    Mezi vakcínami společností Moderna a Pfizer je podle sdělení první jmenované firmy výrazný rozdíl ve skladování. Zatímco očkovací látka Pfizeru se musí uchovávat při teplotě zhruba minus 70 stupňů, může se vakcína Moderny skladovat až sedm dní při teplotě dvou až osmi stupňů Celsia. V transportních vozech ani očkovacích centrech tak kvůli ní nemusí být žádné speciální mrazicí boxy. Při teplotě minus 20 stupňů vydrží látka vyvinutá Modernou až půl roku, při pokojové teplotě 12 hodin, uvedla společnost.

  • Polsko hlásí 20 000 nakažených

    Polsko v pondělí oznámilo dalších 20 816 potvrzených případů infekce za poslední den. Celkem se tak v zemi, kde žije přibližně 38 milionů obyvatel, infikovalo od začátku pandemie 733 788 osob. Zotavilo se dosud 306 022 Poláků. Dalších 143 nemocných s covidem-19 za posledních 24 hodin zemřelo. Ministerstvo zdravotnictví tak celkem eviduje 10 491 úmrtí v souvislosti s koronavirem.

    Polsko zpřísnilo opatření proti šíření koronaviru naposledy začátkem měsíce. V zemi jsou mimo jiné zavřená obchodní centra, divadla nebo kina, restaurace smějí prodávat jídlo jen přes okénko. Školáci a studenti se učí doma. Na veřejných shromážděních se může sejít nejvíce pět osob.

  • Čínské aktivistce hrozí pětileté vězení za reportáže z Wu-chanu

    Čínská aktivistka Čang Čan, která byla zatčena v květnu poté, co se vydala do města Wu-chan referovat o tamním propuknutí nákazy koronavirem a reakci úřadů, byla obžalována z šíření falešných informací a hrozí jí až pětileté vězení. Informoval o tom deník The Guardian. Ve Wu-chanu se nemoc covid-19 poprvé objevila koncem loňského roku a postupně se odtud rozšířila do celého světa. Peking čelí kritikám, že nákazu zprvu tajil.

    Sedmatřicetiletá bývalá právnička a občanská novinářka Čang Čan je již přes šest měsíců zadržována v Šanghaji. Podle obžaloby, zveřejněné v pondělí, Čang „rozesílala falešné informace prostřednictvím textů, videí a dalšími způsoby“. Používala k tomu například Twitter, platformu WeChat nebo službu YouTube. „Rovněž přijala nabídky na rozhovory od zahraničních médií Radio Free Asia a Epoch Times a záludně spekulovala o epidemii nemoci covid-19 ve Wu-chanu,“ píše se v obžalobě. Za to jí byl navržen trest čtyř nebo pěti let odnětí svobody.

  • Slovenský ministr vybídl lidi, aby kvůli pandemii nedemonstrovali

    Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec vybídl obyvatele země, aby se kvůli zákazu shromažďování a v zájmu nešíření koronaviru neúčastnili plánovaných protivládních demonstrací. Shromáždění, která míří právě také proti karanténním omezením, jsou svolána i do slovenské metropole na úterý, kdy si země státním svátkem připomíná výročí takzvané sametové revoluce. Zúčastnit se protestů plánují i představitelé opozice. Prozatímní šéf slovenské policie Peter Kovařík naznačil, že strážníci nebudou proti davu zasahovat za každou cenu.

  • Zavřené školy znamenají více těhotných dívek, varují organizace

    Lockdowny a zavírání škol může vést k rostoucí míře těhotenství mladistvých, varují nevládní organizace zabývající se reprodukčním zdravím. Agentura Reuters přinesla příběh 17leté Jackline Bosiboriové, která sama vychovává šest dalších dětí. Věří, že kdyby mohla do školy, pokračovala by v cestě stát se právničkou. Jen v keňském městě Lodwar se počty těhotných nedospělých mezi červnem až srpnem v porovnání s loňským rokem ztrojnásobily na 625.

    V nedalekém uprchlickém táboře Kakuma narostly počty těhotenství adolescentů v období od března do srpna o 51 ve srovnání se stejným obdobím v roce 2019. Na klinice, kterou Bosiboriová navštěvovala pro předporodní péči se svou stejně starou těhotnou spolužačkou, tvrdí, že počty stále stoupají. „Od té doby, co začal covid-19, jich máme víc,“ řekla sestra Joy Ambiyová. Mnohé těhotné dívky přitom k lékaři ani nechodí. „Víme, že mladé dívky, které otěhotní, nemají přístup ke zdravotnickým službám jako dospělé ženy,“ uvedl Ademola Olajide, zástupce Populačního fondu OSN v Keni. Díky tomu jsou zranitelnější vůči zdravotním komplikacím a nebezpečným potratům, dodal.

    Podle Světové zdravotnické organizace jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí dívek ve věku od 15 do 19 let těhotenství a porod.

  • EMA zahájila předběžné zkoumání žádosti o registraci americké vakcíny na trhu EU

    Evropská léková agentura (EMA) dnes oznámila, že zahájila předběžné zkoumání žádosti společnosti Moderna o registraci jejího výrobku na trhu Evropské unie. Takzvané rolling review, které EMA avizovala, umožňuje zrychlit proces registrace slibných léků a vakcín. V tomto typu řízení nyní EMA zkoumá i vakcíny firem Pfizer a AstraZeneca. Registrovat látky bude možné až v okamžiku, kdy bude mít EMA dostatek důkazů o jejich účinnosti, kvalitě a bezpečnosti. Výhodou je, že se může se zkoumáním začít ještě před koncem třetí fáze klinické studie a farmaceutické společnosti mohou data dodávat postupně.

Reklama