Hlavní obsah

Milion transakcí denně. Experti z Ostravy dohlížejí na to, jak si Švédové posílají peníze

Skončí papírové peníze? Švédsko už má nakročeno. Reportáž magazínu Byznys Lab o budoucnosti peněz.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

6,5 milionu uživatelů, 180 tisíc e-shopů. Česká pobočka firmy Tieto má na starosti švédskou aplikaci s názvem Swish. Dohlíží na to, aby systém fungoval 24 hodin denně. Populární služba ve Skandinávii, která je přímým konkurentem třeba pro Apple Pay, přitom původně vznikla k soukromým přesunům peněz mezi lidmi.

Článek

Češi mají na starosti síť – aby neměla výpadky, aby aplikace správně běžela, popisuje Barbora Holušová, servisní manažerka z firmy Tieto. „Švédové jsou mnohem méně zvyklí vytahovat z peněženek kreditní karty. Mobilem platí třeba jízdenky, letenky, kapesné dětem, kolegové se tak skládají i třeba na útratu v restauraci.”

První, kdo „zruší” hotové peníze

Švédsko jako první evropská země zvažuje, že plně přejde na digitální měnu e-korunu. Už rok běží pod záštitou tamní národní banky projekt, který má všechno otestovat. Už teď totiž Švédové platí mincemi nebo bankovkami jen zhruba při jedné z pěti plateb. Navíc v zemi nemají obchody povinnost hotovost přijímat.

Naproti tomu Češi jsou v tomto směru konzervativní. Podle analýz České národní banky víc než polovina (55 %) tuzemských transakcí platební kartou je výběr hotovosti. A nic na tom nemění – alespoň zatím – ani nové platební služby na trhu.

„Hodnota oběživa roste poměrně stabilně sedmi procenty ročně už pět let. Češi jsou nadále spíše příznivci platby v hotovosti, než aby používali hodinky a mobilní telefony. Nutno dodat, že centrální banka je v tomto ohledu poměrně inovativní, my jsme už od loňského roku přišli s novým systémem tzv. okamžitých plateb, to znamená, že banky, které se přihlásí do tohoto systému, tak jejich klienti můžou provádět transakce během tří vteřin, transakce do hodnoty 400 000 korun,” vysvětlil Vojtěch Benda, člen bankovní rady České národní banky, pro Magazín Byznys.

Centrální banka teď dokonce nakupuje nové stroje na zpracování peněz – ty zajišťují, aby bankovky, které se vracejí zpět do oběhu, byly v pořádku a nepoškozené. Průměrná životnost papírové bankovky je něco mezi dvěma a třemi roky.

Reklama

Doporučované