Hlavní obsah

Milionové příjmy na Hradě. Odtajněno: Kolik berou Zemanovi muži

Seznam zjistil platy hlavních úředníků na Hradě.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Po dvou letech žádostí a urgencí má Seznam k dispozici přehled, jaké platy a prémie získali loni prezidentovi nejvyšší úředníci.

Článek

Pražský hrad poprvé zveřejnil kompletní přehled platů a odměn nejvyšších úředníků. Ovšem trvalo mu to déle než dva roky a udělal to, až když se přiblížil soudní spor s reportérem, který o přehled platů celou dobu opakovaně a marně žádal.

Přehled ukazuje, že například kancléř Vratislav Mynář bral loni průměrně 125 tisíc měsíčně. K tomu dostal ještě čtyři měsíční odměny – v rozmezí od 120 do 150 tisíc. Takže celkem si do loňského listopadu (poskytnuté údaje jsou za leden až listopad) připočetl k platu dalších 521 tisíc.

Jindřich Forejt, dnes už bývalý ředitel protokolu, který rezignoval po aféře s údajně kompromitující videonahrávkou, měl loni průměrný plat 70 879 korun. Plus dohromady 120 tisíc na prémiích.

Hradní platy a odměny

Pusťte si video nahoře v tomto článku. Najdete v něm přehled platů a odměn za leden až listopad 2016 všech ředitelů odborů na Pražském hradě.

Soud řekl ano, Hrad ne

Soupis, jaké jsou příjmy celkem osmi ředitelů odborů prezidentské kanceláře, nebylo lehké z Hradu získat. První žádost byla odeslána už předloni v říjnu podle informačního zákona.

Reportér v ní odkazuje na dva rozsudky Nejvyššího správního soudu, který už dříve rozhodl, že mzdy a odměny lidí placených z veřejných peněz úřady nesmějí tajit. Týká se to úředníků, ale třeba i učitelů nebo policistů.

Většina veřejných institucí se – byť často s velkým odporem – těmto judikátům podvolila. Ale právě prezidentská kancelář je důsledně ignorovala.

Pouze v jednom případě se právníkovi vystupujícímu v médiích jako Jan P. podařilo vymoci na Hradu část platů kancléře Mynáře. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pak na dotaz novinářů také své příjmy odhalil.

Mynář: My jsme něco jiného

Když však poprvé oficiálně odešla žádost o celkový přehled platů ředitelů hradních odborů, kterou má nyní Seznam k dispozici, kancléř Mynář odpověděl, že na Hrad se tyto judikáty nevztahují. Podle něho proto, že má odlišné postavení ve srovnání s ostatními institucemi.

„Zveřejnění platu má jiný dopad provázený rizikem zneužitelnosti v případě ředitele základní školy a mateřské školy ve Lhotě u Vsetína a jiný v případě zaměstnanců Kanceláře prezidenta republiky,“ odmítl žádost Mynář.

Teprve když soud, k němuž reportér Seznam.cz podal žalobu, nařídil na leden jednání, věci se daly do pohybu: Prezidentská kancelář obratem všechny informace za roky 2010 až 2014 poslala. A po další žádosti poskytla i platy a odměny za poslední dva roky.

Reklama

Doporučované