Hlavní obsah

Milionové provize za respirátory. Aféra poškozuje stranu Angely Merkelové

Foto: Profimedia.cz

Poslanec německého Spolkového sněmu z CDU Nikolas Löbel.

Reklama

Ostrá kritika od vládních i opozičních politiků se snesla na hlavu poslanců německého Spolkového sněmu, kteří dostali milionové provize za nákup respirátorů. Vládnoucím křesťanským demokratům to komplikuje pozici před volbami.

Článek

Lekce politické kultury pro spoustu středoevropských kolegů. I tak by se daly vyložit reakce německých vládních i opozičních politiků na korupční aféry ohledně nákupu respirátorů. A také krok poslance německého Bundestagu Nikolase Löbela, který se vzdal svého mandátu. Ještě o víkendu politik avizoval, že vystoupí z frakce CDU/CSU, ale ponechá si křeslo v parlamentu až do zářijových voleb. Po vnitrostranickém tlaku a ostré kritice v médiích ale v pondělí oznámil okamžitou rezignaci.

6,5 milionu za prostředkování smlouvy

Důvodem je provize, kterou měla dostat Löbelova firma za vyjednání kontraktu na respirátory pro spolkovou zemi Bádensko-Württembersko. Společnost si vydělala 250 tisíc eur, v přepočtu asi 6,5 milionu korun. Peníze dostala za to, že zprostředkovala kupní smlouvy na respirátory mezi bádensko-württembeským dodavatelem a dvěma firmami v Heidelbergu a Mannheimu.

Třiačtyřicetiletý politik CDU svoji účast na obchodu potvrdil, připustil chybu a omluvil se. „Přijímám plnou zodpovědnost za své činy a vyvozuji z toho politické důsledky,“ uvedl poslanec. Nakonec také uposlechl výzvu své bádensko-württemberské stranické organizace a v politice končí okamžitě. Jeho korupční aféra totiž konzervativcům ztěžuje pozici před nedělními volbami do zemského sněmu.

Volební lídryně CDU Susanne Eisenmannová reagovala na Löbelův krok s úlevou a označila ho za „jediné správné rozhodnutí“. „Löbel svým chováním masivně poškodil pověst CDU a celé parlamentní demokracie,“ citoval političku Die Welt. Eisenmannová stranického kolegu vyzvala, aby peníze daroval na charitu.

Podle parlamentní opozice zřejmě nechtěl Löbel rezignovat půl roku před koncem mandátu kvůli rentě. FPD chce kvůli kauze svolat vyšetřovací komisi. „Už to není jen o jednotlivých případech nebo jen o tom, být ošizený poslanci CDU a CSU. Důvěryhodnost spolkové vlády a samotného německého státu je v sázce,“ řekl šéf frakce opoziční FDP Michael Theurer.

Kritika od ministra pod palbou

Podobně svého stranického kolegu zkritizoval i spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn. „Braní provize, čili pokus vydělat ve složité situaci na zprostředkovávání, u nás nesmí mít prostor. Ničí to důvěru v naši demokracii,“ opřel se do Löbela ministr v deníku Rheinpfalz.

Spahn je v současnosti sám terčem kritiky za pomalé očkování a problémy s rozesíláním bezplatných testů na covid-19. Podle vládního slibu měl každý Němec od pondělí dostávat v týdenním intervalu bezplatně rychlý test na koronavirus. Jenže Spahn přiznal problémy s logistikou – testy nebudou dostupné všem. Kritizuje ho za to i vlastní strana.

Löbel není jediný politik konzervativců, který kvůli podezřením z korupce při obstarávání ochranných pomůcek končí. Z poslanecké frakce křesťanských demokratů vystoupil její místopředseda za bavorskou CSU Georg Nüßlein. Ten je vyšetřován kvůli korupci – za zprostředkování nákupu respirátorů měl dostat provizi 660 tisíc eur. Nüßlein oznámil, že ve volbách do Bundestagu už nebude kandidovat.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec CSU Georg Nüßlein.

I on čelí výzvám k okamžitému odchodu. K němu ho vyzval bavorský premiér a předseda CSU Markus Söder a stejně tak bývalá předsedkyně CDU a ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. „Löbel a Nüßlein musí odstoupit úplně a rezignovat okamžitě na své mandáty v Bundestagu,“ žádá ministryně. Parlament musí dva poslanci „co nejdříve opustit“ i podle nového šéfa CDU Armina Lascheta.

Aféry před zemskými volbami

Korupční aféry ve velkém komentují i německé deníky. „Také v parlamentu se rozhodne, jakou zemí chceme být. Takovou, ve které každý bojuje za všechny, nebo takovou, ve které každý bojuje za sebe. Takovou, ve které se obdivují ti, kdo si urvali nejvíc pro sebe, nebo ti, jejichž prioritou je prozíravost a obecné dobro. V dobách, jako je tahle, je důležitější, aby dávali politici dobrý příklad,“ uvádí komentář mnichovského deníku Süddeutsche Zeitung.

Deník Rhein-Zeitung označil chování obou politiků za morální dno. „Může to trvale poškodit Křesťanskodemokratickou unii. Skandál s respirátory je pro CDU/CSU katastrofa a může přispět k ještě větší ztrátě podpory před parlamentními volbami. Závod o křeslo kancléře může být zanedlouho otevřenější, než se myslelo,“ píšou noviny.

Své zemské poslance si už v neděli zvolí lidé v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci. Volby do zemských sněmů jsou přitom důležitým lakmusovým papírkem před zářijovými volbami do Spolkového sněmu. Vládnoucí CDU, které nově předsedá Armin Laschet, do voleb už podle svého prohlášení nepovede kancléřka Angela Merkelová.

Bádensko-Württembersko je jedinou německou spolkovou zemí, ve které vládne premiér ze strany Zelených. A podle posledního průzkumu Winfried Kretschmann vítězství Zelených s 35 procenty obhájí. CDU chce volit 24 procent lidí, což je oproti únorovému průzkumu propad o 4 procentní body. Obě strany teď tvoří na zemské úrovni vládní koalici.

V Porýní-Vestfálsku, kde teď vládne koalice SPD, FDP a Zelených, podle průzkumu vyhraje sociální demokracie v čele se sociálnědemokratickou premiérkou Malu Dreyerovou s 33 procenty. CDU je na druhém místě s 39 procenty.

Reklama

Doporučované