Hlavní obsah

Milionové tantiémy už nebudou, řeklo si vedení Prahy. A podle primátora tak koalice přežije

Politici řešili vyplácení milionových tantiém v Pražské plynárenské.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kvůli vyplacení tantiém v Pražské plynárenské se mimořádně sešlo vedení Prahy.

Článek

Tři hodiny zástupci pražské koalice v pátek řešili vyplacení milionových tantiém v městské firmě Pražské plynárenské.

A i když byl podle účastníků schůzky primátor Zdeněk Hřib (Piráti) rozladěný, závěr je takový, že koalice v hlavním městě kvůli tomu v současné době nepadne.

„Já si myslím, že koalice ohrožena není,“ řekl Hřib. „Z mého pohledu je zásadní, aby již tantiémy vypláceny nebyly,“ doplnil.

A podobně mluvil také šéf pražských zastupitelů za Prahu Sobě Jan Čižinský a radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu). „Z našeho pohledu je to nedorozumění, nikoliv porušení koaliční smlouvy,“ prohlásil Chabr.

Proč se rozdávaly tantiémy v Pražské plynárenské. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Koalice se v pátek mimořádně sešla poté, co Seznam tento týden upozornil na to, že představenstvo a dozorčí rada Pražské plynárenské dostane tantiémy, které si rozdělí z částky přesahující 21 milionů korun.

Z toho čtyři členové představenstva získají dohromady 18,4 milionu, zbytek pak dozorčí rada. A podle primátora Hřiba již není možné toto rozhodnutí jakkoliv změnit.

Před pátečním jednáním, jak již Seznam také popsal, poslal Hřib navíc svým koaličním partnerům zprávu, v níž zmínil, že se mu schválení peněz nelíbí. Hlavní problém je podle pražského primátora v tom, že peníze získají i členové dozorčí rady, v níž byli politici minulé koalice.

„Vaši zástupci byli upozorněni, že rozdělení tantiém pro dozorčí radu Pražské plynárenské je v příkrém rozporu s koaliční smlouvou,“ napsal Hřib ve zprávě, kterou má Seznam k dispozici. Uvedl také, že Piráti „nesouhlasí s tunelováním městských firem ve prospěch politických trafikantů“.

„Určitě nešlo o úmyslné porušení koaliční smlouvy. Zásadně také odmítáme, že by šlo o tunelování městské společnosti,“ uvedl Chabr.

Jednání koalice kvůli tantiémám v Pražské plynárenské ale ještě nekončí. K tomuto tématu se politici vrátí 15. července. To chce také radní Chabr navrhnout kolegům z rady změn v odměňování v Pražské plynárenské.

Reklama

Doporučované