Hlavní obsah

Milionové tantiémy v městské firmě otřásají koalicí v Praze. Je to tunelování, napsal primátor

Problém v pražské koalici: Představenstvo a dozorčí rada Pražské plynárenské dostanou milionové tantiémy.

Reklama

Primátor Prahy napsal koaličním partnerům, že nesouhlasí s tunelováním městských firem ve prospěch politických trafikantů.

Článek

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) svolal mimořádné koaliční jednání kvůli rozdělení milionových tantiém v Pražské plynárenské.

Jde o reakci na informace, které tento týden zjistil Seznam.

Představenstvo a dozorčí rada této firmy, kterou vlastní Praha, dostanou tantiémy, které si rozdělí z částky přesahující 21 milionů korun. Z toho čtyři členové představenstva získají 18,4 milionu, zbytek pak dozorčí rada.

V pondělí konkrétní částky schválilo představenstvo městské společnosti Pražská plynárenská holding, v níž sedí politici současné koalice Pirátů, Spojených sil a Prahy Sobě. Ze čtyř členů představenstva byli tři pro, zdržel se jen zástupce Pirátů Jaromír Beránek, který předtím navrhl snížení tantiém pro dozorčí radu.

Primátor Hřib je sice na zahraniční cestě a vrací se do Prahy až ve čtvrtek večer, ale i na dálku dal najevo, že se mu schválení milionových tantiém nelíbí.

Seznamu potvrdil, že na pátek svolal koaliční jednání. Napsal také zprávu předsedům koaličních zastupitelů ze Spojených sil a Prahy Sobě Jiřímu Pospíšilovi a Janu Čižinskému.

„Vaši zástupci byli upozorněni, že rozdělení tantiém pro dozorčí radu Pražské plynárenské je v příkrém rozporu s koaliční smlouvou,“ napsal Hřib ve zprávě, kterou má Seznam k dispozici. Uvedl také, že Piráti „nesouhlasí s tunelováním městských firem ve prospěch politických trafikantů“.

Co se děje v Pražské plynárenské? Video: Lukáš Sál

Hlavní problém je podle primátora v tom, že peníze získají i členové dozorčí rady, v níž byli politici minulé koalice.

Celkově dostanou 2,7 milionu korun. A jde třeba o politiky hnutí ANO Michala Haška, Radomíra Nepila, Marcelu Plesníkovou nebo bývalého poslance sociální demokracie Štěpána Stupčuka. Nepil už uvedl, že si peníze nenechá a dá je na dobročinné projekty.

Hřib chce také vědět, zda šlo o chybu jednotlivců, nebo jestli jde o záměr porušit koaliční smlouvu ze strany Spojených sil a Prahy Sobě. „A zdali tedy koaliční smlouva ještě vůbec platí,” dodal v dopise Hřib.

Oba lídři pražských koaličních partnerů jsou však na rozdíl od Hřiba v komentářích k milionovým odměnám úsporní – přesněji řečeno – vůbec se k tomu nevyjádřili.

Šéf zastupitelů Spojených sil a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil Seznamu řekl, že případ bude komentovat až po pátečním koaličním jednání.

Stejný postoj zaujal Jan Čižinský z uskupení Praha Sobě. „Zítra si o tom promluvíme v koalici, zdravím vás,“ odpověděl v SMS zprávě Seznamu.

Předseda představenstva Pražské plynárenské holding a zastupitel za TOP 09 Martin Dlouhý uvedl, že při schvalování tantiém řešili spor, že sice existuje ustanovení koaliční smlouvy o odměnách, ale na druhou stranu existují pravidla pro rozdělování tantiém z minulého volebního období. A oni je nechtěli zpětně měnit.

Radní Jan Chabr (TOP 09) pak doplnil, že svým kolegům z rady chce v polovině července navrhnout v odměňování v Pražské plynárenské změny.

Reklama

Doporučované