Hlavní obsah

Miliony Agrofertu ze státní kasy jsou porušením zákona, varuje Transparency International

Fond už Agrofertu na dotacích vyplatil stovky milionů.

Reklama

Úředníci fondu, který Agrofertu dále vyplácí miliony na zemědělských dotacích, nespravují státní majetek s péčí řádného hospodáře, tvrdí organizace.

Článek

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) skandálně porušuje zákon. Tvrdí to analytici organizace Transparency International, kteří nesouhlasí s tím, že k Agrofertu ze státní kasy dál proudí Evropskou komisí pozastavené zemědělské dotace. Stát přitom nemá jistotu, že peníze od EU někdy získá zpět.

Organizace to tento týden zveřejnila v tiskové zprávě.

„Jedná se především o podezření z možného porušení rozpočtové kázně dle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, respektive proplácení prostředků, které se mohou stát předmětem porušení rozpočtové kázně,“ doplnil analytik Marek Chromý.

Odpovědnost by za to podle něj měli nést úředníci zemědělského intervenčního fondu: „Pokud si úředníci jsou vědomi potenciálně nezákonného nebo nehospodárného jednání, pak z toho lze vyvodit pracovněprávní, kárnou a v jistých případech i trestní odpovědnost.“

Chromý totiž tvrdí, že by tím narušovali povinnost spravovat státní majetek s tzv. péčí řádného hospodáře.

Jestli však organizace na SZIF podá trestní oznámení, zatím není jasné: „V tuto chvíli není možné říci, jestli jsou naplněny všechny znaky skutkové podstaty nějakého trestního činu, nicméně to riziko je podle nás reálné. TI bude proto situaci nadále pečlivě analyzovat a poté zvážíme případné právní kroky.“

Evropská komise vyplácení dotací Agrofertu pozastavila vloni – právě kvůli podnětu Transparency International na jejich neoprávněné čerpání. Celý koncern je totiž stále součástí svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Jenže Státní zemědělský intervenční fond peníze Agrofertu vyplácet nepřestal.

A analytici z TI mají za to, že jedná zaujatě.

„Podle jeho nedávných vyjádření se tento státní fond zastává premiéra Babiše a navzdory dostupným skutečnostem sveřepě tvrdí, že k žádnému střetu zájmů nedochází,“ uvedli v tiskové zprávě.

Vyplácené dotace už přitom přesáhly čtvrt miliardy korun. Podle posledních zjištění Seznamu šlo více než 100 milionů korun jen na životní prostředí, 60 milionů pak směřovalo na projekty ze zemědělství. Dalších 100 milionů korun podle serveru iRozhlas získal pekárenský gigant Penam na stavbu nové výrobní linky.

V dozorčí radě SZIF sedí i zástupci vládní koalice – z toho dva poslanci z hnutí ANO, Josef Kott a Monika Oborná. Mluvčí fondu Vladimíra Nováková ale postup agentury obhajuje.

„Do dnešní doby nemáme k dispozici žádné oficiální stanovisko, že došlo k porušení legislativy týkající se střetu zájmů. SZIF postupuje zcela v souladu s instrukcemi Generálního ředitelství pro zemědělství EK (DG AGRI) a Pravidly pro žadatele,“ tvrdí Nováková.

Reklama

Doporučované