Hlavní obsah

Miliony dolarů za pomoc při zkonfiskování íránského tankeru. USA přiznaly, že chtěly uplatit kapitána

Indický kapitán tankeru na výzvu nereagoval, USA tedy uvalily sankce i na něj.Video: Adam Ryšánek, AP, Reuters

 

Reklama

Kauza kolem zadrženého íránského tankeru, která prohloubila diplomatickou roztržku mezi Íránem a Británií, má další kapitolu – americké ministerstvo zahraničí nabídlo kapitánovi íránského tankeru Adrian Darya 1 milionový úplatek. Na oplátku měl kapitán dopravit tanker do míst, kde by se ho mohly chopit Spojené státy. Kapitán ale odmítl, a Spojené státy tak uvalily sankce i na něj.

Článek

Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že udělalo nabídku za miliony dolarů kapitánovi íránského ropného tankeru, který je předmětem diplomatické roztržky mezi Teheránem a Západem, píše BBC.

Brian Hook, který stojí v čele oddělení amerického ministerstva zahraničí pro Írán, poslal e-mail kapitánovi tankeru Adrian Darya 1 se žádostí, aby přeplul do míst, kde by Spojené státy mohly loď zkonfiskovat. Výměnou za pomoc měl dostat tučnou odměnu v řádech milionů dolarů.

Informace ohledně finanční nabídky se poprvé objevila ve středu v listu Financial Times. Americké ministerstvo zahraničí informaci potvrdilo.

„Provedli jsme rozsáhlý kontakt s několika kapitány lodí a lodními společnostmi,“ uvedla tisková mluvčí pro agenturu AFP.

Tanker skončil na černé listině Spojených států minulý pátek. Podle prohlášení ministerstva financí mělo plavidlo převážet 2,1 milionu barelů íránské ropy ve prospěch Íránské revoluční gardy – skupiny ozbrojených sil, kterou USA označily jako teroristickou organizaci.

V e-mailech, který poslal Hook indickému kapitánovi tankeru Adrian Darya 1, podle informací Financial Times stálo:

„Posílám dobré zprávy. Trumpova správa je ochotná zaplatit kapitánovi několik milionů dolarů, pokud zaveze loď do míst, kde by mohla být zajatá úřady Spojených států.“

Aby si kapitán lodi Akhilesh Kumar nemyslel, že je zpráva podvrh, obsahoval e-mail i telefonní kontakt na ministerstvo zahraničí. Hook pro noviny uvedl, že spolupráce s námořní komunitou je „velice úzká“, aby narušila a zabránila nelegálnímu exportu ropy.

Kapitán tankeru ale tyto e-mailové výzvy ignoroval. Spojené státy tak po zařazení lodi na černou listinu uvalily sankce i na kapitána osobně.

Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf na svém Twitteru obvinil USA z „přímého úplatkářství“.

„Spojené státy se uchýlily k vyděračství, když se jim nepodařilo pirátství – doručte nám íránskou ropu a dostanete miliony dolarů, nebo na vás uvalíme sankce. Hodně mi to připomíná pozvánku do Oválné pracovny, kterou jsem obdržel před několika týdny,“ napsal na Twitteru šéf íránské diplomacie.

Washington ve středu zavedl nové sankce proti íránské lodní síti využívané k prodeji ropy a nabídl 15 milionů dolarů každému, kdo tento obchodní systém pomůže narušit.

Tanker Adrian Darya 1 (bývalá Grace 1) s íránskou ropou byl dočasně pozastaven od 4. července do 15. srpna. Plavidlo zadrželi Britové na gibraltarském území kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zapovídají protisyrské sankce Evropské unie. Spojené státy požadovaly, aby úřady na Gibraltaru íránský ropný tanker dál blokovaly, nicméně gibraltarský soud rozhodl o jeho propuštění. Írán zadržení své lodi považoval za nelegální.

Počáteční záchvěvy diplomatické krize mezi Velkou Británií a Íránem začaly ve chvíli, kdy v půlce července Írán zadržel ropný tanker Stena Impero, který proplouval pod britskou a švédskou vlajkou Hormuzským průlivem. Ve středu Írán oznámil, že z humanitárních důvodů osvobodí 7 z 23 členů posádky.

Reklama

Doporučované