Hlavní obsah

Miliony fanoušků a atmosféra jako na fotbale. V Brně zuří válka počítačových hráčů

Mistrovství republiky v počítačových hrách potrvá v Brně do neděle.Video: Jan Kozel, Filip Kříž, Seznam Zprávy

 

Reklama

Problémy se zády a karpálními tunely. Ale také milionové příjmy a popularita jako celebrity. I to je život počítačového hráče. Profesionálů v Česku zatím přibývá pozvolna, většina chodí do práce a hraje ve volném čase. Ti nejlepší se potom probojují na mistrovství republiky do Brna.

Článek

Napětí, emoce a davy jako na fotbale. Tisíce fanoušků se vydaly na brněnské výstaviště na festival sportu a zábavy. Mnoho z nich přitom míří na mistrovství republiky v počítačových hrách, kterému je věnován celý pavilon B.

Gaming se v posledních letech těší stále vyššímu zájmu, aktuálně si v Česku krátí čas hraním her více než milion lidí. Těch 196 nejlepších z celé republiky se probojovalo až do Brna, kde soupeří o finanční odměny i možnost stát se profesionály. Nejvíce peněz se rozdá ve hře PUBG, nejlepší hráči si mezi sebe rozdělí 100 tisíc korun. „Ve světě je to mnohem víc, největší turnaje se hrají o víc než 10 milionů,“ řekl organizátor Lukáš Pleskot.

Za hraní i čtvrt milionu

Pro většinu hráčů představuje hraní jenom koníček. „Musíme chodit do školy nebo do práce. Trénink s týmem potom trvá do deseti nebo jedenácti večer,“ prozradil kouč týmu eSuba Tomáš Masaryk, který hraje Counter Strike: Global Offensive s přezdívkou benq1. Nejlepší české a slovenské týmy se snaží svým hráčům platit alespoň nějaké peníze. „Jsou to jednotky tisíc měsíčně. V zahraničí už je běžné vydělávat hraním i čtvrt milionu,“ dodal Pleskot.

Velkým přelomem byl příchod platformy Twitch, skrz kterou sledují hráče i miliony fanoušků. „Je to stejné jako s hokejem. Ne všichni můžeme hrát v NHL, ale rádi se na ni podíváme,“ vysvětlil Pleskot.

Některé přenosy potom mají i své komentátory, hráči poskytují rozhovory médiím. „Rok od roku je to jednodušší, už to není žádné ‚tak určitě‘. Hráči umí odpovídat,“ řekla moderátorka finále Barbara Hacsi.

I podle ní je e-sport podobný tomu skutečnému. „Ve fotbale sledujete, jestli dal Ronaldo třicet gólů za sezonu, tady vás zajímá, jestli dal v průměru čtyřicet killů na zápas. Hráči přestupují, musí fungovat s týmem. Akorát nehrají na stadionu,“ myslí si.

Daň za hraní: bolavá záda

Mnozí hráči se přitom potýkají s různými zdravotními potížemi, které sezení za monitorem způsobuje. „Velice časté jsou problémy se zády a s karpálními tunely,“ jmenuje Hacsi. Většina hráčů tak ještě navštěvuje posilovnu, běhá nebo se věnuje jiným sportům. „Podobné akce jsou náporem i na psychiku. Když je favorit v nesnázích, celá hala najednou začne fandit druhému týmu. Ale i na tom se dnes pracuje,“ dodala.

Počítačové hry dodnes obestírá řada stereotypů. I ty se ale postupně rozmělňují. „Lidé už si nepředstaví zpoceného tlustého kluka za počítačem. K dobrému výkonu patří i fyzická kondice,“ potvrdil Pleskot. Podle něj je profesionální hraní spíš záležitostí kluků. „Existují u nás i ve světě výjimky, ale ženské týmy nemají takovou výkonnost,“ přidal.

To cítí i Hacsi, která je jako žena mezi komunitou v menšině. „Ale mám s kluky jen nejlepší zkušenost. Jsou to sympaťáci,“ řekla.

Hráče baví i mobilní hry

Populární jsou rovněž mobilní hry, soupeří se zejména ve hře Heartstone. „Není to tak časově náročně, pro spoustu lidí je to zajímavější,“ sdělil Pleskot. Rok od roku výrazně roste počet hráčů i sledujících. Kapesnímu hraní se věnují i čtyřicátníci, na klávesnici hrají mladší. „Průměrnému hráči je tak osmnáct let,“ řekl Masaryk. „Ideální je přitom začít kolem třinácti let, ti nejlepší pak hrají i do třiceti, pětatřiceti,“ dodal.

Herní byznys je však také jedna velká show pro lidi. Kromě dvou pódií je pavilon nacpaný nejnovějšími hrami a technologiemi. Návštěvníci si tak mohou vyzkoušet, jaké je to hrát s brýlemi pro virtuální realitu, projedou se ve formuli a křeslech, které se hýbou jako ve skutečnosti, nebo se vyfotí s nejznámějšími herními postavami.

Mistrovství České republiky v počítačových hrách je součástí veletrhu sportu a zábavy, který ovládl výstaviště od pátku do neděle. Za necelé dvě stovky si lidé mohou mimo her vyzkoušet taneční workshopy, netradiční sporty a setkat se se známými osobnostmi.

Reklama

Doporučované