Hlavní obsah

Miliony lahví s vodou přišly nazmar. Měly pomoct obětem hurikánu, víc než rok leží ladem

Voda je již zkažená. Její „odporný zápach a chuť" okusili samotní obyvatelé.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Správa obecných služeb (GSA) Portorika nařídila interní vyšetřování incidentu, při kterém patrně došlo k pochybení z její vlastní strany, ale i ze strany Federální agentury pro zvládání krizí (FEMA) v USA. Portorická vláda letos obdržela zásilku milionů lahví s pitnou vodou pro potřeby obětí hurikánu Maria. Sedm měsíců po události již však neměly využití a pro další distribuci byla voda závadná. Nyní leží pod plachtami na opuštěné ranveji.

Článek

Vláda Portorika reaguje na nedávno zveřejněné fotky, které ukazují miliony lahví skladovaných na jinak opuštěné přistávací ploše ve správní oblasti Ceiba na severovýchodu země.

Výkonný ředitel oddělení pro federální záležitosti Carlos Mercader vydal vyjádření dostupné na serveru CBS News, ve kterém Správa obecných služeb informuje o probíhajícím interním vyšetřování.

Pátrají v něm po osobě nebo instituci, která je zodpovědná za vyžádání takového množství zásob, které za daných možností nemohla potřebným distribuovat včas, a zároveň přijala zásoby, jež nebyly vhodné pro konzumaci.

Správa obecných služeb dále přiznala, že v době, kdy neznámý úředník přijal zprávu FEMY o existenci „přebytečného zboží”, neměla GSA patřičnou kontrolu nad vlastními vnitřními pochody a komunikací. Její současný ředitel Ottmar Chávez byl jmenován až po převzetí lahví, a s problematickou situací tak až do nynější doby neměl nic společného.

FEMA však měla podle Carlose Mercadera lahve s vodou v první řadě poskytnout potřebným obětem, a to již v říjnu roku 2017, kdy při hurikánu Maria zemřelo v Portoriku kolem tří tisíc lidí. V druhé řadě pak měla Správě obecných služeb lahve nahlásit jako „přebytečné zboží” dříve než letos v dubnu, kdy je agentura současně přemístila na ranvej v Ceibě.

Lahve na území nikoho

GSA se navíc podle vyjádření dostala k paletám s lahvemi až v květnu. FEMA je měla v dubnu přemístit na federální území, ke kterému neměla portorická vláda až do opětovného vyzvání o měsíc později přístup.

Po vyzvednutí lahví vládou Portorika došlo k distribuování zásilky 732 palet do 12 správních oblastí země. Po reakci z jednoho z měst popisující „odporný zápach a špatnou chuť” byl ale jakýkoliv další rozvoz pozastaven.

Ředitel GSA se o lahvích dověděl až z fotek, Trump „pomoc” obětem chválí

K situaci se v úterý vyjádřil i prezident Spojených států amerických Donald Trump, který práci FEMY a portorické vlády při hurikánu Maria zhodnotil jako „neslýchaný úspěch”, a to i přesto, že reportér se kriticky dotazoval, zdali se v aktuální situaci s hurikánem Florence můžeme v nedávné historii z něčeho „poučit”.

Současný ředitel GSA Ottmar Chávez podle vyjádření pro CBS News očekává, že FEMA přijme za incident zodpovědnost. Sám se přitom o lahvích dozvěděl také až toto úterý z fotek uveřejněných na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované