Hlavní obsah

Miliony lidí nemají pitnou vodu. Chile bojuje se záplavami

Miliony lidí zůstaly po záplavách v Chile bez vody.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Záplavy si vyžádaly nejméně čtyři mrtvé. Miliony lidí se musí spolehnout na balenou vodu a pojízdné cisterny.

Článek

Čtyři miliony lidí v chilské metropoli Santiagu se ocitly bez pitné vody kvůli povodním, které po silných deštích ochromily centrální část země. Podle úřadů velká voda připravila o život nejméně čtyři lidi a způsobila řadu sesuvů půdy. Kvůli nim jsou některé obce odříznuty od zbytku země. Informovala o tom agentura AFP.

Prudké deště zasáhly oblast Santiaga, přístavu Valparaíso a přilehlých regionů. Řeka Maipo byla přívaly srážek natolik rozvodněna, že z ní vodárny nemohou čerpat vodu. Zatím není jasné, kdy dojde k obnovení dodávek. Miliony lidí jsou odkázány na balenou vodu z obchodů či na desítky pojízdných cisteren.

„Pohotovostní týmy pracují v terénu, aby se co nejdříve spojily s odříznutými lidmi a obnovily dodávky pitné vody,” napsala na Twitter chilská prezidentka Michelle Bacheletová.

Záplavy si vyžádaly čtyři mrtvé

V metropoli a okolí zemřeli v důsledku povodní a sesuvů čtyři lidé a další se pohřešují.

„Mluvíme o 1,45 milionu domácností v 30 čtvrtích, které budou zcela nebo částečně postiženy odstřižením od dodávek vody," uvedl regionální guvernér Santiaga Cladio Orrego.

Víc než 3 300 lidí je kvůli poničeným či neprůjezdným silnicím a cestám zcela izolováno ve svých domovech.

Silnice 25 v sektoru San Gabriel je na několika místech zablokovaná. Vrtulník monitoruje silnici a koordinuje pomoc na místě.

Reklama

Související témata:

Doporučované