Hlavní obsah

Miliony lidí v severní Anglii se nově nesmějí navštěvovat

Foto: Profimedia.cz

Mešita v severoanglickém Bradfordu. Tamní muslimové právě slaví velký svátek a musejí se přizpůsobit novým koronavirovým opatřením.

Reklama

Nejste ve společné domácnosti a žijete v oblasti Velkého Manchesteru? Pak zapomeňte na společná setkání ve vnitřních prostorách, včetně hospod. Vláda Borise Johnsona rychle sáhla k lokálnímu zpřísnění koronavirových opatření.

Článek

Londýnský kabinet měl pocit, že lidé příliš polevili v dodržování stávajících pravidel a že se to už odráží na číslech nakažených. Podle deníku The Times roste obava, že Spojené království stojí na prahu druhé vlny a že je země z hlediska šíření koronaviru jen asi 2-3 týdny za Španělskem.

Jestliže londýnská vláda čelila kritice, že v březnu a dubnu postupovala pomalu a liknavě, tentokrát bylo rozhodnutí velmi rychlé. Dokonce do té míry, že když ve čtvrtek večer ministr zdravotnictví Matt Hancock z Konzervativní strany na Twitteru opatření oznámil, nebyly zprvu k dispozici potřebné detaily. Mezi vyhlášením opatření na sociální síti a okamžikem, kdy vstoupila v platnost, byly pouhé 3 hodiny. Od zveřejnění oficiální tiskové zprávy londýnské vlády a vstupu nových opatření v platnost pak dokonce uplynulo jen 41 minut.

Teď už víme, že se zvláštní režim týká metropolitní oblasti Manchesteru (Greater Manchester), dále pak Blackburnu, Burnley, Hyndburnu, Pendle, Rossendalu, Bradfordu, Calderdale a Kirklees. V Blackburnu zaznamenali v posledním týdnu 69 nově nakažených na 100 000 obyvatel.

Lidé ve zmiňovaných lokalitách se nově nesmějí scházet ve vnitřních prostorách, jako jsou restaurace nebo puby, pokud tedy nejde o členy stejné domácnosti. Zákaz se ale týká i „sousedských setkání na zahradě“. Naopak v parku se lidé setkávat mohou. Podle BBC se opatření týkají celkem asi čtyř milionů osob.

Jak ministr Hancock řekl stanici Sky News, trasování ukázalo, že nejčastějším způsobem přenosu je, když se lidé navzájem navštěvují u sebe doma. Naopak v pracovním prostředí se prý koronavirus tak nešíří. Ve Velké Británii v posledních 24 hodinách zaznamenali 846 nově nakažených.

Média upozorňují na to, že zavedení nových restriktivních opatření v hustě osídlené oblasti časově koliduje s jedním z nejstarších muslimských svátků Íd al-adhá. Podle Matta Hancocka mohou muslimové svátek oslavit v mešitách, pokud budou dodržovat pravidla sociálního distancování. U sebe doma se ale rozhodně navštěvovat nemohou.

Labouristický starosta Manchesteru Andy Burnham rozhodnutí vlády označil za plně opodstatněné, protože se podle něj covidová situace v oblasti prokazatelně změnila. I on ale kritizoval nedostatek informací kolem přijatých opatření, která ale považuje za relativně mírná. „Když už ministr předstoupí před kameru, aby něco takového oznámil, měl by v tu chvíli znát i potřebné detaily,“ citují Burnhama Manchester Evening News. Za „nové dno“ vládní komunikace kolem pandemie koronaviru označil události posledních hodin předseda opoziční Labour Party Keir Starmer.

Reklama

Doporučované