Hlavní obsah

Miliony lidí ve Spojených státech bojují se sněhem

Spojené státy bojují se sněhem.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Nekončící sněžení komplikuje leteckou i silniční dopravu. Na špatně průjezdných cestách se tvoří kolony i dopravní nehody.

Článek

Spojené státy už od minulého týdne bojují s návalem sněhu, bouře má na svědomí minimálně devět mrtvých. Podle meteorologů by mělo dojít k mírnému oteplení, už v pátek by však mělo začít sněžit znovu. Několik set tisíc domácností je bez proudu, nejhorší je situace v Severní Karolíně, kde se výpadek týká asi 50 tisíc domácností, píše USA Today.

Nánosy sněhu kromě výpadků v dodávkách elektřiny zapříčinily i zavření škol, stovky tisíc dětí tak mají sněhové prázdniny, kvůli špatné dostupnosti. Silničáři se snaží uklízet cesty v centrech měst, vedlejší silnice ale zůstávají pod vrstvou sněhu a ledu. Severokalifornský guvernér Roy Cooper vyhlásil výjimečný stav, obyvatelům horských oblastí doporučil nevyjíždět.

„Děkuji všem pracovníkům, kteří velmi tvrdě pracují na tom, aby obnovili dodávky elektřiny a zprůjezdnili cesty,“ řekl Cooper USA Today. Na cestách se i tak tvoří neprůjezdné kolony aut, policisté hlásí tisíce dopravních nehod i opuštěných vozidel.

Při jedné z nehod zemřel policista Christoph Lambert. „Policista Lambert záměrně umístil svůj vůz tak, aby ochránil životy obětí předchozích srážek, sám se tak vydal nebezpečí,“ řekl o policistovi ředitel illinoiské státní policie Leo Schmitz.

Komplikace se nevyhnuly ani letecké dopravě, zrušeno bylo několik set letů. Na letišti v Missouri naměřili okolo 30 centimetrů sněhu. Zatímco na západě Spojených států sníh ve vypálených oblastech způsobuje sesuvy půdy, na východ se řítí nová bouře, která by mohla být silnější než ta z minulého týdne.

Reklama

Související témata:

Doporučované