Hlavní obsah

Miliony od státu, oficiální činnost žádná. Institut České levice dělá podle šéfa KSČM konference

Foto: Profimedia.cz

Šéf KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

KSČM letos v únoru založila vzdělávací Institut české levice. Ročně by si měl institut přijít na více než třímilionový finanční příspěvek od Ministerstva financí. Stát mu už poslal 1,5 milionu. Informace o činnosti institutu se ale momentálně nedají dohledat ani na webových stránkách.

Článek

Institut české levice se podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa zaměřuje hlavně na vzdělávání. „Udělali jsme konferenci a podíleli jsme se na rozšíření badatelské základny u řady dokumentů a knih,” řekl ve čtvrtek v Interview Plus Filip. Podle zjištění iRozhlasu ale žádná konference neproběhla nebo o ní alespoň další představitelé KSČM včetně člena správní rady institutu Petra Šimůnka nic neví. Stát institutu zaslal již půlroční příspěvek ve výši 1,5 milionu korun, ústav ale žádnou činnost nevykazuje, kalendář akcí je prázdný.

Dalším háčkem je „nesymbolický” nájem. Ústřední výbor strany sídlí na pražské ulici Politických vězňů. Ve stejné budově, kterou KSČM vlastní, sídlí také Institut české levice. Problém ale je ten, že komunistická strana institutu, který sama založila, od března pronajímá za třicet korun měsíčně kancelář. Ačkoliv institut byl půlroku nečinný, tak na nájemném zaplatil 180 tisíc korun.

„Samozřejmě, to je za ty pronajaté prostory. Je to běžný nájem za sto metrů čtverečních, který tady máme,” komentoval Šimůnek nájemné, které si v podstatě platí sami sobě. Místopředseda KSČM a současně předseda správní rady institutu Stanislav Grospič uvedl, že na výši nájmu se shodla strana. Podle mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Lindy Hrubešové ale strana mohla stanovit i nájem symbolický.

Od září zaplatí navíc dalších 10 tisíc i za pronájem knihovny, která ale na ústředí strany funguje již třicet let a jejíž chod se zásadně nezmění. „Pronájem veškerých knih, novin a další literatury bude za jednu korunu měsíčně. Prostory za deset tisíc,” potvrdil ředitel Institutu české levice Jozef Rozsár.

Reklama

Doporučované