Hlavní obsah
Online

„Až budu velká, chci být naživu!“ Za klima stávkovaly miliony studentů

V pátek se demonstrovalo v 2600 městech po celém světě.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Stovky tisíc lidí po celém světě dnes vyšly do ulic, aby demonstrovaly za lepší ochranu klimatu. Série celosvětových stávek a protestů začala v Tichomoří a postupně se přidávali lidé v Austrálii, Asii, na Blízkém východě, v Africe a v Evropě. Akce vyvrcholily v New Yorku, kde se do protestního průvodu přidala i symbolická postava boje za lepší ochranu klimatu, 16letá švédská aktivistka Greta Thunbergová. Stovky lidí se sešly také na Staroměstském náměstí v Praze a Moravském náměstí v Brně.

Článek

Statisíce studentů vyšly do ulic ve 160 zemích světa. Protestovalo se na všech sedmi kontinentech – proti změnám klimatu se vyjádřili i lidé na Antarktidě.

Demonstranti chtějí přimět světové vůdce, kteří se příští týden sejdou v newyorském sídle OSN na klimatickém summitu, aby přijali opatření s cílem zabránit celosvětové ekologické katastrofě. Symbolickým vrcholem dnešních protestů byl průvod v New Yorku, kterého se zúčastnila i švédská aktivistka Thunbergová. Na twitteru napsala, že je to její 57. týden pátečních protestů.

V rozhovoru poskytnutém agentuře AP Thunbergová řekla, že si nikdy nepředstavovala, že by se věci mohly dát do pohybu, navíc tak rychle. Účast stovek tisíc lidí na dnešních protestech označila za „vítězství“. Nyní jsou podle Švédky na tahu politici, kteří by měli přijmout opatření proti klimatickým změnám. Pokud nic neudělají, „měli by se stydět“.

Velké demonstrace proběhly i v sousedním Německu, kde se vláda dohodla na opatřeních k ochraně klimatu a snížení emisí oxidu uhličitého.

K protestům se přidalo také Česko. Na Staroměstském náměstí v Praze se dopoledne sešly stovky mladých, kteří se následně vydali na pochod městem. Zahájili tak zároveň protestní Týden pro klima, který nabídne vzdělávací, debatní i kulturní akce. Na náměstí přišlo také asi deset lidí, kteří poklidně protestovali proti požadavkům studentů. Přibližně tři stovky lidí všech věkových skupin se sešly i na Moravském náměstí v Brně.

Podporu páteční stávce za klima vyjádřila rovněž organizace Amnesty International, která nedávno Thunbergové udělila ocenění Velvyslankyně svědomí. Podle zástupců organizace se klimatické změny začínají dotýkat lidských práv, protože mohou mít negativní dopad na dostupnost čisté pitné vody, bydlení nebo zdravotní péče.

  • V New Yorku vyrazilo do ulic čtvrt milionu lidí, tvrdí Thunbergová

  • Aktivistka Thunbergová se zapojila do stávky v New Yorku

    Šestnáctiletá švédská bojovnice proti klimatickým změnám Greta Thunbergová se dnes zapojila do protestu v ulicích New Yorku, kam nedávno doplula na ekologické jachtě. Stávka by měla v New Yorku vyvrcholit před budovou OSN, kde se příští týden sejdou světoví vůdci na klimatickém summitu.

  • Fridays for Future mají podporu i na jižním pólu

    Podporu protestujícím na celém světě vyjádřili i lidé na Antarktidě. Podle nich jsou klimatické změny záležitostí dneška, nikoliv blízké budoucnosti.

  • Na mrtvé planetě nebude možné meditovat, vzkazují mniši z Nepálu

    Obavy o klima dnes vyjádřili i mniši jednoho z nepálských klášterů. Svými transparenty upozorňují, že na mrtvé planetě se nedá meditovat.

  • V čele afghánských protestů stojí ženy

    V afghánském hlavním městě Kábulu vyšly protestovat do ulic i místní ženy. Během demonstrace je doprovázela ozbrojená hlídka.

  • K protestům se přidávají i americká města

    Demonstrace za klima začínají i na východě Spojených států. Akce mají vyvrcholit v New Yorku před budovou OSN, kde promluví i iniciátorka protestů, šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová.

  • Po celém Německu protestovalo 1,4 milionu lidí

    Jen v Německu vyšlo do ulic podle informací globálního hnutí Fridays for Future 1,4 milionu protestujících. Školáci, studenti a dospělí vyjádřili své obavy o budoucnost planety například v Berlíně, Hamburku, Kolíně nad Rýnem a dalších městech.

  • Premiér Babiš: Změny klimatu nelze přehlédnout

    Premiér Andrej Babiš (ANO) promluvil na úterní konferenci Změna klimatu v ČR. „O závažnosti situace na globální úrovni vypovídají poslední zprávy Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC). Ani v České republice už nelze probíhající změnu klimatu přehlédnout,“ zdůraznil předseda vlády. Podle zprávy IPCC by nárůst průměrné globální teploty neměl překročit 1,5°C v porovnání s předindustriální dobou. Při oteplení o 2°C by malé ostrovní státy a nejméně rozvinuté státy postihly velké škody a ocitly by se v ohrožení existence. Nastaly by extrémní výkyvy počasí, dostupnost vody by se v subtropických regionech snížila dvojnásobně, vlny extrémního horka by zasáhly 37 % světové populace. Už i na Česko dopadá změna klimatu – sucho, kůrovcová kalamita, proměna krajiny. „Potřebujeme změnit složení našich lesů, obnovovat původní říční koryta a mokřady, vrátit do české krajiny meze a remízky a tak dále,“ řekl Babiš.

  • Vysvědčení za přístup ke klimatickým změnám

    Stovky školou povinných dnes přišly protestovat na pražské Staroměstské náměstí za lepší ochranu klimatu. Po projevech se demonstranti vydali na téměř dvouhodinový pochod po Starém Městě a Malé Straně. Někteří z protestujících si s sebou přinesli transparenty s nápisy jako „Máme v rukou osud Země – zkáza, nebo ráj?“ či „Neexistuje žádná planeta B“. Jedna z protestujících si připravila i vysvědčení. Na několik transparentů, které se dnes objevily v centru Prahy, se můžete podívat ve videu.

    Na trase pražského protestu se podle organizátorů vystřídalo okolo tří tisíc studentů. Video: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

  • Fotografie z pražské stávky za klima

  • V Německu se shodli na snížení emisí oxidu uhličitého, bude to stát 50 miliard eur

    Strany německé vládní koalice – CDU, CSU a SPD – se dnes po zhruba devatenáctihodinovém jednání dohodly na opatřeních k ochraně klimatu a snížení emisí oxidu uhličitého. Kompromis podle německých médií počítá i se stanovením ceny za tunu oxidu uhličitého vyprodukovanou v oblastech dopravy a bydlení. Celý balíček opatření, díky němuž má spolková republika splnit své klimatické cíle pro rok 2030, v pátek odpoledne formálně schválí takzvaný „klimatický kabinet”, který tvoří kancléřka Angela Merkelová (CDU) a části ministrů.

    Balíček opatření na ochranu klimatu, na němž se dnes dohodla německá koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD), vyjde podle listu Süddeutsche Zeitung asi na 50 miliard eur.

  • Zuzana Čaputová dostane na pondělním summitu více prostoru než Andrej Babiš

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová promluví na klimatickém summitu v New Yorku. A to hned v pondělí, tedy během hlavního programu. Český premiér Andrej Babiš se newyorského summitu zúčastní také, ale až na středečním Valném shromáždění OSN.

  • Budíky a Corbyn

    Po celé Británii se ve 13 hodin tamního času rozezní budíky. Happening má upozornit na „alarmující” situaci. „Mladí lidé napříč světem právě přebírají vedoucí pozici v tom, kdo určuje důležitost tématu klimatických změn,” říká jeden ze spoluorganizátorů kampaně Jake Woodier britskému deníku The Guardian.

    Ke studentům v Londýně se přidal i Jeremy Corbyn, předseda britských labouristů.

  • V pondělí se koná summit o klimatu

    63 států včetně České republiky promluví v pondělí 23. září na Světovém summitu pro klimatickou akci v New Yorku a představí konkrétní plány, jak v následujícím desetiletí snížit celkové emise oxidu uhličitého o 45 %. Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) Evropa redukovala od roku 1990 své emise již o 30 %, Amerika o 15,5 %. Asie naopak vyprodukovala emisí oxidu uhličitého o téměř 200 % více.

  • Pražský průvod studentů právě vyšel ze Staroměstského náměstí

    Stávkující studenti vyšli průvodem ze Staroměstského náměstí, pokračovat by měli přes nábřeží Edvarda Beneše, projdou ulicí Na Příkopě a přibližně ve 12:30 zakončí protest na Střeleckém ostrově.

  • Stávka se dotýká také byznysu, některé obchody v Británii mají zavřeno

    Studentská stávka za klima se ve Velké Británii rozšířila i do obchodní sféry. Módní značky Patagonia mají celý týden zavřeno a zaměstnanci se připojují k protestujícím. Své prodejny neotevře ani kosmetický řetězec Lush nebo zmrzlinárna Ben & Jerry’s.

Reklama

Hlavní zprávy