Hlavní obsah

Miliony turistů jsou terčem podvodu. Prodej cibulí tulipánů v Amsterodamu je past

Tulipánová pole v Nizozemsku.

Reklama

Z koupených cibulí tulipánů vykvete jen jedno procento z nich, navíc se květiny nepodobají těm na obalu.

Článek

Turisté, kteří si na slavném květinovém trhu v Amsterodamu koupí cibule tulipánů, se často květů nedočkají. Vykvete totiž jen jedno procento, zjistili podle agentury AFP vyšetřovatelé z amsterodamské radnice a Královské všeobecné asociace pro kulturu květinových cibulí (KAVB), která sdružuje nizozemské pěstitele.

Přišli také na to, že vykvetlé květiny se nepodobají obrázkům na obalu a v balení je méně cibulek, než je na něm napsané.

„Miliony turistů a návštěvníků jsou terčem podvodu,“ řekl zástupce KAVB René le Clercq. Nákup cibulek tak podle něj mnohdy končí zklamáním.

Anketa

Koupili jste si někdy cibule tulipánů na květinovém trhu v Amsterodamu?
Ano a nevykvetly
34,8 %
Ano a vykvetly
20,8 %
Ne
44,4 %
Celkem hlasovalo 6082 čtenářů.

Květinový trh (Bloemenmarkt) v Amsterodamu, který funguje už od roku 1862, je jedním z největších turistických lákadel města. Kromě tulipánů prodavači nabízejí narcisy, sněženky, fialky, orchideje a pivoňky.

Z 1363 koupených cibulí, které členové KAVB v rámci průzkumu zasadili, jich později vykvetlo jen 14. Podobně špatně na tom byly i cibule zakoupené ve městě Lisse, kde leží největší květinový park v Nizozemsku – Keukenhof. Z nich vykvetla dvě procenta tulipánů.

Tulipány představují nizozemský národní symbol a trh s cibulkami je důležitou součástí místní ekonomiky, připomněl René le Clercq. Problém s cibulkami ale podle něj přetrvává už 20 let. Oběťmi jsou podle něj především turisté, u nichž se nepředpokládá, že by se do Nizozemska vrátili a nákup reklamovali.

Reklama

Doporučované