Hlavní obsah

Miloš Zeman? „Jsem rád, že bude kandidovat.“ „Jeho slabosti mě až děsí.“ Sobotka, Knížák a další o prezidentovi

Sestřih z rozhovorů o prezidentu Miloši Zemanovi.

 

Reklama

Miloš Zeman oznámil, že se příští rok v lednu bude znovu ucházet o funkci prezidenta. Podívejte se, jak jej hodnotí předseda vlády, šéf Ústavního soudu i jeho volební protikandidáti - jeden z minulé a jeden z příští volby.

Článek

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, jíž dnes začíná klíčový sjezd (přímý přenos sledujte ZDE), se právě ocitl ve složité situaci: Velká část sociálních demokratů a jejich voličů podporuje Miloše Zemana a chce, aby na Hradě zůstal i v dalších letech, Sobotka si ale se Zemanem zrovna nerozumí. Proto se v otázce na podporu či nepodporu Zemanovi docela kroutil. Nakonec ale přece jen řekl směrem k Zemanovi jednu zdánlivě vstřícnou větu: „Byl bych rád, kdyby kandidoval, protože to obohatí nabídku."

Zda to znamená, že Zemana sociální demokraté podpoří, na to se podívejte ve videu, složeném z ukázek z několika rozhovorů Seznamu z posledních dnů.

Uslyšíte i názor předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové, která zase řeší jiné dilema: Zemana sama respektuje, nicméně zastupuje Starosty a nezávislé, kteří ústy šéfa Petra Gazdíka vyhlásili, že je nutné dostat Zemana z Hradu.

Jak reagovali přátelé Miloše Zemana večer na Hradě:

Reakce na ohlášenou kandidaturu Miloše Zemana.

Jaký pohled má na Zemana jeho protikandidát z minulé prezidentské volby, hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz, v čem by se od Zemana chtěl lišit jeho případný protikandidát z volby příští, profesor Jiří Drahoš, a jak Zemana vidí jeho dlouholetý přítel Zdeněk Škromach a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský? I jejich odpovědi najdete ve videoukázce nahoře v tomto textu.

Nejdrsnější odpověď zvolil profesor Milan Knížák, věrný podporovatel Václava Klause, který Zemana označil za „podivný typ zhrzeného intelektuála".

Reklama

Doporučované