Hlavní obsah

Premiérem jmenuji Babiše, vzkázal Zeman

Miloš Zeman a jeho prohlášení k volbám.

 

Reklama

První povolební vyjádření prezidenta Miloše Zemana se změnilo tak trochu v ódu na šéfa ANO Andreje Babiše. Jednat s ním o nové koalici začne již zítra.

Článek

Po drtivém vítězství v parlamentních volbách šéf hnutí ANO Andrej Babiš na nic nečekal. Hned v neděli ráno začal sérii schůzek s předsedy dalších stran, které s mnohem menším volebním ziskem než ANO postoupily do Sněmovny.

Prvního přijal šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, sešel se i s Petrem Gazdíkem, šéfem Starostů a nezávislých, na večer má naplánováno střetnutí se sociálními demokraty.

Začal v Průhonicích, kde obvykle přijímá návštěvy v sokolovně, ale šéf ODS Petr Fiala a Starostů Gazdík do Průhonic odmítli jet, takže se jednání přesunula do Sněmovny.

Do hry ale vstupuje další silný hráč, prezident Miloš Zeman. Na třetí hodinu odpoledne ohlásil první oficiální vyjádření k volebním výsledkům.

Už dříve uvedl, že využije maximální časovou lhůtu k tomu, než někoho pověří sestavením nové vlády.

Faktor Zeman

Vztahy prezidenta Miloše Zemana a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše jsou dlouhodobě nadstandardní. Nedalo se tedy očekávat, že by prezident chtěl cestu Andreje Babiše k premiérskému úřadu nějak blokovat. Po včerejším drtivém vítězství ANO Zeman chválou na Andreje Babiše vůbec nešetřil. „Má osobní kouzlo, přitažlivost pro voliče. A když se podíváte na ostatní lídry, není divu,” uvedl Zeman. Zkritizoval opět předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku i šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. „TOP 09 má antilídra, který své voliče bezpečně odpuzuje,” dodal Zeman.

V následujících třiceti dnech se chce Zeman sejít s předsedy všech parlamentních stran a jednat s nimi o možné koalici. „Jednání ale bude vést hnutí ANO a já budu jen poradní hlas, budu respektovat koaličního partnera, ale chci akceschopnou vládu,” dodal ještě Zeman s tím, že by Babiš neměl vůbec uvažovat o požadavku ostatních stran a odcházet z čela svého hnutí.

Podle něj Babišovi v závěru kampaně hodně pomohlo policejní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Zopakoval, že celou záležitost považuje za policejní provokaci, a kdyby se sám podílel na hlasování o vydání Babiše ke stíhání, kterým se bude Sněmovna po volbách znovu zabývat, vydání předsedy ANO by odmítl.

Zeman v rozhovoru pro Blesk odmítl označování Babiše za populistu. Podle něj je předseda ANO politický pragmatik a Zeman s ním v mnoha oblastech souhlasí. Kromě Babiše ocenil i vítězství Tomio Okamury z SPD a Ivana Bartoše z Pirátů.

Reklama

Doporučované