Hlavní obsah

Miloš Zeman opět sypal vulgarity. Rozhlas se však nebojí, protože jde o prezidenta

Stejně jako v roce 2014 i v pondělním rozhovoru pro Český rozhlas použil prezident Miloš Zeman vulgární výrazy.Video: iRozhlas.cz

 

Reklama

Z veřejnoprávní stanice se nesla do éteru slova jako zmrd, blbeček a zkazky o onanování v parku. Autor? Prezident České republiky.

Článek

Z výstavní stanice veřejnoprávního Českého rozhlasu se po několika letech v odpoledním vysílacím čase opět nesly do éteru sprostá slova a tvrdé vulgarity.

Čtyři roky poté, co na podzim 2014 prezident republiky Miloš Zeman pronesl v komentáři k činům ruských aktivistek Pussy Riot výrok „ku*da sem, ku*da tam“, vysílala stanice Radiožurnál v rozhovoru s hlavou státu prohlášení o ekonomických zm*dech či blbečcích na tribunách.

A i když se autor rozhovoru Jan Pokorný za prezidentovy výrazy omluvil a požádal, aby je nepoužíval, dostal se veřejnoprávní rozhlas do rozporu s kodexem, který mu schválila Poslanecká sněmovna.

Podle jeho ustanovení by ČRo neměl připustit „k účasti na živém vysílání osobu, u které je důvodný předpoklad, že by se mohla chovat urážlivě, vulgárně nebo je pod vlivem alkoholu či omamných prostředků“, pokud je to proveditelné.

„Vulgarismy do vysílání Českého rozhlasu nepatří, mrzí nás to, že v médiu veřejné služby zazněly,“ řekl ČTK mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Nezdá se však, že by se rozhlas hodlal kodexem řídit. Mluvčí Hošna totiž potvrdil, že rozhovory s prezidentem – byť už dvakrát skončily skandálem – bude nadále v živém vysílání přinášet.

Jak Hošna uvedl, pondělní událost s vulgaritami považuje Český rozhlas už za uzavřenou záležitost.

Ne tak sám Zdeněk Bakala. Do redakcí nechal rozeslat své stanovisko, ve kterém se proti výrokům prezidenta ohradil. Vulgaritu totiž Zeman pronesl adresně – jeho směrem.

„Je obtížné adekvátními slovy vyjádřit, jak nebezpečně Miloš Zeman svými hrubými výrazy snižuje úřad prezidenta České republiky,“ napsal finančník.

Předtáčet se nebude

Český rozhlas už před čtyřmi lety po kauze Pussy Riot chtěl rozhovory s hlavou státu předtáčet, Miloš Zeman však na to nepřistoupil.

Podle Hošny tu sice existuje potenciální riziko, že ve vysílání zazní sprostá slova, avšak podle mluvčího je prý přebije důležitost Zemanova sdělení.

„Je to prezident České republiky, nejvyšší ústavní činitel a posluchači mají právo znát jeho názor,“ dodává.

Hovory z Lán s bývalým prezidentem Václavem Havlem se ze záznamu vysílaly. Jak ale připomíná mluvčí rozhlasu, zmíněný pořad skončil před čtyřmi lety a pondělní rozhovor byl exkluzivním interview.

„Nešlo tedy o pořad, rozhovor spadal do aktuálního zpravodajství. Neumím si představit, že bychom prezidentovi jako médium veřejné služby upřeli možnost promluvit živě,“ dodává mluvčí rozhlasu.

„Chápu, že když slyší jména Kožený nebo Bakala, tak ho napadají různá slova,“ okomentoval Zemanovy výroky Andrej Babiš.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

Situaci z pondělního večera zblízka asistoval i generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, který byl přímo v lánském zámku.

Mluvčí rozhlasu uvedl, že přítomnost generálního ředitele je u rozhovoru s hlavou státu zvykem.

Kromě René Zavorala seděl v místnosti také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Okolnosti rozhovoru, v němž padaly vulgarity a sprostá slova, však přiblížil velmi úsporně.

Na otázku Seznamu, zda měl prezident „ekonomické zm*dy“ připravené předem podobně jako „ku*ndy“ v případě Pussy Riot v roce 2014, odpověděl jedním slovem.

„Hádejte,“ zněla jeho reakce.

Reklama

Doporučované