Hlavní obsah

Miloš Zeman předal „materiál na Koudelku“. Nemá zůstat v čele BIS, tvrdí

Foto: Twitter/@PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Koudelka není dobrý manažer, na další období by ho vláda v čele BIS neměla ponechat, tvrdí prezident Miloš Zeman.

Článek

Prezident Miloš Zeman předal premiérovi Andreji Babišovi materiál proti šéfovi Bezpečnostní informační služby Michalu Koudelkovi. „Materiál má dokonce dvě fáze, jednu stručnou, jednu podrobnější, ale v zásadě společným jmenovatelem je tvrzení, že Michal Koudelka není dobrý manažer,“ řekl prezident pro Parlamentní listy.

Vznik materiálu o Koudelkovi, kterého Zeman dlouhodobě odmítá povýšit na generála, avizovala hlava státu již dříve. Zpracoval ho bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom, který začal pracovat pro prezidentskou kancelář.

Koudelkovi za rok v létě končí mandát, Zeman vládě doporučí, aby ho na další období ve funkci neponechávala. Zeman odmítl kritiku, že na Koudelku shání kompromitující materiály.

„Kompro materiál je pojem z myšlenkového světa, který nesdílím, protože v tom případě by každý kritický materiál mohl být označen za kompro materiál,“ dodal Zeman.

Ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že daný materiál neviděl. Spolupráce s Koudelkou je ale podle něj bezproblémová, považuje ho za velmi dobrého ředitele. „Profesně tam žádná komplikace není,“ řekl Hamáček.

Prezident také odmítl zprávy, že plánuje úřednickou vládu pod vedením šéfa ČEZ Daniela Beneše. O zvažovaném plánu informovaly minulý týden Seznam Zprávy. „Jsem tady já, kdo by měl rozhodnout o úřednické vládě, a já o ničem takovém rozhodovat nebudu. Počkám do voleb a vítěze voleb jmenuji premiérem,“ uvedl Zeman.

Reklama

Doporučované