Hlavní obsah

Zeman se chystá mezi lidi. Uvidí zápas Slavie v Lize mistrů

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Miloš Zeman se na sportovních kláních objevuje výjimečně, ale olympiádu v ruské Soči v roce 2014 si ujít nenechal.

Reklama

Miloš Zeman na rozdíl od svého předchůdce Václava Klause sportovní utkání nenavštěvuje. Výprava do Soči v roce 2014 byla spíše výjimkou.

Článek

Prezident republiky Miloš Zeman podpoří ve středu večer přímo na stadionu fotbalisty klubu, který vyrostl na penězích čínských investorů.

Slavie Praha ve středu večer hraje klíčový zápas v Lize mistrů a úspěch jí může přinést naději na bohatě honorované další zápasy v nejprestižnější klubové soutěži Evropy.

To, že hlava státu zápas proti Interu Milán navštíví, potvrdily Seznamu dva na sobě nezávislé zdroje blízké Hradu.

„Prezident se nedávno potkal s hráči Slavie a dostal od nich pozvání na sledování zápasu. Běžně na sportovní akce nechodí. Ale tady udělal výjimku a na Slavii dorazí,” uvedl jeden z nich.

Ani mluvčí prezidenta nepopřel, že Miloš Zeman na stadion v Edenu zamíří. „Nechte se překvapit,“ řekl na přímou otázku Seznamu.

Prezident Slavie Jaroslav Tvrdík prezidentskou návštěvu na utkání nepotvrdil. „Nemám v tuto chvíli potvrzenu návštěvu pana prezidenta,“ uvedl s tím, že hlava státu je na významné zápasy jeho pražského klubu stejně jako další přední politici vždy zvána.

Jde o skutečně výlučnou situaci. Miloš Zeman totiž na rozdíl od svého předchůdce Václava Klause sportovní utkání zpravidla nenavštěvuje. Výprava na zimní olympijské hry v Soči v roce 2014 byla spíš výjimkou.

Ke Slavii má však prezident speciální vztah. Jde totiž o klub, který v současnosti vlastní čínský developer Sinobo. Minoritní podíl v ní má čínská státní firma CITIC, již Miloš Zeman jako podporovatel obchodních vztahů s Čínou zahrnuje mezi úspěšné čínské investice v České republice.

Sám před dvěma roky na jaře přiznal, že fanouškem pražského klubu se stal právě proto.

„Vzhledem k tomu, že jsem podporovatelem čínských investic, a protože čínská společnost CEFC koupila Slavii, a nikoli Spartu, jsem tedy příznivcem Slavie. A všiml jsem si, že je teď první,” řekl například ve svém pravidelném rozhovoru na TV Barrandov.

Majitel Slavie se sice od té doby po krachu společnosti CEFC změnil, ale domovská země vlastníků zůstala stejná. Navíc si Slavii pod patronát vzala právě čínská státní firma CITIC.

Slavie a její vlastníci se také naposled stali objektem Zemanovy politické přestřelky s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem. Ten prosazoval zrušení odstavce o politice jedné Číny v sesterské smlouvě mezi hlavními městy Prahou a Pekingem, takže Peking nakonec vypověděl spolupráci sám.

Prezident republiky pak (opět na TV Barrandov) pohrozil, že v rámci odvety za postoj Prahy může Čína financování pražské fotbalové Slavie zastavit.

Na to konto podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka napsal předsedovi představenstva CITIC dopis, kde jej vyzval „k dalšímu rozvoji aktiv a aktivit společnosti CITIC Group v České republice, včetně pokračování podpory společnosti CITIC pro fotbalový klub SK Slavia Praha“.

Reklama

Související témata:

Doporučované