Hlavní obsah

Miloš Zeman se vrací k cestám do krajů. Vyrazí na konci léta

Foto: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Miloš Zeman.

Reklama

Cesty prezident naplánoval do času vrcholící kampaně před krajskými volbami, ale s nimi podle mluvčího nemá zvolený termín souvislost.

Článek

Prezident Miloš Zeman se po roce chystá opět vyjet do regionů. Pokud to epidemiologická situace dovolí, hodlá navštívit v září Jihočeský a Jihomoravský kraj.

Seznam Zprávám to řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Pan prezident chce navázat na úspěšné návštěvy regionů spojené se setkáním s občany,“ řekl prezidentův mluvčí.

Cesty prezident naplánoval do času vrcholící kampaně před krajskými volbami, ale s nimi podle mluvčího nemá zvolený termín souvislost.

„Pan prezident jede za občany diskutovat, cesty nejsou zaměřené předvolebně,“ uvedl Jiří Ovčáček.

Hrad počítá s tím, že prezidenta bude doprovázet příslušný šéf či šéfka hejtmanství. V Jihočeském kraji to je hejtmanka Ivana Stráská z ČSSD, Jihomoravský kraj nyní vede Bohumil Šimek zvolený za ANO.

Zatímco je už jisté, že Ivana Stráská svůj post obhajuje a je jedničkou sociálních demokratů v kraji, koho postaví pro nadcházející hejtmanské klání ANO na jižní Moravě, není v tuto chvíli jisté. Bohumil Šimek měl původně kandidovat až ze čtvrtého místa, jenže původní lídr kandidátky Petr Vokřál na místo rezignoval a opustil ANO.

Podle mluvčího Ovčáčka Hrad vybíral cíle obnovených krajských cest podle nového klíče. „Protože si převelice vážíme vlídného přijetí v těchto krajích,“ vysvětloval hradní volbu.

Po Zemanově opětovném zvolení přitom Hrad tvrdil, že objede kraje jako poděkování voličům v pořadí podle výsledku v prezidentských volbách - od nejlepších po nejslabší.

Pokud by chtěl prezident svůj původní itinerář dodržet, na řadě by nyní byly Plzeňský a Zlínský kraj – tedy regiony, kde hejtmani Zemana v minulosti kritizovali ať kvůli politice, nebo kvůli vysokým nákladům Zemanovy družiny. Někdejší plzeňský hejtman Josef Bernard sice v pondělí ve funkci skončil, kraj ale do voleb povede politička z ODS Marcela Krejsová. A Zlínskému kraji vládne lidovec Jiří Čunek - muž, který prohlásil, že zaplatí jen pohoštění za prezidenta a první dámu.

Poslední prezidentská návštěva v krajích se odehrála loni v létě, kdy Zeman navštívil Vysočinu, tedy kraj, kde vládne jeho přítel Jiří Běhounek. Od té doby podnikl jen pár krátkých zahraničních cest. Letošní rok pak Hrad zahraniční cesty musel postupně zrušit kvůli pandemii koronaviru.

Reklama

Související témata:

Doporučované