Hlavní obsah

Zeman slaví na Hradě šest let. Zazpívala mu šansoniérka Mireille Mathieu

Sledujte projev Miloše Zemana na Pražském hradě.Video: ČTK

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě oslaví se svými podporovateli šest let ve funkci.

Článek

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě poděkoval několika stovkám svých příznivců za podporu nejen v kampani před loňským znovuzvolením hlavou státu. Na oslavu šesti let ve funkci dorazil mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO) s manželkou Monikou. Prezidentovi a jeho hostům pak zazpívala francouzská šansoniérka Mireille Mathieu.

Zeman zve své příznivce na Hrad počátkem března každoročně, aby s nimi oslavil završení dalšího roku v pozici hlavy státu. Poprvé vyhrál volby v roce 2013, druhého mandátu se ujal před rokem.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK na začátku týdne řekl, že by mělo do Španělského sálu přijít asi 1000 hostů. Podle zpravodaje ČTK mezi nimi jsou například ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), bývalí ministři vnitra a zahraničí Martin Pecina a Jan Kohout nebo předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

Zeman se v krátkém projevu na úvod setkání nevěnoval politickým tématům. Uvedl, že na rozdíl od minulých oslav nezazní árie z Rusalky. „Když ji slyšíte pořád, není to k poslouchání,“ uvedl. Zároveň oznámil, že hlavní hvězdou večera bude šansoniérka Matthieu. Na závěr projevu popřál manželce hradního kancléře Vratislava Mynáře Alexandře, která slavnostní večer uváděla, aby se jí narodilo zdravé dítě.

Mathieu do Prahy zavítala v rámci evropského turné Made in France. Dvaasedmdesátiletá zpěvačka vyprodala dva veřejné koncerty, které se konaly v pátek a v sobotu v Kongresovém centru. Na první z nich se přišla podívat i manželka prezidenta Ivana Zemanová, stejně jako na koncert v roce 2017. Idea dnešního koncertu podle Ovčáčka vznikla loni v červnu, kdy se Zeman a jeho manželka setkali s francouzskou zpěvačkou na Pražském hradě.

Po úmrtí Charlese Aznavoura je Mathieu jednou z posledních žijících zástupkyň slavného francouzského šansonu. Do hudební historie se zapsala mimo jiné díky skladbám Mon credo, Qu`elle est belle či Mon bel amour d`été, ale také typickým účesem, který se stal ve své době módním hitem. Spolupracovala s hvězdami jako Julio Iglesias, Frank Sinatra, Tom Jones, Paul Anka i s nedávno zesnulým Aznavourem.

Připomeňte si poslední rok Miloše Zemana.Video: Hana Grohová, Jiří Vokřál

Reklama

Související témata:

Doporučované