Hlavní obsah

Miloš Zeman návštěvou v Číně opět oživil, proč na něj senátoři chystají žalobu

Miloš Zeman na návštěvě Číny, již páté.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Výroky Miloše Zemana na adresu České republiky v Číně znovuotevřely téma chystané senátorské žaloby na prezidenta.

Článek

Zatímco část senátorů finalizuje ústavní žalobu na prezidenta, ten svými výroky během návštěvy Číny znovu připomněl seznam skutků, kvůli kterým ho zákonodárci obviňují z porušení ústavy.

Česko totiž prezident na své cestě do Číny označil v rozhovoru pro české novináře za „servilní“. A znovu se obul i do Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), když řekl, že kauzu Huawei Česku „servíruje“ přímo jeho šéf Dušan Navrátil.

Právě zpochybňování závěrů nezávislých institucí přitom senátoři zařadili mezi činy, kterými podle nich Miloš Zeman hrubě porušuje ústavu.

Například – z výčtu 57 činů se čtyři týkaly situací, kdy prezident znevažoval nezávislost soudů, nebo se vměšoval do jejich činnosti.

Že Zemanovy nedávné výroky v Číně odpovídají tomu, co prezidentovi někteří senátoři vytýkali už dříve, potvrzuje i iniciátor žaloby, senátor Václav Láska.

„Většina všech skutků sice stojí na činech pana prezidenta, ale známe i velké množství jeho verbálních projevů. Podobné výroky už tam jsou také,“ řekl Seznamu.

Do konečného textu už je ale podle svých slov senátoři nezařadí: „Momentálně to vypadá, že spíše ne. Čistě proto, že bychom takhle žalobu možná nikdy nedokončili.“

Zeman na své páté cestě do Číny hojně připomínal kauzu Huawei. Českým novinářům na brífinku například nechal rozdat mapu Evropy, na níž byly vyznačeny jednotlivé státy podle toho, jak se k technologické firmě staví.

„Uvnitř Evropy je takový vzteklý červený kousek, to je země, která je proti Huawei,“ řekl na adresu České republiky.

Zeman se před novináři zasazoval i o růst čínských investic v Česku a hájil jednání se společností CITIC, která v Česku převzala projekty CEFC. Firmy, jejíž zakladatel a zároveň poradce prezidenta Zemana v jednom Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován kvůli hospodářským deliktům.

I to senátoři prezidentovi v chystané žalobě vytýkají – téměř desítka žalovaných prohřešků se totiž týká skutků, které více než českým zájmům nahrávaly Číně nebo Rusku. Patří mezi ně například výrok o stabilizaci společnosti nebo o výrobě Novičoku, účast na čínské vojenské přehlídce nebo na konferenci pořádané Jakuninem, spolupracovníkem ruské KGB.

Celý seznam 57 skutků členové senátního klubu Senátor 21 zveřejnili letos v únoru.

Na kompletním textu ústavní žaloby pracují souběžně od začátku letošního roku. Tvrdí, že se prezident svým jednáním dlouhodobě dopouští hrubého porušení ústavy – a požadují po Ústavním soudu, aby ho v případě vyhovění zbavil mandátu.

„Žalobu chceme odvyprávět jako příběh. Příběh šesti let prezidentského mandátu, v němž prezident soustavně testoval nebo přímo překračoval hranice ústavy a porušoval zákony,“ řekl Seznamu Václav Láska.

Reklama

Související témata:

Doporučované