Hlavní obsah

Miloš Zeman versus kameraman a vláda a testovací okruh pro auta bez řidiče

Dnešek očima Martiny Spěváčkové.

 

Reklama

Jaké události přinesla středa s datem 11. října? Vybírala Martina Spěváčková.

Článek

Miloš Zeman versus novináři - to je něco jako nekonečný seriál. Tentokrát se hlava státu pustila do kameramana veřejnoprávní televize během jednání Rady Evropy ve Štrasburku. Zemanovi totiž vadila přítomnost kameramana, když se svým doprovodem procházel foyer budovy. Na záznamu pořadu Newsroom ČT24 vyzval svou ochranku, aby kameramana vyhnala, nebo ho zabije. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček prezidentova slova pro server Novinky.cz označil za zcela adekvátní reakci, protože kameraman se „snažil úporně plést panu prezidentovi do cesty“.

Cestu prezidentovi zkřížila, v nadsázce řečeno, i vláda. Celá vládní koalice se shodně distancovala od Zemanova výroku, ve kterém označil anexi Krymu za hotovou záležitost. Zeman na jednání Rady Evropy mimo jiné vyzval k tomu, aby se Kyjev a Moskva dohodly na kompenzaci, například ve finanční podobě či prostřednictvím ropy a zemního plynu. Ministři ale zdůrazňují, že za zahraniční politiku odpovídá vláda, ne prezident.

V Česku by mohl vzniknout testovací okruh pro auta bez řidiče. Vozidla bez šoféra by se do budoucna mohla zkoušet i v běžném provozu na dálnicích nebo ve městech. Koncepční materiál dnes schválila vláda.

Reklama

Doporučované