Hlavní obsah

Prezident opustil svůj styl vládnutí. Říkali jsme to, připouští mluvčí

Miloš Zeman omezil cesty po domácích regionech. Standard pro návštěvy ciziny si udržuje nadále.Video: Jana Lipská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident republiky opustil to, co stavěl po prvním zvolení na odiv. Cestám do českých a moravských regionů věnuje řádově méně času než po roce 2013. Zvolnil, přiznává jeho mluvčí.

Článek

Prezident Miloš Zeman po druhém zvolení v roce 2018 znatelně změnil jeden z rysů svého vládnutí.

Zatímco během prvního volebního období alespoň jednou navštívil všechny české a moravské regiony, při druhém mandátu vyjíždí za voliči do krajů spíš sporadicky.

Od druhého zvolení v lednu 2018 se objevil jenom v pěti ze třinácti krajů mimo Prahu.

„Hned po znovuzvolení jsem veřejně deklaroval, že druhé funkční období pana prezidenta bude méně hektické, pozvolnější,” řekl k tomu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Druhé funkční období Miloše Zemana má podle něho zcela jiný charakter. „V prvním oráte půdu, zaséváte a v druhém nastává klasobraní,” uvedl.

Přitom nevyloučil, že současně nastolený trend znamená, že Miloš Zeman objede celou republiku nejvýš jedenkrát za celé pětileté volební období. „Nemohu to ale sdělit jako konstantu,” řekl Jiří Ovčáček.

Zahraniční cesty přitom prezident na rozdíl od krajů významněji neomezil. Stále se pohybuje mezi šesti až deseti ročně. Letos už byl v cizině sedmkrát, ať to byly státní nebo pracovní návštěvy.

Například minulý pátek prezident odletěl na dvoudenní návštěvu Německa u příležitosti oslav pádu berlínské zdi a do konce roku jej ještě čeká cesta na Slovensko ke 30. výročí listopadu 1989 a cesta do Londýna na summit NATO.

Do Čech nebo na Moravu se naopak do konce roku nechystá. Navzdory tomu mluvčí Jiří Ovčáček odmítá, že by se voliči mohli cítit svým prezidentem opuštěni. „Vzhledem k tomu, že se setkání konala a budou konat, občané nejsou a nebudou o svého prezidenta ošizeni,” uvedl.

Video: Reportáž z míst, kde na prezidenta vždycky čekají

Reportáž z roku 2017 vysílala Televize Seznam v pořadu Obzor Filipa Horkého.Video: Filip Horký

Kdo to bude platit

Ještě v době, kdy prezident pravidelně republiku křižoval, se o jeho návštěvách hojně debatovalo.

Jedním z velkých témat byly výdaje, které regiony s pobytem prezidentovy delegace měly. Po krajských volbách v roce 2016 se kvůli tomu někteří hejtmani ozvali a pokusili se nastavit pravidla, co míní při případné další návštěvě hradního týmu platit.

Stalo se totiž pravidlem, že třídenní návštěva hlavy státu a jejího doprovodu stála od 200 tisíc korun výše a nebylo výjimkou, že se náklady vyšplhaly přes půl milionu. Ozvali se proto například hejtmani Libereckého a Zlínského kraje, ale dohodnout mezi kraji společná pravidla, co Hradu platit, se nepodařilo. Hejtmani nebyli jednotní.

Od druhého zvolení v lednu 2018 má tak prezident za sebou cesty do krajů, jejichž hejtmani patří k jeho příznivcům. Letos v létě byl na „domovské“ Vysočině, kde je hejtmanem jeho přítel Jiří Běhounek zvolený za ČSSD.

Na jaře před tím zavítal do Karlových Varů, kde tamní kraj tehdy vedla hejtmanka ANO Jana Mračková Vildumetzová, která po této návštěvě proslula zdravicí k prezidentovi a větou: „Skláním se před vaší moudrostí”.

Loni pak navštívil Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj, kde vládnou politici hnutí ANO a Ústecký kraj, který vede komunista.

Trachtace a důstojnost

Pokud prezident dodrží svůj původní itinerář – tedy že bude navštěvovat kraje podle volebního výsledku, kterého zde v přímé volbě dosáhl, na řadě by měly nyní být Plzeňský a Zlínský kraj – poprvé by tak Zeman vykročil z vod, kde převažují jeho příznivci.

Plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) navíc během poslední návštěvy v kraji prezidenta veřejně kritizoval kvůli postoji k anexi Krymu a před druhou přímou volbou otevřeně podpořil Zemanova protikandidáta.

Na Zlínsku pak prezident republiky nebyl už tři roky. Od roku 2016 je tu hejtmanem lidovec Jiří Čunek, který jako jeden z prvních nastolil otázku, zda výdaje krajů na prezidentské cesty jsou adekvátní.

Ani jeden ze jmenovaných hejtmanů přitom nemá žádné informace, že by se návštěva hlavy státu do jejich regionu chystala.

Jiří Čunek Seznamu řekl, že by prezidenta velice rád ve svém regionu uvítal, ale za podmínek, které uvedl v minulosti – kraj zaplatí servis pouze pro prezidentský pár, doprovod si musí hradní kancelář zaplatit sama.

„Ono se to trochu zvrhlo. Lidé kolem prezidenta si z výjezdů udělali trachtaci, bylo to takové vyžírací komando. Vadí mi, že takové jednání dehonestuje samotného pana prezidenta. Chci, aby návštěva měla svou důstojnost,” řekl Seznamu.

Více o placení prezidentovy delegace ZDE:

Z dat, které Seznam získal od krajů, kam Miloš Zeman už ve svém druhém mandátu zavítal, je zřejmé, že změna v nákladnosti jeho návštěv nastala i na „přátelské“ půdě.

Karlovarský kraj stály letos tři dny s prezidentem 231 tisíc korun. V roce 2001 to přitom bylo 485,8 tisíc korun a rok před tím dokonce 635,6 tisíc korun.

„Během poslední návštěvy pana prezidenta byly omezeny náklady na doprovod,” sdělila Seznamu mluvčí úřadu Veronika Svobodová.

Téměř o polovinu se snížil rozpočet Zemanovy cesty i na severní Moravě. Za poslední návštěvu v roce 2018 hejtmanství zaplatilo 174 tisíc korun. Rok před tím to bylo 310 tisíc korun a v roce 2016 dokonce 485 tisíc korun.

„Cena byla výrazně snížena především na položce občerstvení. Například po dohodě s kanceláří prezidenta kraj neplatil policii ani ochrance obědy a večeře,” uvedla mluvčí moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Podle zaslaných dat ušetřil oproti předchozím návštěvám i Olomoucký kraj, byť jeho mluvčí Seznamu napsala, že hejtmanství hradí stále to samé. V roce 2018 je stál prezidentův pobyt 230 tisíc korun. Rok před tím v březnu zaplatili za prezidenta s doprovodem 360,5 tisíc korun a při opakované návštěvě v listopadu pak dalších 207,5 tisíc korun. Rok před tím pak 464 tisíc korun.

Vysočina a Ústecký kraj pak zůstaly na svém.

Reklama

Doporučované