Hlavní obsah

Miloše Formana si lidé připomenou na Slovanském ostrově. Z Plzně tam míří speciální pivo

Nápad na tuto akci vznikl krátce po smrti Miloše Formana. Podle Petra Formana začalo chodit velké množství vzkazů od nejrůznějších lidí. Nejen od blízkých úspěšného režiséra, ale i od lidí v podstatě neznámých.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Připomenout si zesnulého oscarového režiséra se sklenkou plzeňského piva u některého z jeho filmů. Rodina Miloše Formana se rozhodla na začátku září uspořádat v Praze na Slovanském ostrově vzpomínkovou akci. V Plzeňském Prazdroji pro tuto příležitost uvařili i speciální várku piva.

Článek

„Miloš Forman měl úžasný vztah k dobrým věcem. Já jsem věděl o třech - plzeňském pivu, šunce od kosti a dobrých doutnících,” vysvětluje Václav Berka, vrchní obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, proč se pivovar rozhodl udělit Miloši Formanovi titul Honorary Connoisseur piva Pilsner Urquell, tedy Čestný znalec.

Dříve získali tento titul Zdeněk Svěrák, Jaromír Hanzlík, Ondřej Vetchý, ale i Formanův syn Petr. A právě oni tuto speciální várku piva symbolicky „dochmelili“.

Speciální stolitrová várka se narazí právě při vzpomínkové akci 2. září. Veřejná část začne na Slovanském ostrově ve 14 hodin, od 19 hodin pak odstartuje oficiální program pouze pro zvané v Žofínském paláci.

Nápad na tuto akci vznikl krátce po smrti Miloše Formana. Podle Petra Formana začalo chodit velké množství vzkazů od nejrůznějších lidí. Nejen od blízkých úspěšného režiséra, ale i od lidí v podstatě neznámých.

„Nechtěli jsme, aby se jednalo o smutnou vzpomínku. Táta do poslední chvíle neztratil humor, byl neuvěřitelně vtipný i ve vysokém věku. Navíc nebyl sentimentální. My jsme si přáli, aby ten večer byl inspirovaný tím, jaký on byl,” osvětluje Petr Forman.

Na venkovní části akce se podle něj promítne dvanáct ze čtrnácti otcových filmů, zdaleka to ale nebude jediný program. Miloše Formana připomene i řada dalších věcí.

Na uzavřené části akce pak bude důležitou roli hrát hudba, promítat se budou i filmové vzpomínky. Během večera například vystoupí i španělská skupina, která o Miloši Formanovi složila píseň.

„Šlo nám o to vzpomenout si, jaký táta byl, jak ho lidé mají rádi a na jeho myšlenky. Na to, co se objevuje v jeho filmech, na to, co on v životě nejvíc prosazoval. Svobodu, svobodu slova, boj jedince proti organizaci nebo institucím. To bude takový motiv celého večera,” konstatuje Petr Forman.

Reklama

Doporučované