Hlavní obsah

Milost pro nejznámějšího vězně je připravena na Hradě. Do Lán by ji měl přivézt Mynář

Před věznicí Rýnovice vznikl improvizovaný kemp. Čeká se na Jiřího Kajínka.

 

Reklama

U věznice v Rýnovicích už druhý den hlídkují novináři, aby nepropásli, až dvojnásobný vrah vyjde na svobodu.

Článek

Před věznicí Rýnovice, ve které tráví poslední hodiny či dny svého trestu doživotní vězeň Jiří Kajínek, vzniklo v noci na čtvrtek improvizované tiskové středisko.

Na parkovišti před branou věznice zahájilo v pátek už druhý den dočasného provozu, který skončí, až prezident Zeman naplní své týden staré prohlášení, že dvojnásobnému vrahovi udělí milost.

A protože uvedl, že příslušný dokument podepíše po návratu ze své cesty po Číně, sjeli se první novináři do Rýnovic ve chvíli, kdy letadlo s vracejícím se prezidentem dosedlo na letiště v Praze.

Od té doby se na prezidentův krok čeká. Může to trvat dny či několik dní, a tak si novináři na parkoviště do Rýnovic přivezli improvizované vybavení a kempují kolem skládacích stolků a židlí (co se děje na místě, uvidíte ve videoreportáži nad článkem).

Kdy přesně vyjde Kajínek na svobodu, zatím není jasné.

Podle informací Seznamu je dokument připraven v Praze a Miloš Zeman začíná dnes úřadovat. Po náročné cestě, při níž překonával velký časový posun, odpočívá na zámku v Lánech.

Reportér Seznamu z Rýnovic aktuálně hlásí, že by dokument měli za prezidentem do Lán dovézt jeho nejbližší spolupracovníci a on by jej pak mohl podepsat.

I kdyby to udělal o víkendu, dá se proces Kajínkova propouštění do chodu.

Po prezidentově podpisu nejprve Ministerstvo spravedlnosti musí vyrozumět jablonecký okresní soud, v jehož obvodu se nachází rýnovická věznice. Předseda tohoto soudu pak má udělení milosti obratem sdělit omilostněnému vězni.

Od chvíle, kdy věznice obdrží prezidentskou milost, bude vydávací procedura trvat přibližně dvě hodiny.

Reklama

Doporučované