Hlavní obsah

Milovník zbraní, policie a Trumpa. V Kenoshe střílel 17letý mladík

Foto: Facebook.com/kyle.rittenhouse.3781

Kyle Rittenhouse na fotografii na již smazaném facebookovém profilu.

Reklama

aktualizováno •

Postřelení černocha policistou vyvolalo ve Wisconsinu další vlnu protestů pod vlajkou Black Lives Matter. O život během nich přišli dva lidé, z jejich zabití a zranění třetího člověka je obviněn 17letý mladík.

Článek

Méně než dva dny po přestřelce během protestů kvůli postřelení černocha Jacoba Blakea policisté zadrželi teprve sedmnáctiletého mladíka ze státu Illinois. AP jej popisuje jako „obdivovatele policie“ z městečka Antioch, které leží v Illinois asi 25 kilometrů od wisconsinského města Kenosha. Podle zástupce státu Wisconsin Mandely Barnese se mladík „rozhodl vzít právo do svých rukou a postřílet nevinné protestující“.

Za takové převzetí osudu do svých rukou na něj byl vydán wisconsinskými úřady zatykač, podle kterého je Kyle Rittenhouse obviněn ze zabití prvního stupně. Nyní čeká ve vazbě v Lake County na slyšení o svém vydání z Illinois do Wisconsinu. Kyle Rittenhouse čelí podezření, že zastřelil dva protestující a jednoho zranil. Pokud se jeho vina prokáže, hrozí mu doživotí.

Policejní šéf z Kenoshe Daniel Miskinis potvrdil, že muž „byl na místě připraven používat střelnou zbraň při konfliktu“. Co ho vedlo ke střelbě ani jakékoliv detaily ohledně toho, jak k ní došlo, neuvedl.

Během protestů s fatálními následky zemřeli dva lidé ve věku 26 a 36 let, další byl vážně zraněn. Několik svědeckých videí poukazovalo na osobu s velkou zbraní. Tou by měl být právě Kyle. Podle policie jsou střelné zbraně mladíkovým hobby, rozumí jim i díky účasti v policejním programu pro mladé kadety. Výcvikový program pro kadety pro veřejnou bezpečnost popisují jeho internetové stránky jako příležitost pro mladé lidi prozkoumat kariéru v oblasti vymáhání práva prostřednictvím „praktických kariérních aktivit“, jako je jízda spolu s důstojníky na školení hlídek a střelné zbraně.

Kvůli věku podezřelého ministerstvo více podrobností neposkytlo. Mnohem víc o mladém střelci prozradily jeho sociální sítě.

Mladík s vášní pro střelné zbraně je zastánce policie a obdivovatel Donalda Trumpa. O jeho účasti na demonstraci svědčí video ze Snapchatu natočené z pohledu člověka držícího dlouhou zbraň, lze slyšet i hlášení policie. Podle dalších videí na TikToku se mladík účastnil cvičení střelby na cíl a předvolebního veřejného setkání s Donaldem Trumpem, kde stál v první řadě.

Na informaci, že se střelec obviněný ze zabití nejméně jedné osoby ve Wisconsinu údajně těchto trumpovských akcí účastnil, odpověděla prezidentova poradkyně Kellyanne Conwayová slovy, že „Bílý dům není zodpovědný za chování v soukromí těchto lidí“.

Na jeho nyní už smazaném facebookovém profilu byl Rittenhouse vyfocen s puškami a komentářem „Blue Lives Matter“. K tomuto hnutí se vztahovaly téměř všechny jeho veřejné příspěvky na Facebooku. Před úterním incidentem měl mít přístup nejméně ke dvěma různým typům zbraní.

Foto: Facebook.com/kyle.rittenhouse.3781

Rittenhouseův již smazaný profil na TikToku.

Rittenhouse se na svém Facebooku také pochlubil příslušností ve skupině Blue Lives Matter. Ke svým narozeninám před dvěma lety uspořádal sbírku pro neziskovou organizaci nazvanou Humanizing the Badge (Humanizace odznaku), kterou doprovodil komentářem, že se tímto snaží „navázat pevnější vztahy s donucovacími orgány“.

Blue Lives Matter

Blue Lives Matter je ve Spojených státech protipólem hnutí Black Lives Matter. Prosazuje, aby ti, kteří jsou stíháni a odsouzeni za zabití policistů, byli souzeni podle zákonů o nenávisti. Svůj vznik datují Blue Lives Matter na 20. prosinec 2014, kdy byli v newyorském Brooklynu zabiti důstojníci NYPD Rafael Ramose a Wenjian Liu.

Poté, co policista několikrát střelil do zad zřejmě neozbrojeného muže tmavé pleti, propukly ve městě Kenosha ve státě Wisconsin masové protesty. Americký prezident Donald Trump na místo poslal tisícovku příslušníků Národních gard a přes dvě stovky členů federálních bezpečnostních složek. „Nebudeme podporovat rabování, žhářství, násilí a stav bezpráví na amerických ulicích,“ napsal k tomu prezident na Twitteru.

Na protest proti postřelení Blakea i dalším podobným případům se řada amerických sportovců rozhodla bojkotovat zápasy. K utkání play-off NBA nenastoupili například basketbalisté Milwaukee. Odloženo kvůli tomu bylo i několik dalších duelů NBA. Z turnaje v New Yorku na protest odstoupila také japonská tenistka Naomi Ósakaová.

Policista mladému muži způsobil zranění, kvůli kterému je podle svých blízkých od pasu dolů ochrnutý a možná už nikdy nebude chodit.

Reklama

Doporučované