Hlavní obsah

ČSSD vyškrtla Zimolu z kandidátky. S Prahou si zatím neví rady

Tisková konference ČSSD po zasedání předsednictva.

 

Reklama

V sociální demokracii v pátek vyvrcholil tvrdý souboj o to, kdo bude na kandidátce na volitelném místě.

Článek

Předsednictvo ČSSD vyškrtlo z jihočeské kandidátky sociální demokracie pro podzimní volby bývalého hejtmana Jiřího Zimolu. Zimola žádal, aby byl nechán alespoň na posledním místě, ale neuspěl, vedení strany se na tom usneslo jednoznačně.

Stejně jako Zimola dopadl i Adam Rykala, který mizí z předních míst moravskoslezské kandidátky.

Reportér Seznamu Václav Dolejší o vyloučení Jiřího Zimoly z kandidátky:

Předsednictvo ČSSD vyloučilo z kandidátky Jiřího Zimolu.

Zimolův dopis aneb Milý Slávku

Zimolovi nepomohlo ani to, že přijel osobně obhajovat svou šanci poprat se o hlasy voličů. Předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi dokonce už předem poslal dopis, kde žádá o možnost ucházet se o poslanecký mandát.

„Milý Slávku, rád bych se tobě, jakož i všem přítelkyním a přátelům z ČSSD, pokusil sdělit svůj politický postoj, jejž budu zastávat a pro který budu žádat podporu u členů předsednictva na jeho pátečním jednání," píše Zimola úvodem v dopisu, který má redakce Seznamu k dispozici.

Jiří Zimola před měsícem rezignoval na post hejtmana po kauze se stavbou své rekreační chalupy na Lipně. Pořád zůstává hlavním Sobotkovým vnitrostranickým rivalem, přesto premiéra v dopise také chválí za jeho nedávný postup ve vládní krizi.

„Jsem rád, že mohu upřímně ocenit tvoji formu a výdrž v uplynulých vypjatých dnech. Dokázal jsi vymanévrovat z nesnadných situací s obratností, jež byla pro mnoho lidí u tebe doposud nepředstavitelná," píše Zimola, o odstavec níže však dodává: „Přesto zůstává krutým faktem, že ČSSD dlouhodobě ztrácí. Preference klesly takřka na grossovské minimum."

Drsná Praha. Souboj pokračuje

Druhou potíž měli sociální demokraté při skládání kandidátek v Praze, kde byl souboj uvnitř strany tradičně nejdrsnější.

Premiér Sobotka si přál, aby tam byl volebním lídrem ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, avšak proti bylo velmi silné křídlo členů kolem europoslance Miroslava Pocheho a náměstka pražské primátorky Petra Dolínka.

Ti prosazovali do čela pražské kandidátky Lukáše Kauckého, náměstka ministra zahraničních věcí.

Ještě v pátek dopoledne se obě nesmiřitelné skupiny sešly, k úspěchu to však nevedlo.

Nakonec předsednictvo ČSSD nerozhodlo, kdo bude lídrem, a souboj mezi Ludvíkem a Dolínkem bude pokračovat. "V Praze máme zatím dva lídry," řekl Sobotka.

Ministryně z Brna

A konečně třetí problém měla ČSSD ve středních Čechách. Tady je volebním lídrem předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který si jako dvojku na kandidátku prosadil končící ministryni školství Kateřinu Valachovou z Brna.

Tím Hamáček naštval středočeské poslance kolem Milana Urbana a Richarda Dolejše, kteří byli odsunuti na nevolitelná místa kandidátky.

Urbanova kutnohorská buňka ČSSD tento týden přijala usnesení, že nestačí, když Kateřina Valachová rezignuje na post ministryně. Měla by prý vyvodit politickou odpovědnost i tím, že vůbec nebude kandidovat v říjnových volbách do Sněmovny.

Tím by uvolnila místo starým harcovníkům.

Nakonec ale předsednictvo Valachovou jako dvojku kandidátky ponechalo.

Reklama

Doporučované