Hlavní obsah

Konec ohledů, zastavte to eldorádo. Opozice tepala vládu za koronavirové nákupy

Přímý přenos z jednání Poslanecké sněmovny.Video: Poslanecká sněmovna

 

Reklama

Piráti a ODS svolali mimořádnou schůzku, na které chtějí prosadit zřízení vyšetřovací komise k nákupům zdravotnických prostředků v době pandemie.

Článek

„Během krize jsme byli jako konstruktivní opozice zdrženliví. Nicméně teď je situace pod kontrolou a je ve veřejném zájmu, abychom nákupy prověřili, vyvodili odpovědnost a navrhli zlepšení systému,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Nákupy byly podle Bartoše podezřelé a předražené, zboží bylo opatřeno falešnými certifikáty od nastrčených firem a lidí, dodávky obsahovaly nekvalitní nebo vadný materiál.

„Občané si zaslouží, abychom zastavili to eldorádo, které tu probíhalo v posledních dvou měsících při nákupu pomůcek na ministerstvu zdravotnictví,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala.

Podle Pirátů by v tomto měla pomoci sněmovní vyšetřovací komise, která by prověřila nákupy ochranných pomůcek na základě výjimky během nouzového stavu řádově za miliardy korun. Nákupy pomůcek ministerstvy vnitra a zdravotnictví hodlá prověřit také Nejvyšší kontrolní úřad, jednu zakázku už prověřuje i policie. Komisi nepodpoří SPD a KSČM.

Ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že v Česku na začátku pandemie byla zásoba ochranných pomůcek pouze pro jednu nemocnici na 10 dní. „Řítila se na nás krize a Česká republika na ni, jako většina států, nebyla připravena,“ sdělil Hamáček.

Hamáček řekl, že je připraven si ve Sněmovně obhájit vše, co vnitro při koronavirové krizi udělalo. „Jsme připraveni spolupracovat se všemi, kteří budou ty dodávky kontrolovat, ať už je to ministerstvo financí, či Nejvyšší kontrolní úřad,“ řekl.

Jinde než v Číně se podle něj takové množství materiálu rychle nakoupit nedalo, odmítl Hamáček kritiku, že stát nekupoval od českých firem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se hájí tím, že sehnat zásoby bylo složité kvůli situaci na trhu. Tvrdí také, že v součtu byly ceny, které ministerstvo za respirátory platily, nižší než průměrná cena.

Piráti: Není plán na druhou vlnu

Opozice chce projednat také situaci občanů, kteří od státu neobdrželi žádnou pomoc, nebo zvažované vládní intervence, k nimž patřilo zvažované převzetí letecké společnosti Smartwings.

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka stále nefunguje chytrá karanténa a stát nesdílí podrobné aktuální statistiky s vědci. „Vláda nepřišla s žádným plánem pro případnou druhou vlnu epidemie,“ uvedl Michálek těsně přes zahájením schůze s tím, že Sněmovna by k tomu vládu měla zavázat.

Program mimořádné schůze schválila Sněmovna téměř všemi hlasy všech přítomných poslanců. Jednání začalo ve čtvrtek v 9 hodin a dopoledne mohli hovořit jen řečníci s přednostním právem, tedy hlavně členové vlády, předsedové stran nebo předsedové klubů.

K hlasování o návrzích se ale poslanci ve čtvrtek nedostali - odpoledne začíná řádná schůze Sněmovny. Pokračování bude ve čtvrtek 4. června.

Reklama

Doporučované