Hlavní obsah
Online

Komunisté dělali, že nejsou v práci. Schůze k Novičoku se změnila ve frašku

Přenos z jednání o Novičoku.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Komunisté se záměrně nepřihlásili do hlasovacího zařízení, schůze nebyla usnášeníschopná a byla přerušena na neurčito.

Článek

Přestože skupina opozičních poslanců se už podruhé pokusila dostat na jednání pléna Sněmovny debatu o tom, zda se v Česku vyráběla látka typu Novičok, opět neuspěla.

Mimořádná schůze, kde se mělo o Novičoku mluvit, totiž trvala jen několik minut a byla přerušena na neurčito.

Podařilo se ji zablokovat komunistům. Jejich poslanci - ač byli v sále přítomni - se nepřipojili k hlasovacímu zařízení.

Do elektronického hlasovacího systému tak byly přihlášeny nejvýše čtyři desítky poslanců. Jejich počet kolísal, v případě, že začal růst, jiní poslanci se zřejmě opět odhlašovali.

Tím pádem, i když opticky bylo v sále poslanců dost, nebylo jednání podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka usnášeníschopné.

Předseda komunistické strany Vojtěch Filip posléze přiznal, že šlo o cílenou obstrukci.

„Klub KSČM neměl zájem na tom, aby pod jiným názvem probíhala schůze, která má sloužit pouze k pomlouvání prezidenta republiky,“ řekl Vojtěch Filip.

Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny iniciovalo 55 poslanců z TOP 09, ODS, Pirátů, STAN a KDU-ČSL.

Ti nakonec přece jenom částečné debaty o Novičoku dosáhli. A to poté, co lidovci navrhli, aby bylo téma Novičok zařazeno na program čtvrteční řádné schůze.

Blok ke změnám programu schůze tak využili řečníci s přednostním právem k přednášení svých postojů k případu. Posloužil tedy podobně, jako by se odehrávala debata o návrhu programu mimořádné schůze.

  • Novičok jako 1., 2. nebo 3. bod řádné schůze?

    Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) navrhl, aby byl Novičok projednáván jako 3. bod řádné schůze.

  • Zmaření schůze

    „Zmaření konání 14. mimořádné schůze Poslanecké sněmovny svolané ke věci Novičok nepřítomností způsobenou absencí poslanců ODS, TOP 09, STAN a Pirátů,“ tento bod na pořad řádné schůze by rád zařadil poslanec Josef Hájek (ANO). Návrh ale nebyl přijat.

  • Bod schůze „Novičok“ neprošel

    Poslanci o Novičoku nebudou jednat ani na řádné schůzi. Většina poslaneckého klubu hnutí ANO, SPD a KSČM se zdržela.

  • Bělobrádek: Diskutujme na řádné schůzi

  • Miroslav Kalousek komentuje mimořádnou schůzi

  • Stanjura: Kdo chodí do práce?

    „Pokud tady sedíte jako pecka, nezastrčíte si kartu, tak nekomentujte,“ obořil se na poslance Josefa Hájka (ANO) Zbyněk Stanjura (ODS).

  • Ivan Bartoš komentuje mimořádnou schůzi

  • Pokud nebude Novičok 1. bod, ať je 2.

    Poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL) přednesl další návrh na pořad řádné schůze. „Pokud nebude Novičok 1. bod, ať je 2.,“ řekl před kolegy.

  • Vojtěch Filip se zlobí

    Předseda KSČM Vojtěch Filip se obořil na Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který chtěl podpořit návrh Pavla Bělobrádka. Ten chce, aby byl bod Novičok zařazen jako 1. bod řádné schůze.

  • Vondráček hlasoval pro Novičok

    Jak poslanci hlasovali? Jako jediný z hnutí ANO chtěl přerušit pořad řádné schůze a vrátit se k mimořádné schůzi k Novičoku předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Většina klubu ANO se hlasování zdržela, stejně jako většina klubu ČSSD. SPD a KSČM chtěli pokračovat v řádné schůzi.

  • O Novičoku se jednat nebude

    Poslanci chtěli přerušit řádnou schůzi a vrátit se k mimořádné schůzi k Novičoku. Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka už byl v sále dostatek poslanců. Tento návrh byl ale zamítnut.

  • Fiala k Vondráčkovi: Věděl jste o strategii KSČM

    „Měl jste přerušit schůzi na 10 minut a dát šanci poslancům, aby mohli přijít. Prostě jste věděl, že tohle je strategie, kterou bude hlasovací většina používat,“ vystoupil s komentářem vůči předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi předseda ODS Petr Fiala.

  • Stanjura: Proč chceme řešit Novičok?

    Zbyněk Stanjura na plénu připomíná události, které se staly v souvislosti s otravou Sergeje Skripala a jeho dcery. „Vyjádřili jsme solidaritu spojencům, tím ten příběh mohl skončit,“ myslí si předseda poslaneckého klubu ODS. 

  • Stanjura: Jen posun času

    „Já to považuji pouze za změnu času. To, co mělo proběhnout od 9, proběhne od 10,“ vysvětluje pozdější čas začátku projednávání předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

  • KDU-ČSL: Arogance koalice ANO, SPD, KSČM nemá mezí

    Za výsměch označil bojkot ze strany poslanců ANO, SPD a KSČM lidovecký poslanec Marek Výborný.

  • K usnášeníschopnosti je třeba 67 poslanců

    Do elektronického hlasovacího systému byly ráno přihlášeny nejvýše čtyři desítky poslanců, jejich počet kolísal. Opticky však bylo v jednacím sále členů dolní komory více. K tomu, aby byla Sněmovna usnášeníschopná, musí být do systému přihlášeno nejméně 67 poslanců.

  • Bartoš: Proč se o Novičoku nemůžeme bavit?

    „Nechápu, v čem je problém, kromě nějaké servility vůči panu prezidentovi, proč se o Novičoku třeba dvě hodiny tady nemůžeme bavit,“ zaznělo na plénu od předsedy Pirátů Ivana Bartoše.

  • Bělobrádek chce Novičok zařadit na program řádné schůze

    Předseda lidovců Bělobrádek po pokračování řádné schůze žádá o zařazení nového prvního bodu - projednání rozporů mezi výroky premiéra v demisi Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana o jedu Novičok. Oba prý vycházeli ze stejných dokumentů, přesto se jejich stanoviska liší.

  • Většina stran podle pravice bojkotovala jednání

    „Přestože opticky v sále byly minimálně dvě třetiny poslanců, tak přihlášeni byli velmi málo. A tím pádem Poslanecká sněmovna neměla kvorum k tomu, aby mohla jednat. Ale jak říkám: nebylo to tím, že by nebyli přítomni poslanci, ale tím, že se nepřihlásili,“ řekl ČTK předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle pravice poslanci ANO, SPD, KSČM a ČSSD jednání bojkotovali.

  • Zmatek kvůli schůzi o Novičoku

    Radek Vondráček mimořádnou schůzi přerušil na neurčito. Iniciovalo ji 55 poslanců, před hlasováním o programu jich ale bylo přihlášeno jen 39. Není zřejmé, zda šlo o poruchu hlasovacího zařízení, nebo zda poslanci opravdu nepřišli.

Reklama

Hlavní zprávy