Hlavní obsah

Mimořádně konzervativní Češi. S bankami jsou spokojení, neradi je mění, ukázal průzkum

Rozhovor s Vladimírem Staňurou, hlavním poradcem České bankovní asociace.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Většina Čechů (85 %) je s bankami spokojených, ukázal průzkum agentury SC&C pro Českou bankovní asociaci. Klienti by ale chtěli nižší bankovní poplatky, vyšší úročení na spořicích účtech a zhruba desetina odpověděla, že bankovní služby by měly být jednodušší.

Článek

Jsou stabilní, jsou dlouhodobě důvěryhodné, jsou kapitálově silné, tak vysvětluje tři důvody vysoké důvěry Čechů v bankovní ústavy Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace. „Z poslední doby bude ten hlavní důvod přestání světové krize v letech 2008 a 2009, pak přišla další krize na mezibankovním trhu, kdy banky si nevěřily, a české banky z toho vyšly vlastně bez ztráty kytičky, z veřejných prostředků nešla do bank ani koruna.”

Důvěra Čechů v banky se letos opět mírně zvýšila a je vyšší než důvěra v leteckou dopravu nebo veřejné zdravotnictví.

Za překvapení letošních čísel považuje, jak mimořádně konzervativní Češi jsou. Důkaz? Jen asi procento lidí v průzkumu uvedlo, že by chtělo změnit banku. To považuje Vladimír Staňura za extrémně nízké číslo. „Novinkou také je, že si hodně lidí zakládá druhý účet, to dřív nebývalo,” popsal. „Také jsem slyšel slovo vkladoví nebo depozitní turisti, zdá se mi to trochu hanlivé, ale proč ne, chováme se ekonomicky, když je někde výhodná nabídka.”

Češi ale stále nemají příliš velké povědomí o pojištění svých vkladů. Víc než třetina (37 %) třeba nemá ponětí o tom, že jejich vklady jsou ze zákona pojištěny. Naopak mylně si klienti podle průzkumu myslí, že mají pojištěné i prostředky v penzijních fondech (49 %) a v pojišťovnách (35 %).

Reklama

Doporučované