Hlavní obsah

Mimořádné sucho donutilo vesnici k mimořádnému kroku. Staví si suchovod

V Píšti začala stavba provizorního suchovodu. Skončí tříměsíční nouzové zásobování cisternami.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Moravskoslezský kraj nyní trápí sucho na mnoha místech. Jedním z nich je také dvoutisícová Píšť. Podle vodohospodářů je zde situace mimořádná. Během čtvrt roku klesla voda v píštěckých vrtech až o 9 metrů. Celá vesnice je tak již několik měsíců odkázána na zásobování vody pomocí cisteren. Nyní se však vedení obce rozhodlo pro provizorní řešení v podobě suchovodu.

Článek

Stavba provizorního vodovodu, takzvaného suchovodu, již začala a v provozu by měl být do konce června. Jedná se o speciální potrubí, které připomíná pevnou, více než dvoukilometrovou hadici, k nejbližšímu hydrantu. V tomto případě bude voda dodávána ze sousední vesnice Vřesina. Podle starosty obce Píšť Daniela Fichny bude voda stačit pro celou vesnici.

V současnosti je voda do obecního vodojemu přivážena díky cisternám zapůjčeným ze Správy státních hmotných rezerv. „Do Píště naše společnost vodu nedodává. V současnosti s obcí ale intenzivně pracujeme na provizorním řešení v podobě suchovodu, díky němuž se bude obec moci připojit na náš hlavní distribuční systém ve Vřesině,“ sdělil mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Marek Síbrt.

„Je to pořád ale jen provizorní řešení, jde totiž především o čas a přípravu stavby normálního podzemního vodovodu,” uvádí starosta Píště. Suchovod by podle něj měl vydržet do podzimu. Vedení obce už má zpracovanou projektovou dokumentaci a podalo žádost o vydání stavebního povolení na stavbu vodovodního potrubí položeného v zemi.

Větší množství vody by obyvatelé Píště samozřejmě uvítali, razantní omezení však nepociťují. „Byť máme problémy s nedostatkem vody, tak to občané ve svých domácnostech nepoznají. Na druhou stranu se ale lidé z Píště snaží vodou šetřit, za což jsme samozřejmě rádi,” řekl jeden z majitelů a správců místního vodovodu a občan Píště Vladimír Nosiadek.

Pokles hladiny podzemní vody ve vrtech zaznamenávají obyvatelé Píště už minimálně pět let. Tak rapidní úbytek jako nyní ale nikdo nepředpokládal. „Poslední rok a půl se situace opravdu vyrazně zhoršila a voda během tří měsíců poklesla až o devět metrů,“ uvedl Fichna.

Bohužel nikdo nedokáže vyloučit, že by v budoucnu podobnou situaci mohly řešit i jiné obce v této části regionu.

Reklama

Doporučované