Hlavní obsah

Mimořádné volby v Británii potvrzeny 522 hlasy, proti bylo 13

Velká Británie si zvolí 8. června nový parlament.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Premiérka Mayová si od voleb 8. června slibuje, že její koalice využije popularity a ještě víc posílí.

Článek

„Rozdělení, které ve Westminsteru panuje, ohrožuje naše šance na úspěšný brexit," řekla v úterý na mimořádné tiskové konferenci britská premiérka Theresa Mayová, když oznamovala, že předloží poslancům návrh na konání předčasných voleb. „Bude to volba mezi silným a stabilním vedením v národním zájmu, se mnou jako premiérkou, nebo slabou a nestálou koalicí vedenou Jeremym Corbynem," dodala.

Pro schválení návrhu potřebovala britská premiérka dvoutřetinovou podporu v parlamentu, tedy i hlasy části opozice. Pro urychlení voleb bylo nakonec 522 zákonodárců, proti jen třináct.

Vzhledem k tomu, že zmiňovaný lídr labouristů krok Mayové dopředu uvítal, bylo odsouhlasení voleb očekáváno. Pozitivně se k předčasným volbám staví i předseda liberálních demokratů Tim Farron.

Mayová si od mimořádných voleb, které se uskuteční již 8. června, mimo jiné slibuje potvrzení svého mandátu pro pobrexitová vyjednávání. Až dosud premiérka tvrdila, že v úřadu zůstane až do řádného termínu voleb v roce 2020. Poslední průzkumy ukazují, že premiérčini konzervativci mají před opozičními labouristy jasný náskok a současná vládní většina by mohla z voleb vyjít dále posílena. Například podle aktuálního průzkumu pro nedělník Sunday Mirror vyplývá, že by konzervativci nyní získali 46 procent hlasů, zatímco labouristé 25 procent.

Mayová se úřadu ujala loni v červenci poté, co její předchůdce David Cameron odstoupil v reakci na referendum, v němž se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Doporučované