Hlavní obsah

Mimořádný úspěch korunovaný vzpourou diváků. Dostanou fanoušci jiný konec Hry o trůny?

Výzva s Antonínem Tesařem: Fenomén seriálu Hra o trůny a zklamání z finále.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Navzdory odvysílanému poslednímu dílu může úspěšný seriál Hra o trůny klidně pokračovat, míní filmový publicista Antonín Tesař. Neočekává ale, že HBO ustoupí tlaku nespokojených diváků a závěrečnou sérii přetočí.

Článek

Průměrný rozpočet na jeden z šesti finálních dílů Game of Thrones (Hra o trůny) se vyšplhal na 15 milionů dolarů (v přepočtu 340 milionů korun). Tím se stal nejdražším seriálem vůbec. Celkově je i nejoceňovanějším seriálem v historii televizních cen Emmy.

Upozornění: Video v úvodu článku ani text neobsahují tzv. spoilery, tedy informace o tom, jak dopadl děj seriálu.

Přesto jsou mnozí fanoušci nespokojení a víc než 1,3 milionu z nich podepsalo petici, která žádá aby kanál HBO osmou sérii předělal.

„Poslední epizoda odvysílaná v neděli sice má velké finále, ale spousta dějových linií zůstává otevřená. Dá se snadno představit, že příští rok bude nová sezóna, která začne přesně tam, kde skončila poslední epizoda. Je to konec Hry o trůny, ale není tam zlom, za který by seriál nemohl dál pokračovat,“ hodnotí seriál Tesař.

Někteří z tvůrců a herců považují požadavek na předělávku za absurdní. Proti je například i americký spisovatel hororů Stephen King.

Tvůrci Hry o trůny se podle Tesaře dostali do nepříjemné situace, kdy nemohli uspokojit všechny diváky. Navíc výroba byla tak nákladná, že je to nereálné.

„HBO určitě nepředělá poslední sezónu jen na základě toho, že jsou fanoušci nespokojení. Lidé, kteří petici podepisují, se shodnou na tom, co se jim nelíbí, ale neshodnou se na tom, jak by si představovali konec,“ říká filmový publicista.

Za osm sérií podle něj Hra o trůny nalákala mnoho různých diváků s odlišnými preferencemi. Podle Tesaře tvůrci skvěle pracovali se čtenářskou základnou předlohy George R. R. Martina.

„Ze Hry o trůny se možná trochu riskantně stala vlajková loď HBO, protože vyrobit výpravnou fantasy je nesmírně drahé. Už od začátku to provázela masivní reklama a mluvilo se o ní jako o Sopranových ve Středozemi. A tvůrci od začátku pracovali s fanouškovskou základnou románové předlohy. Snažili se je přesvědčit, že to bude věrná adaptace – a podařilo se jim to,“ hodnotí Tesař.

Jak filmový publicista hodnotí výběr a výkony herců ve Hře o trůny? Kde všude se natáčelo a proč bylo podle Tesaře explicitní násilí a sexuální scény nutnou součástí seriálu? A co říká na přešlapy, jako byl ten s kelímkem na kávu, který zůstal na záběrech v jednom z dílů?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované