Hlavní obsah

Mimozemská civilizace, nebo silné magnetické pole? Vědci narazili na další záblesky rádiového signálu

Vědci zachytili záblesky opakujícího se rádiového signálu.Video: Martin Zíta, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vědeci zachytili opakující se záblesky rádiového signálu uvolněné ze stejného místa do otevřeného vesmíru. Něco takového se stalo teprve podruhé v historii.

Článek

Jednorázové záblesky rádiového signálu, které trvají pouhou milisekundu, nejsou ve vesmíru ničím neobvyklým. Vědci na ně narážejí vcelku pravidelně. Nález, který představili na konferenci v americkém Seattlu a publikovali jej v časopise Nature, je ale výjimečný tím, že se záblesky signálu opakovaly.

Opakující se rádiový signál putující vesmírem vědci a jejich přístroje zachytili teprve podruhé v historii. Poprvé se tak stalo v roce 2015. O tři roky později poté vědci přišli se zjištěním, že jeden takový záblesk produkuje množství energie porovnatelné s produkcí Slunce za čtyřiadvacet hodin. Vzhledem k opakování signálu před čtyřmi lety i tentokrát vyvstaly otázky, co, případně kdo, za jejich původem stojí.

Vědci to zatím nedokážou říct. Vědí pouze, odkud signál do vesmíru proudí. Nově objevený – pojmenovaný FRB 180814.J0422+73 – z místa vzdáleného 1,5 miliardy světelných let daleko. Radioteleskop Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), postavený v kanadské provincii Britská Kolumbie, signál v létě 2018 zaznamenal šestkrát. Spolu s ním pak dalších dvanáct samostatných záblesků.

Radioteleskop CHIME byl v době objevu stále teprve ve zkušebním provozu. Operoval tak pouze na zlomek své kapacity. Vědci proto věří, že v budoucnu přijdou další objevy. „Už nyní víme, že existuje více než jeden takový případ. Zřejmě jich tak bude ještě více. S více nálezy přichází více materiálu ke zkoumání a také možnost, že tento vesmírný hlavolam, odkud signály pocházejí a co je způsobuje, vyřešíme,“ řekl člen týmu CHIME Ingrid Stairs.

Podle jedné z teorií za signály stojí některý ze silných astrofyzických fenoménů. Tomu napovídá zvýšené rozptýlení vln při jejich cestě otevřeným vesmírem. Podle vědců to může znamenat, že zdroj signálu je uvnitř pozůstatků supernovy nebo blízko centrální černé díry galaxie. Objevily se však i teorie, že jde o cílené vysílání od neznámé vesmírné civilizace.

Specifické rozptýlení vln zaznamenali vědci u prvního známého opakovaného signálu o frekvenci 700 megahertzů. Některé ze signálů, které CHIME zaznamenal, ale měly frekvenci o poznání nižší a klesly až ke 400 megahertzů. Je tak velmi pravděpodobné, že jejich původ není jednotný.

Reklama

Související témata:

Doporučované