Hlavní obsah

Mimozemšťané, nebo příroda? Na řece se objevil kulatý led

Kulatý led v americké řece vyvolal spoustu otázek.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Ledové kolo má v průměru téměř sto metrů. Zmrzlá hříčka přírody připomíná měsíc, záhadologové ji připisují mimozemšťanům.

Článek

Ve městě Westbrook v americkém státě Maine se objevil neobvykle kulatý, téměř sto metrů široký kus ledu. Ačkoli vědci souhlasí s tím, že 91metrový led má nezvyklý tvar, jde podle nich jen o hříčku přírody. Lovci záhad jim ale nevěří, píše The Guardian, pravidelnost ledového kola přisuzují mimozemšťanům.

Podle Portland Press Herald se led i nadále zvětšuje. Díky vodě, která kolem něj proudí, se navíc i otáčí. Přírodní úkaz se podle serveru Boston.com stal útočištěm kachen a holubů, zřejmě kvůli proudům v řece se led navíc otáčí proti směru hodinových ručiček. Někteří uživatelé sociálních sítí obdivují podobnost mezi ledovým kolem a Měsícem, který se podle nich snesl na Zemi.

Portland Press Herald uvádí, že masivní kulatý led není jedinou zvláštností, která se objevila v řece Presumpscot. V červnu roku 2016 místní obyvatelé včetně policistů viděli obřího hada, který pojídal bobra. Podle jednoho z očitých svědků byl had dlouhý jako nákladní auto, policisté uvedli, že měl mít okolo tří metrů. Hada, překřtěného na Wessie, nikdy nenašli.

Profesor fyziky z Brunswickské univerzity Mark Battle uvádí, že něco podobného ještě nikdy neviděl. „Pokud by byl útvar vytvořený Coriolisovou silou, musel by se točit po směru hodinových ručiček,“ řekl pro Press Herald.

Pro některé fanoušky hada Wessieho to znamenalo jasnou zprávu. Za pohyb proti směru hodinových ručiček může had, který se schovává pod ledem. Experti však uvedli, že by Wessie zimu v Maine nebyl schopen nikdy přežít.

Reklama

Související témata:

Doporučované