Hlavní obsah

Minář finišuje svůj volební projekt, ulovil bývalé stratégy ODS a TOP 09

Foto: facebook Mikuláše Mináře

Mikuláš Minář míří do politiky.

Reklama

Mikuláš Minář míří do politiky. Svůj projekt i kolegy představí příští týden. Fakt, že to s politikou myslí vážně, naznačuje jeho nový úlovek na poli politického marketingu. Spojil se s bývalými úspěšnými stratégy ODS a TOP 09.

Článek

Zakladatel Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář chce příští týden představit veřejnosti svůj projekt, který podle něj má „proměnit tuto zemi“. Název, koncept i jména kolegů zatím odmítá prozradit. Už se mu ale podařilo ulovit renomovanou agenturu zabývající se politickým marketingem.

Jak bude strana nebo hnutí vypadat a jaký bude mít program, není zatím jasné. Minář jen říká, že si chce „najít cestu k srdcím lidí, které v současné době neoslovuje žádné politické seskupení“. Podle jeho prozkumů mají být takových lidí až dva miliony, půlmilion z nich měl deklarovat sympatie ke spolku Milion chvilek, který Minář na konci září opustil.

Ambice má velké, chtěl by se stát desetiprocentním hráčem, který pomůže demokratickému táboru po příštích volbách složit stabilní vládu s ústavní většinou v ruce. „Pokud by se ukázalo, že bereme nějakých pět šest procent, což je vlastně malá strana postižená tím volebním systémem, tak v tom případě do toho nepůjdeme, to nemá cenu,“ řekl Minář Seznam Zprávám.

Tomu, že by Minář s kolegy byli v případě negativních průzkumů ochotni tak rychle a jednoduše kapitulovat, však nesvědčí spolupráce, kterou navázali v oblasti politického marketingu. „S Mikulášem Minářem máme navázanou exkluzivní spolupráci,“ potvrdil na dotaz Seznam Zpráv Martin Charvát, jenž v současnosti působí v agenturách Haze a První prezidentská, které obě založil s Jakubem Hussarem, autorem řady viditelných politických kampaní.

Hussar stojí na příklad za prezidentskou kandidaturou umělce Vladimíra Franze v roce 2013 či Pavla Fischera v roce 2018, kdy z většině veřejnosti neznámého diplomata vykřesal kandidáta, který skončil v prvním kole na třetím místě a získanou popularitu ještě týž rok zúročil ve volbách do Senátu a stal se senátorem za obvod Praha 12.

Oba mají zkušenosti i s dlouhodobou prací pro etablované politické strany. Charvát působil jako stratég ODS, Hussar pro TOP 09. Loni společně vytvořili kampaň hnutí Hlas Pavla Teličky pro volby do Evropského parlamentu.

Hnutí či strana Mikuláše Mináře ještě oficiálně nezveřejnila svůj název a ani transparentní účet. Na otázku, z jakých peněz Minář zaplatí spolupráci s agenturou účtující si za volební kampaně částky v řádu milionů korun, uvedl, že hlavní financování chce jeho sdružení pokrývat z drobných darů od občanů.

„Budeme to financovat z transparentního účtu, do kterého se, doufám, zapojí celá řada občanů. Věřím, že se to setká s velkým ohlasem,“ uvedl zakladatel Milionu chvilek. Nebrání se ani větším sponzorům, jejich úmysly si však chce dostatečně prověřovat. Minář zároveň přiznal, že v současné chvíli pro něj hodně dodavatelů pracuje proto, že v tom „vidí smysl“.

Při otázkách na směřování či politické složení jeho sdružení Minář mlčí. Letos na podzim založil spolek nazvaný PRO ČR, jestli však bude mít něco společného se subjektem, s nímž chce jít do voleb, neřekl.

„Účelem spolku je spojovat a podporovat lidi a iniciativy odhodlané dělat PRO ČR to nejlepší, co bude v jejich silách,“ stojí v rejstříku v účelu spolku.

Všechno, včetně jmen svých spolupracovníků, prý řekne „na startu“. K němu má podle Mináře dojít ještě před Mikulášem. Podle informací Seznam Zpráv by to mělo být už v příštím týdnu.

„Mám kolem sebe lidi, kteří tu přímou politickou zkušenost mají a něco i v politice už dokázali, vědí, jak to funguje,“ řekl jen. V minulosti se spekulovalo, že by s Minářem na kandidátce měl být třeba starosta Prahy 7, poslanec a bývalý lidovec Jan Čižinský. Ten se ke své možné účasti v projektu nevyjádřil.

Ve spekulacích se objevila také jména dnes již bývalého ředitele Transparency International Davida Ondráčky a končícího starosty Říčan Vladimíra Kořena.

Minář chce se svým projektem vstoupit do veřejného prostoru ve chvíli, kdy se splnil jeden z cílů, které si ještě jako předseda Milionu chvilek dal - spojení demokratické opozice. Ta chce podle prozatímních jednání, která ještě však nejsou u konce, ve volbách v roce 2021 kandidovat ve dvou blocích: Piráti s hnutím STAN a koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Do toho by Minář rád vstoupil se svým subjektem. Necítí to jako kontraproduktivní krok, který takzvanou demokratickou opozici znovu roztříští na více seskupení?

„Já se těším, až to budeme moct představit, protože je to plán, který je, myslím si, velmi odvážný - a že až ho zveřejníme, všichni pochopí, že v takovýchto parametrech to skutečně smysl dává,“ říká neurčitě politický aktivista a dodává, že chce obnovit důvěru lidí v politiku a chce je více vtáhnout do procesu a umožnit jim se na politice aktivněji účastnit. „Ale to už trochu předbíhám, ty detaily vlastně zveřejníme brzy.“

Reklama

Související témata:

Doporučované