Hlavní obsah

Vlevo dole: Minář nabízí sluníčko a lásku. Ale netrefil se do doby

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Bývalý šéf Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář se o důležitosti politického marketingu poučil paradoxně i u Andreje Babiše.

Reklama

Článek

Talentovaný a energický Mikuláš Minář představil nové hnutí. Kromě názvu toho ale moc neprozradil. Ani to, co nabízí pro řešení současné krize, kdy se lidé bojí o své zdraví, o práci i příjmy a mají obavy z budoucnosti.

Už mi nestačí být proti, chci být pro, řekl Mikuláš Minář, strůjce největších antibabišovských demonstrací v Česku, a založil stranu. Tedy založil… spíš tak trochu předzaložil. Jeho hnutí Lidé PRO půjde do voleb, jen pokud nasbírá půl milionu podpisů.

Zatím jich má 13 tisíc a láká spíš na prázdná hesla než na pořádný program. „Mikuláš Minář říká: Podpořte mě. Ale vlastně neříká, CO mají lidé podpořit. Je to trochu kupování zajíce v pytli,“ komentuje to Lucie Stuchlíková v novém dílu podcastu Vlevo dole.

Představování nového hnutí působilo trochu jako sbírka klišé, kdy na sebe lidé chtějí být hodní, chtějí dělat politiku pro obyčejné lidi a vymést zkorumpované lobisty. Program chce hnutí teprve vyrobit ze setkávání s lidmi a rozmluvami s experty. Podobným, skoro by se chtělo říci populistickým stylem kdysi vznikalo i hnutí ANO Andreje Babiše. U něj se ostatně Minář inspiroval i v jiných věcech, třeba důrazem na „novost“ a na roli marketingu.

„Je to trend, kdy uvadají tradiční politické strany a vznikají nová hnutí, jež potlačují ideologii a místo pravicových nebo levicových nabízejí něco, čemu říkají správná řešení. Začalo to Věcmi veřejnými, následovalo Babišovo ANO, Piráti nebo hnutí STAN,“ myslí si Václav Dolejší.

Ostatně s podobnou sbírkou klišé o politice pro obyčejné lidi a vymetání zkorumpovaných lobistů, jakou teď představil Minář, už dříve dokázal uspět právě Babiš. Minář se teď ale s podobným étosem příliš netrefil do doby, kdy se lidé především bojí o zdraví a životy svých blízkých, o živobytí a ekonomické přežití státu.

Hnutí přitom jasně nedefinovalo ani základní otázky – jaké má být zahraničněpolitické směřování země, jak chce řešit ekonomické otázky nebo jaké ideály zastává. To dává tušit jedno, Minář chce cílit tak nějak na všechny. Chce získat nevoliče, ukrást příznivce Babišovi a zcela jistě bude oslabovat opozici.

Může se něco takového povést? Existují vůbec v Česku ještě nějací „noví politici“? A kolikrát se nepovedlo dodržet dohodu, že v tomhle díle nezazní slovo koronavirus? Poslechněte si nejnovější epizodu podcastu Vlevo dole v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Související témata:

Doporučované