Hlavní obsah

Minář: Nechceme ukrást listopad, demokracie je ale nemocná, slavit s úsměvem nemůžeme

Výzvu Seznamu přijal předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Milion chvilek pro demokracii svolává na 16. listopad další velkou demonstraci na Letnou. Organizátoři na ní chtějí vyzvat prezidenta a premiéra, aby odešli z politiky. Veřejnost už začali oslovovat klipem s názvem Pýcha předchází pád. Mikuláš Minář ze spolku Milion chvilek pro demokracii přijal Výzvu Seznamu.

Článek

Je 16. listopad ten správný čas, kdy by měli lidé demonstrovat?

Myslím, že určitě. Protože jak jinak oslavit 30. výročí sametové revoluce než tak, že znova pozvedneme hlas a nebudeme mlčet k aktuálním problémům. A těch aktuálních problémů je dneska víc, než jich bylo v létě. Ty problémy z léta trvají, ale k tomu se přidalo to, že mezitím pan prezident nerespektoval Ústavu, ústavní žaloba na pana prezidenta byla zase díky vstřícnosti z hnutí ANO a pana premiéra neschválena a hned nato pan prezident přislíbil panu premiérovi abolici, prezidentskou milost v případě, že by došlo na znovuobnovení kauzy Čapí hnízdo.

K tomu všemu se dostaneme. Nicméně proč právě využíváte 30. výročí od sametové revoluce, jestli by se nemělo spíše slavit než demonstrovat? Proč právě tohle datum?

Právě proto, že dneska je demokracie… Ano, my budeme určitě slavit a je co slavit, za těch 30 let.

Takže to bude spíš oslava, nebo demonstrace?

Bude to obojí, ale myslím si, že v tuhle tu chvíli začíná převažovat ten pól demonstrace. Protože ano, máme co slavit a rozhodně připomeneme to dobré, co tady za těch 30 let je a jsme rádi, že jsme v demokracii, jsme vděční za to, co se stalo před 30 lety. Na druhou stranu jsme teď svědky toho, že demokracie je nemocná. Je v nějaké krizi, jsou tady právě jevy, které jsem vyjmenoval, které ukazují, že není vyhráno, že tady jsou nějaké další hrozby a myslím si, že nelze se jenom chytnout kolem ramen a říct hurá, svoboda, demokracie – všechno happy, jsme happy.

Nejsme happy?

No, nejsme happy a jsme rádi, že demokracii máme, jsme rádi za to, že se můžeme scházet na Letné, že máme svobodu projevu, ale zároveň nám vadí, že někteří zvolení zástupci, ano, ti, kteří vyhráli volby, to nepopíráme, zároveň zneužívají moc a překračují určitá pravidla, na kterých ten systém stojí. A když ta pravidla překračují, tak samozřejmě je jasné, že na to občané musí reagovat, že se cítí ohroženi.

A co byste třeba vzkázal těm občanům, kteří vlastně chtějí slavit, necítí se ohroženi, protože třeba jsou voliči Andreje Babiš, nebo prezidenta Miloše Zemana, když to třeba přirovnám, kdyby byla třeba nějaká rodinná oslava, kdy by dva lidé slavili 30leté výročí a vy byste tam přišel a začal jste vytahovat nějaké spory jako tady se dědeček jednou opil, něco vykřikoval, nebo tatínek neplatí alimenty, mluvím čistě imaginárně, něco podobného, tak jestli vlastně nekazíte tu oslavu.

V pořádku, já nikomu nebráním, aby slavil. Každý ať slaví, pokud někdo nemá žádné důvody k nespokojenosti, výborně. Šestnáctý listopad není jenom náš svátek, my si ho nechceme nějak ukrást, je to svátek pro všechny a každý se k tomu může připojit. My zároveň ale říkáme, že nemůžeme slavit s tím úsměvem, bez té vrásky, která tady je. A to jsou ty momentální problémy a to, že se zároveň obáváme o další osud demokracie, protože kroky našich nejvyšších ústavních činitelů nás rozhodně nepřesvědčují o tom, že bude líp v tomhle směru.

To, co jste ale vyjmenoval, to už nějakou dobu trvá, nebo s tím máte nějakou dobu problém, tak proč právě si vybíráte výročí třiceti let od sametové revoluce.

No, proto znovu říkám, to je právě to datum, kdy jindy se za tu demokracii postavit, kdy jindy ji bránit než v tento symbolický čas. Já si myslím, že to je ten nejnáležitější způsob oslavy. Já si myslím, že to, že jistý počet lidí přijede z celé republiky na jedno místo, že jim to za to stojí, že investují svůj čas, svoje peníze, aby dali najevo svůj občanský postoj, svoji aktivitu, no tak to je ta nejlepší možná oslava demokracie.

A jakou očekáváte účast, pane Mináři, myslíte, že opět zaplníte Letnou jako se vám to podařilo v červnu?

Tohle si netroufám odhadnout, protože tentokrát za námi nestojí série demonstrací, kdy už se dalo očekávat, kolik těch lidí přijde. Myslím si, že to bude prostě záležet na tom, kolik lidí přivede vážnost téhle situace, kolik lidí zároveň chce oslavit to 30. výročí…

A máte nějaké signály? Jste aktivní na sociálních sítích a podobně, jestli se vám už hlásí lidé…

To jo, signály máme dobré, odezva je, musím říct, velmi dobrá, zase se vypravují desítky autobusů, jako to bylo posledně. Na té facebookové události je už nějakých 130 tisíc lidí, což už je skoro podobné číslo, možná o třetinu menší, než bylo minule. Takže – ale to jsou všechno věci, které jsou nějaké indikátory, ale reálně to nakonec bude záležet na tom, jak moc se lidi ztotožní s tím, že teď má smysl tam jít, má smysl se za demokracii postavit a je důležité těm, kteří vládnou, říct, že si nemůžou dělat cokoliv. Že sice byli zvoleni, ale musí respektovat nějaká pravidla, kdyby je respektovali, tak nikdo není na těch náměstích…

A co konkrétně tedy chcete?

Konkrétně chceme, aby se dodržovala Ústava, a chceme, aby tady byla nezávislá justice. To znamená, je pro nás nepřijatelné, že premiér, který v tu dobu byl trestně stíhaný, mění ministra spravedlnosti den poté, co ho policie navrhne obžalovat. Následně ta samá nová ministryně spustí systémové změny, přijde s novelou zákona o státním zastupitelství, která začne vytvářet tlak na státní zástupce. Nikdo neví, jestli to mělo nebo nemělo vliv na to, že najednou byla překvapivě zastavena kauza Čapí hnízdo, ale vyvolává to v lidech prostě pochybnosti, otázky.

Ale těch demonstrací už bylo několik, tak proč se vám podle vás nedaří splnit to, co vy chcete? Protože premiér je pořád Andrej Babiš, teď už není trestně stíhaný a mimochodem vy pořád na vašich stránkách píšete, že nechcete v Česku trestně stíhaného premiéra, to už neplatí, proč to neaktualizujete?

Zrovna tahle ta otázka je ještě v běhu, tam ještě to rozhodnutí není definitivní, ještě to posuzuje nejvyšší státní zástupce.

432 tisíc lidí podepsalo, že trestně stíhaného premiéra nechce

Ale trestní stíhání v tuhle tu chvíli je zastaveno.

V tuhle chvíli není, ale nic to nemění na tom, že skutečně nechceme trestně stíhané premiéry, tak je možné, že zase bude, byl trestní stíhaný.

Takže mu tu nálepku necháte, až někdo rozhodne?

No to ne, samozřejmě, že to není relevantní. Nemůžeme teď o něm říkat, že je trestně stíhaný.

Ale máte to na svých stránkách.

Ano, protože ve chvíli, kdy byl, tak 432 tisíc lidí podepsalo, že takového premiéra nechtějí. Takže to číslo tam musí zůstat, my to nemůžeme změnit, protože oni to tak podepsali.

To znamená, že tam budete mít informaci, která není pravdivá a je to jedno, protože už to někteří lidé podepsali?

Budeme tam mít to, co lidé podepsali. Ano, je to jako svědectví o tom, co lidé podepisovali, když ten problém tady byl, teďka není, takže samozřejmě teď nebude dávat smysl pod tu stejnou petici shánět podpisy, to je jasné.

Ale na těch stránkách, třeba na Twitteru máte „trestně stíhaného premiéra v Česku nechceme, sháníme milion podpisů, přidáte se”. Tak to vypadá jako aktuálně, že nechcete trestně stíhaného premiéra, který už trestně stíhaný není.

Jak říkám znova, ta kauza není uzavřená, pokud nejvyšší státní zástupce potvrdí vlastně to, že všechno bylo v pořádku, respektive – on státní zástupce neřekl, že všechno bylo v pořádku. On v podstatě řekl, bylo to ze strany pana Babiše účelové jednání, dokonce firma Agrofert s Čapím hnízdem byly propojené.

Není tam jasné, co je střední a malý podnik.

On je toho názoru, že nemuselo jít o trestný čin, lze to tak vyložit, já nevím, to ať se hádají právníci, ale pokud tohle nejvyšší státní zástupce potvrdí, tak samozřejmě ano.

Ale jestli by nestálo za to třeba ten status nějakým způsobem aktualizovat, protože můžete lidi uvádět v omyl.

Jak říkám. Ano, jakmile budeme mít finální verdikt, tak ho určitě budeme aktualizovat.

To znamená, že na to počkáte, teď s tím nic dělat nebudete.

My vlastně tuhle tu výzvu teďka, tu petici nešíříme, protože 16. listopadu představíme novou podpisovou výzvu.

A můžete říct, jaká bude ta nová podpisová výzva?

To nemůžu říct, to tajíme až na Letnou, ale můžu říct, že my jsme teď hodně říkali proti čemu jsme, teď chceme víc akcentovat to, pro co jsme. Říkali jsme, co nechceme, teď chceme říct, co chceme. Pozitivně formulovat základní pravidla, jakou zemi bychom si přáli, jaké bychom si přáli politiky a jak k tomu můžeme přispět my občané. Ale důležité je, že to chceme formulovat pozitivně, protože naše činnost nezávisí na konkrétní figuře, na panu Babišovi, nebo na panu Zemanovi.

A kdo by vám to měl splnit, co budete chtít?

Kdo by nám to měl splnit? Podívejte se, my nejsme jako nějaký prosebníček, který přijde za politiky a prosí: „Prosím, splňte nám”.

Tak jste řekl, že budete formulovat to, co chcete, tak kdo je ten, komu tu výzvu budete apelovat, kdo ji má splnit?

Adresujeme to jak politikům, tak občanům.

A premiér a prezident jsou pro vás relevantní hráči, kterým to budete směřovat, když je celou dobu takto kritizujete?

Samozřejmě, my se obracíme na prezidenta i na premiéra a říkáme jim: Prosím vás, pojďte respektovat základní demokratická pravidla, nerozeštvávejte společnost, nestavte lidi proti sobě, mějte prostě nějakou elementární slušnost. A myslím si, že je naprosto na místě, že je třeba vyžadovat, aby pan premiér ze svého střetu zájmů vyvodil nějakou zodpovědnost. Oni se mají zasadit o to, jaká je tady politická kultura a oni jsou rozhodně významní hráči pro to, aby se tahle společnost dál nepolarizovala.

Jak se ale třeba vy jako Milion chvilek, vyrovnáváte s tím, že i vy štvete některé lidi, protože některým vadí, že svoláváte demonstrace, kritizují vás. Třeba ten váš videoklip, který jste uvedli, vzbudil řadu nesouhlasných reakcí. Když se podíváme na YouTube, jak lidé reagují, tak jak se vyrovnáváte s tím, že možná i někdo vás má za toho někoho, kdo rozděluje společnost?

V pořádku, to je naprosto oprávněné. Já to chápu.

A nechápete, že potom takto rozdělují společnost i politici?

No dobře, ale podívejte se, přece ta příčina je ta, že kdyby politici dodržovali pravidla, tak nikdo nedělá demonstrace. Přece nelze dávat nám odpovědnost za to, že politici zneužívají svoji moc. Oni mají nějak spravovat tuhle zemi, mají nějakou svěřenou pravomoc, vyhráli volby, skvělé. Ať si vládnou, ať zvyšujou, snižujou daně, je to jejich věc. A to nám ostatně je jedno, k tomu mají mandát.

Na druhou stranu, vy jste tu Ústavu také roztrhal na výročí 21. srpna, nejste tedy tím pádem stejný jako oni, když trháte Ústavu a potom je kritizujete, že i oni nedodržují Ústavu a že ji neberou jako něco, co by se mělo ctít?

Ano, já jsem tu ústavu roztrhal proto, abych reflektoval, co dělá náš prezident. Něco jiného je roztrhnout kus papíru, papírový výtisk a něco jiného je, když jako nejvyšší ústavní činitel neposloucháte, co vám Ústava nařizuje. Takže to jsem vlastně chtěl ukázat tímto symbolickým jednáním.

Roztrhat Ústavu byla chyba

Myslíte, že to lidé pochopili jako gesto a ne jako zneuctění Ústavy?

Já ještě jenom řeknu kontext. Byl 21. srpen a 50 let od roku 69, 51 let od roku 68. V ten samý den pan prezident si na Hrad zve předsedu komunistické strany, pana Vojtěcha Filipa, tohle to vnímám jako zneuctění. A ano, chápu, že většina lidí nezná ten kontext, vzala si z toho jenom to, že Minář roztrhl Ústavu. V tom smyslu chápu, že to můžou chápat jako zneuctění, a myslím si, že teď to tady můžu říct, z mojí strany to byla chyba.

Takže byste se za to omluvil.

Myslím si, že na tom místě to bylo naprosto na místě. To gesto bylo přiměřené, bylo zasazeno do nějakého kontextu. Já jsem to řekl, co je horší, jestliže někdo roztrhá papírový výtisk Ústavy, nebo když nejvyšší ústavní činitel nedodržuje Ústavu? To znamená, v tu chvíli to bylo na místě, ale v celkovém kontextu, samozřejmě tak, jak to pak působí mediálně a že většina lidí se dozví jenom to: Minář roztrhal Ústavu, tak to si myslím, že to byla chyba, podruhé už bych to neudělal, tady přiznávám svůj omyl.

Pojďme tedy k těm demonstracím, které mají být 16. listopadu. Vy jste řekl: Chceme formulovat něco pozitivního, to, co chceme. Nechcete tedy zatím prozradit, co konkrétně to bude. Ale dáváte si tam třeba i nějaký deadline, do kdy by se ty vaše požadavky měly splnit? Nebo jak si to představujete?

Takhle, to je spíš taková vize, kudy by se naše země měla ubírat a co pro to může udělat každý z nás. To je dlouhodobý projekt, který má vlastně nadčasovou platnost. To můžu říct, my tady jako nestojíme a nepadáme s Babišem nebo se Zemanem, ale to není důležité, důležité je mít pozitivní nadčasový program. I s konkrétními věcmi, co pro to může udělat každý z nás. Protože skutečně říkám, teď demonstrujeme kvůli nim, ale až přijdou třeba jiné garnitury, no tak budeme zase hlídat je. Protože i oni budou možná mít problémy s těmi pravidly. My jsem takový hlídač demokracie, hlídací pes. Občanský hlídací pes.

Podle Vás tuhle roli nezvládá třeba opozice anebo média?

No, opozice samozřejmě dělá svoji práci, ale dělá svoji politickou práci. Nehodnotím teďka, jak ji dělají. A samozřejmě média taky dělají svoji práci, tam je problém třeba to, že pan premiér jako vlastní významný podíl trhu, to si myslím, že je právě jeden z těch problémů, ten velký střed zájmů, že zároveň je politik, zároveň vlastní média, která by ho měla kontrolovat.

A on je dal jenom do těch svěřenských fondů, abychom byli konkrétní.

On je dal jenom do těch svěřenských fondů, samozřejmě. Sice na Slovensku mají koncový rejstřík koncových vlastníků a tam je uveden pan Andrej Babiš. A Evropská komise zatím s tím má taky problém, s tou jeho argumentací, že není ve střetu zájmů. Ale dobře, já si myslím, že všichni Češi, nebo myslím si, že málo lidí skutečně věří, že pan Babiš nemá žádný vliv na ta média.

A to si jenom myslíte, nečekám, že asi máte nějaký velký průzkum veřejného mínění v Česku?

No to si jenom myslím, jak znám Čechy, že málokdo skutečně mu bude věřit, že 100procentně na ta média nemá vliv, protože to, jak někdy třeba Mladá fronta referuje o demonstracích.

Abychom ale nerozebírali to, o čem referuje nebo nereferuje Mladá fronta. Vy tedy říkáte, chceme hlídat všechny, dojdete, myslíte někdy do nějakého bodu, kdy budete úplně spokojeni a kdy nebudete mít důvod svolávat demonstrace nebo někoho kritizovat?

No samozřejmě, to bych si hrozně přál. Jak říkám, bude to v momentu, kdy tady bude situace stabilizovaná, to znamená, budou politici normálně vykonávat svoji funkci a nebudou tady útočit na systém, nebudou tady útočit na média, nebudou politicky si podmaňovat justici, nebudou ve střetu zájmů.

Nemůžeme demonstrovat za změnu verdiktu

Ale na druhou, pane Mináři, vy jste se také nevyjadřovali úplně korektně o justici, když se podíváme na to vyjádření, že žádáme státní zastupitelství, aby rozptýlilo veřejnosti pochybnosti a důkladně se vypořádalo s množstvím oprávněných námitek, které se objevují ve veřejném prostoru, což jste tedy řekl poté, co státní žalobci zastavili stíhání Andreje Babiše. Pak jste taky mluvil o jakési pachuti, které tady zůstává. Tak se ptám, jestli vy také nevyvíjíte tlak na českou justici, jestli tak to nemůžou žalobci brát, že po nich chcete, aby změnili svoje rozhodnutí.

No tak právě, že nikdo nešel demonstrovat, i přesto že dokonce lidi nás o to žádali, tak my jsme řekli: Prosím vás, přece nemůžeme demonstrovat za změnu verdiktu. Ano, můžeme kritizovat to odůvodnění, které vzbuzovalo pochybnosti, a dosud nebyly ty pochybnosti rozptýleny, to je pravda. Můžeme žádat lepší vysvětlení, ale pokud nemáme přímé důkazy, že tady došlo k nějaké manipulaci, účelovému příkazu ze strany premiéra státnímu zástupci, no tak přece nemůžeme říkat, demonstrovat za změnu verdiktu. Takže my jsme byli ti, kdo to ctili mnohem víc než třeba pan premiér, který říká, že ví, jak by měla justice rozhodnout, pokud je nezávislá.

Vy jste ale k tomu řekl: Je z toho cítit pachuť, účelové otáčky a zákulisní hry, tak odkud berete ty informace?

Ano. Ty sta tisíce lidí, myslím si, že minimálně ti lidé, kteří na té Letné byli, tak nám dávali zpětnou vazbu, že prostě přece tady v dubnu policie navrhne obžalovat premiéra, on den na to vymění ministra spravedlnosti, ministryně spravedlnosti přijde s novelou zákona o státním zastupitelství a v září najednou státní zástupci zničehonic mění dosavadní směřování té kauzy.

Takže nevěříte české justici, můžu to tak říct?

Neříkám, že nevěřím české justici jako celku, to bych si netroufl říct.

A v tomto případě tedy vidíte pochybení justice? Nebo jak to čtete?

No, říkám, že to zkrátka vzbuzuje pochybnosti. Dozvěděli jsme se, že byla náhlá změna názoru. Ale nedozvěděli jsme se vlastně, proč to nejde před soud, protože tady jsou podle mě vážné důvody, proč by to tam jít mohlo.

Podle vás, ale vy nejste státní žalobce.

Nejsem státní žalobce, samozřejmě. Proto neříkám, že to tam jít má a respektuju to rozhodnutí.

Tak proč potom říkáte, že „je z toho cítit pachuť, účelové otáčky a zákulisní hry”?

No, protože dosud to směřovalo takhle. Výměna ministra spravedlnosti, nový zákon o státním zastupitelství a najednou rychlá změna, která vlastně není dostatečně dobře odkomunikována ani dostatečně dobře vysvětlená. Je spousta právníků, spousta bývalých ústavních soudců, kteří říkají prostě: Tohle se mělo dostat před soud. To neříkám já jako osoba.

A nechcete počkat, až to rozhodne nejvyšší státní žalobce pan Zeman?

Samozřejmě, čekám, až to rozhodne, ale zároveň to přece není tak, že máme mlčet k tomu, co se stalo, co jsme se dozvěděli. Je to tedy nejexponovanější osoba v naší zemi, premiér, který má obrovský vliv i vliv na justici, a je naprosto a místě vyžadovat, aby dostatečně dobře byly vysvětleny jeho kauzy. To, proč najednou to bylo zastaveno. Protože ať chcete nebo nechcete, tak prostě ve spoustě lidí tohle vyvolá pochybnost, že začnou ztrácet důvěru ve spravedlnost, že se tady měří všem stejně.

Na druhou stranu preference hnutí ANO ale dál rostou, tak jestli veřejnost tedy ztrácí důvěru v justici, když Andrej Babiš dál získává politické body?

Samozřejmě jistá část veřejnosti ztrácí důvěru. A kdyby to dopadlo obráceně, tak zase jiná část veřejnosti ztratí tu důvěru. Což je právě to, proč jsme žádali, aby trestně stíhaný premiér nezůstával v té funkci. Protože nakonec bylo jasné, že to vždycky, ať to dopadne tak nebo onak, to vlastně poškodí důvěru lidí ve spravedlnost. Vždycky si řeknou: Tak jedna strana si to zařídila. A to se vlastně teďka stalo. A samozřejmě některým lidem to možná nevadí, že věří panu Babišovi, věří státnímu zastupitelství, že všecko je v pořádku, nebo panu Babišovi promíjí určité drobné nedostatky, výměnou za to, že se jim třeba daří dobře a říkají si: No, tak sice možná tam nebylo všecko v pořádku, ale já se mám dobře.

A neprosazovalo by se vám tohle všechno lépe, kdybyste byli politickou stranou nebo politickým hnutím?

Neprosazovalo. A to z jednoho jednoduchého důvodu, my neprosazujeme žádný konkrétní politický program. Ani neříkáme, která strana je nejlepší, kterou stranu lidi mají volit a kterou ne. My říkáme, tady je nějaké hřiště, na tom hřišti si politici hrají svoji hru. A my chceme, aby se pískaly na tom hřišti fauly a aby se dodržovaly ty čáry, když to jde do autu, tak se pískl aut. Aby to politici nepřekračovali.

Takže se tady stylizujete do role rozhodčího?

Ne rozhodčího. Tady jsou nějak daná pravidla, my jsme jenom hlídač, který píská na píšťalku, když jsou ta pravidla porušena. A pokud je politici porušovat nebudou, no tak my nebudeme do těch ulic chodit.

Když vy vyzýváte lidi k tomu, aby měli politické ambice a podobně, tak jestli vy sami byste neměli mít také politické ambice? Protože i Andrej Babiš vás k tomu vyzval, dokonce vás označil, že jste něco jako Superstar, tak proč neproměnit ten potenciál, který možná máte, právě v to, abyste to mohli prosazovat přes nějakou voličskou základnu?

Hned to vysvětlím, no protože lidé na Letné jsou úplně různí, mají různé zájmy, různé názory, různé politické preference. Ale to, co nás spojuje a proč je nás na té Letné tolik nebo na náměstích, je právě to, co je nad tím.

Takže byste nedokázali získat, myslíte, dostatečný počet lidí?

To znamená, že chceme bránit pravidla, chceme kvalitní a zdravou demokracii, na tom všechny spojíme. V momentu, kdy my sami bychom byli politickou stranou, tak ano, část lidí za námi půjde, ale dvě třetiny, tři čtvrtiny lidí samozřejmě ne, protože už se s námi neshodnou na konkrétních věcech. Politických stran je tady dost. Ať dělají svoji práci dobře, lidé ať si mezi nimi vybírají, ať do nich případně vstupují a kultivují je, ale zároveň je žádoucí, aby tady byl někdo, kdo hlídá ta samotná pravidla, neříká, jaký obsah je lepší. Ale říká: Ať jste kterákoliv strana, dodržujte pravidla. Když strany a politici budou dodržovat pravidla, my nebudeme demonstrovat. Je to takhle jednoduché. Takže jestli my chodíme do ulic, tak prostě odpovědnost za to nesou ti, kteří zneužívají svoji moc. My neprotestujeme proti výsledku svobodných voleb. Byli zvoleni, mají právo vládnout, ale protestujeme proti zneužívání moci.

Tomu rozumím, ale ptám se, jestli vlastně kdybyste byli politickou stranou, tak jestli se neobáváte toho, že byste nedokázali nabalit na sebe voliče, protože jsou takto různí. Ti, které dostanete právě na Letenskou pláň.

Ale tak, podívejte se, jedna věc je prosazovat nějaké politické změny, ano, to mají dělat politické strany. A druhá věc je hlídat hřiště a pravidla.

No ale zase mluvíte o tom, že chcete nabídnout i nějakou vizi právě.

Ano, ale to nebude, jako že máme tady konkrétní program. Dvacet bodů, co změníme ve školství, ve zdravotnictví atd. To bude naopak jenom základní formulování těch pravidel, co chceme základně po politicích, aby dodržovali. A s tím se v podstatě může ztotožnit každý, protože to není nějak stranicky vyhraněné. Na téhle rovině my se držíme, a pokud se na tom lidé s námi shodnou, výborně. Tohle to je vlastně to, o co usilujeme. Ale to důležité hlavně, co říkám, je, že máme vlastně dvě role. Jsme hlídací pes a zahradník, hlídací pes hlídá pravidla. Štěká, když je politici překročí. Zahradník ten dlouhodobě o tu demokracii pečuje. A potřebuje, abychom si vlastně občas našli pro ni tu chvilku, abychom něco malého dělali. A my v tom povzbuzujeme lidi.

Takže takový zahradnický pes.

V podstatě ano, my povzbuzujeme lidi, aby dělali něco malého pro tu demokracii, aby si našli tu svoji věc, tu konkrétní svoji věc, kterou hlídají.

Ještě jedna poslední věc. Ten váš klip k demonstraci se jmenuje Pýcha předchází pád. Nemůže se i Milionu chvilek stát, že pýcha bude předcházet pád?

Samozřejmě, kdyby nám narostl hřebínek a byli jsme pyšní, tak určitě.

Ten zatím nemáte?

To se může stát. Podívejte se, mohl bych se stavět na hlavu, jak bych chtěl, a když to lidé tak nebudou cítit, tak do těch ulic nepůjdou. My jsme v tomhle tom směru trošku služba těm lidem. Pokud oni to tak vnímají, že to je problém, tak do těch ulic jdou. Protože to prostě závisí na těch lidech. Když budou chtít, tak přijdou, když nebudou, tak nepřijdou. Já budu rád, když přijdou, protože si myslím, že v tuhle chvíli je třeba, abychom se za demokracii postavili a ukázali, že to myslíme vážně.

Reklama

Související témata:

Doporučované