Hlavní obsah

Minářovo hnutí může ohrozit Piráty se Starosty, míní analytik

Foto: Seznam zprávy

„Prezident Zeman se zapojí do kampaně, protože jmenování příští vlády bude jeho poslední velké politické představení,“ míní analytik Jan Herzmann.

Reklama

Co všechno udělá prezident Zeman, aby příští volby vyhrál zase Babiš? Co postrádá lídr ODS Petr Fiala a co přebývá i šéfovi Pirátů Bartošovi?

Článek

Česká politická scéna se rychle mění – tradiční strany dál uvadají, zatímco pořád vznikají nová hnutí. Kdo je v jaké kondici a má šance v příštích sněmovních volbách, popisuje analytik Jan Herzmann. Veřejným míněním se zabývá už 30 let a různé průzkumy a nálady umí číst jako málokdo. Podařilo se mu například opakovaně trefit volební výsledky do Poslanecké sněmovny.

„Jmenování příští vlády bude posledním velkým politickým představením Miloše Zemana ve funkci prezidenta. Proto si myslím, že bude už ve volební kampani působit tak, aby měl možnost hrát to představení podle vlastních not,“ říká Jan Herzmann.

Začněme aktualitou: bývalý předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář představil svou očekávanou politickou iniciativu, hnutí Lidé PRO. Jaké má šance?

Teď si to vůbec netroufám odhadovat. Nový politický subjekt Lidé PRO teprve vzniká, nemáme k dispozici žádné průzkumy, které by se ho týkaly, ani relevantní analýzu obsahu sociálních sítí. Zdá se mi, že pan Minář vytváří nový subjekt po vzoru hnutí Praha sobě Jana Čižinského. Zařadí se do proudu „nově přicházejících“, kam patří hlavně Piráti a STAN.

Bude jim brát hlasy?

I když pan Minář říká, že by chtěl získat část nynějších příznivců hnutí ANO, podle mého názoru bude o voliče soupeřit především s pirátsko-starostovskou koalicí a možná ji rozhodujícím způsobem oslabí. Nejsem si jist, jestli tak přispěje k cíli, který deklaroval na platformě Milionu chvilek. Mohu se ovšem mýlit, možná má veliký potenciál a strhne rozhodující masu odpůrců Andreje Babiše na svou stranu. Jeho samostatná kandidatura v roce 2021 by mi ale z hlediska snahy o porážku Andreje Babiše připadala spíše kontraproduktivní.

Roztříštěná opozice se mezitím zformovala do dvou bloků v čele s ODS a Piráty. Myslíte si, že to uspokojí část veřejnosti, která se chce zbavit Babiše a která třeba chodila demonstrovat na Letnou a která vytýkala opozici neschopnost porazit hnutí?

Nejsem si tím úplně jist. Hodně bude záležet na tom, jak se ta dvě uskupení budou k sobě chovat. Původní představa, která zněla díky aktivitám Milionu chvilek, byla, že se opozice spojí jako celek. A ne že vytvoří několik uskupení, která proti sobě budou bojovat. Jestliže by šla koordinovaně do voleb proti Andreji Babišovi, bylo by to asi pozitivní odpovědí na taková přání. Ale je otázka, jestli politická realita vůbec něco takového umožňuje, protože ta dvě uskupení budou samozřejmě bojovat o to, kdo vyhraje a kdo bude moct nominovat premiéra.

O tento post bude zřejmě bojovat trojice Babiš, Fiala a Bartoš. Má k tomu, z dnešního pohledu, někdo z nich nejblíž?

Zatím je to opravdu veliká neznámá, protože žádný z těch tří bloků – hnutí ANO, ODS a spol. ani Piráti se Starosty – nevypadá na to, že by nějak dramaticky vyhrál příští sněmovní volby. A pak každý z nich bude muset hledat spojence. Základní otázka zní, jestli dvě koalice, které se nově utvářejí v opozici, budou schopné v Poslanecké sněmovně vytvořit společný blok. Pokud ano, tak Andreje Babiše porazí v úsilí o vytvoření vlády. Potom mohou naplnit tu ambici, která obrazně řečeno zněla na Letné, ale i mnohde jinde.

Jak vůbec ta část veřejnosti, která si přeje Babišův konec, vnímá opoziční lídry Bartoše s Fialou?

Z tohoto pohledu je na tom lépe pan Bartoš, protože on je přece jenom jasná deklarace změny. Jistě, potenciálním voličům na něm budou trochu vadit ty dredy. Ale nemyslím si, že by to byl nějaký zásadní problém. U Petra Fialy mám pocit, chce-li se opravdu stát silným lídrem, že se musí osobně trochu posunout a přinést nějakou vizi, kterou bude zosobňovat. On bezesporu splnil ten základní úkol, že vyvedl ODS z kalných vod, kde jí hrozil propad pod pětiprocentní hranici. Ale zdá se mi, že v poslední době se hodně orientoval na boj proti Andreji Babišovi. A to je pro vítězství ve volbách málo.

On na podobné výtky často opakuje, že ODS toho hodně navrhuje, ale nikoho to dnes nezajímá.

Nechci tvrdit, že ODS žádnou vizi nemá, nebo že ji nemá Petr Fiala, ale z hlediska voličů to není dost dobře vidět. Není dostatečně zřetelná, hmatatelná. Nepůjdete za to lámat kopí. Není to něco, kvůli čemu budete přesvědčovat své kamarády u piva, že volit ODS je to nejlepší. Tohle nadšení a emoce tam trochu chybí.

A je vůbec reálné, že vládu spolu vytvoří uhlazený profesor Fiala s rozlítaným Ivanem Bartošem? ODS vidí Piráty jako novodobé svazáky, oni zase ODS jako šíbry a kmotry.

Piráti a svým způsobem i STAN jsou pokračováním boje s tradičními stranami. Jenom jinými prostředky. Takovým bojem proti tradičním stranám byly Věci veřejné a dnes je to pořád ještě do značné míry Andrej Babiš. Teď se tady vytváří nový subjekt – koalice Pirátů se Starosty – a po tom subjektu se chce, aby s tradičními stranami spolupracoval. Proč? V zájmu toho, aby odstavil Andreje Babiše? Takže je tady úplně legitimní otázka, co je pro Piráty a STAN větší zlo. Jestli tradiční strany v čele s ODS, anebo Andrej Babiš jako osoba.

Chcete tím říct, že kdyby se Babiš po volbách stáhl a nebyl ve vládě, Piráti by klidně s hnutím ANO společný kabinet vytvořili?

Já mám pocit, že hnutí ANO jako takové pro ně zdaleka není takovým zlem jako premiér Babiš sám o sobě. Strašně záleží na tom, kdo bude mít právo nominovat premiéra. Prezident říkal, že pověří vítěze voleb, takže pravděpodobně velmi malé procento hlasů rozhodne o tom, kdo tohle právo a povinnost od Miloše Zemana dostane. Ať už to bude Babiš, Bartoš, nebo Fiala, bude si muset najít ze zbývající dvojice spojence. Vzhledem k tomu, že budou tři silná uskupení, tak vítěz nebude mít zas o tolik více mandátů. Bude to velmi obtížné vyjednávání, hledání shody, otázka koaličního potenciálu. A to tedy opravdu nebude žádná legrace.

Zmínil jste prezidenta Zemana, který se netají tím, že by si přál pokračování Babiše. Myslíte si, že kvůli tomu vstoupí i do kampaně?

Myslím, že všichni mají tendenci podceňovat prezidenta Zemana a jeho vliv v politice, protože vidíme unaveného staršího člověka s pohybovými obtížemi. Ale jeho chuť hrát politické hry se podle mého názoru vůbec nezmenšila. Určitě má nějakou vlastní vizi, vlastní záměr. A jestliže Miloš Zeman směřuje k tomu, že formování příští vlády bude jeho poslední velké politické představení, tak si myslím, že bude už ve volební kampani působit tak, aby měl možnost hrát to představení podle vlastních not.

Co tím myslíte?

Že se bude snažit nějakým způsobem, a já vůbec nevím jak, působit ve prospěch těch kandidátů, s nimiž by si jako s příštím premiérem rozuměl. Tedy určitě hlavně ve prospěch Andreje Babiše. A vůbec bych to nepodceňoval. I když procento lidí, kteří důvěřují Miloši Zemanovi, klesá a únava veřejnosti vůči jeho osobě se projevuje, pořád mu nějakých čtyřicet procent lidí důvěřuje. Když on bude ve volební kampani někoho preferovat, anebo naopak někoho jiného zatlačovat a dehonestovat, tak si myslím, že to nakonec přece jenom určité procento lidí ovlivní. A to je podle mě špatná zpráva hlavně pro Piráty a Starosty.

Přitom zrovna Piráti s hnutím STAN se dnes cítí nejvíc suverénně, protože jim několik posledních průzkumů přisuzuje růst preferencí. Čím to?

Piráti zatím skutečně posilují, po malých dávkách a dlouhodobě. U Starostů se objevila euforie jejich příznivců a potenciálních příznivců po úspěchu v senátních volbách. Tato formace, zdá se, je na tom momentálně lépe než ta druhá složená ze tří tradičních stran ODS, lidovců a TOP 09. V žádném případě se to ale nedá považovat za neměnnou situaci. Musíme vzít v potaz, že do voleb zbývá jedenáct měsíců a spousta lidí, kteří se chystají k volbám, se nijak zvlášť nezabývá otázkou, jaké strany a koalice budou kandidovat.

A jak je na tom dnes vlastně Babišovo hnutí ANO, kdy pozorujeme jeho pokles z někdejších neotřesitelných pozic?

Hnutí ANO je tak trochu na houpačce. Když se společnosti daří dobře, anebo je v komplikované situaci, ve které věří, že vláda z ní lidi vyvede, tak se hnutí ANO daří lépe. To bylo vidět v březnu a dubnu. Od té doby nějakou dobu podpora hnutí ANO klesala. Zdá se, že se ten pokles teď zastavil a bude strašně moc záležet na tom, jak se koronavirová situace vyvine dál. Jestliže u nás způsobí vážnou ekonomickou recesi, která bude znamenat vysokou nezaměstnanost, snižování mezd a tak dále, tak to hnutí ANO odskáče. A je úplně jedno, jestli právem, nebo neprávem. Veřejné mínění se na tohle neptá. Jestli to mohli udělat lépe, nebo nemohli udělat lépe, budou vinni.

A když to tedy neskončí úplnou katastrofou, Babiš volby zase vyhraje?

Jestliže se podaří provést společnost touto krizí bez ztráty kytičky, řečeno anachronismem, tak vůbec není vyloučeno, že hnutí ANO znovu posílí. A pak to bude Andrej Babiš, kdo bude rozdávat karty příští rok v říjnu. A druhá věc – zároveň platí, že voličská základna tohoto hnutí je prostě pořád velká. Výhodou Andreje Babiše je, že ho chce volit především starší populace, která je v tomto směru zodpovědnější a víc k volbám chodí. Zatímco Piráti mají spoustu příznivců, kteří takhle naučení nejsou. Oni je musejí vzít za ruku a dotáhnout je k volebním urnám.

ANO vstoupilo do politiky jako pravicové, pak začalo lovit hlasy na levici a bralo voliče svým spojencům ČSSD a KSČM, teď jako by narazilo na strop a snížením daní se vrací zase na pravici. Jak tyhle manévry chápat?

Já si myslím, že to hnutí není ani levicové, ani pravicové, ale spíš pragmatické. Kdybych se chtěl vyjádřit ošklivě, tak řeknu oportunistické. Hledá nějaká pragmatická řešení a ideologii bych za tím prostě vůbec nehledal. Pragmatičnost toho hnutí se ukazuje třeba v tom, jak v některých prvcích umí spolupracovat třeba s Piráty. Třeba i v jednotlivostech. To tak úplně nedělá Andrej Babiš, ale třeba paní ministryně Schillerová. Některé prvky takové jakoby „přeshraniční“ spolupráce vidíme třeba u poslance ANO Patrika Nachera. Takže i tam se ukazuje, že tohle hnutí není úplně uzavřené. Je spíš otevřené a je neideologické.

Když mluvíte o pragmatičnosti – jaká vlastně může být budoucnost nebo životnost hnutí, které se tak moc řídí průzkumy veřejného mínění?

Když se na to podíváme s větším odstupem, vidíme, že v celé euroatlantické civilizaci se čím dál víc projevuje přechod od ideologické politiky k marketingové politice. A to vede k tomu, že se v mnoha případech programy původně antagonistických politických subjektů do značné míry sbližují. Krásně je to vidět v Německu, kde představa velké koalice mezi CDU/CSU a SPD byla dlouhou dobu představou jakéhosi nouzového řešení. Ale jejich programy natolik z konvergovaly, že to v současnosti není problém a není to považováno za extrém.

Jasná ukázka toho, že ideologie v politice ztratila význam, nebo že ji voliči nechtějí.

To nahrává subjektům takového typu, jako je hnutí ANO, ale i Piráti nebo STAN. A vlastně to pro ně vytváří příležitost být na politické scéně velmi dlouho. Ovšem za předpokladu, že nebudou velmi dlouho stát na jednom jediném člověku. Což je slabina ANO, na rozdíl od Pirátů nebo Starostů. Je to slabá stránka třeba také Orbána v Maďarsku, že Fidesz je příliš závislé na jeho osobě. Ale na druhé straně mám pocit, že si to Andrej Babiš uvědomuje a že se snaží vytáhnout některé osobnosti do popředí, Karla Havlíčka, do jisté míry Alenu Schillerovou. Přitom ani jeden není členem hnutí – a ono se to vlastně jakoby nepozná.

A když se podíváme na aktuální stav nejstarší a nejtradičnější politické strany, ČSSD, vidíte tam ještě nějaké možnosti pro odvrácení jejího úpadku?

Tak těch možností je mnoho. ČSSD by se měla rozhlédnout, s kým vlastně spolupracuje třeba na lokální úrovni, v komunální politice. Tam může hledat nějaké příznivce a spřátelené hlasy. Hodně se mluví také o tom, že by mohla jít společně se zelenými. To může být programově trošku problém, ale pokud by se dohodli, proč ne – jinak ty hlasy pro zelené propadnou. Důležité je, aby ČSSD byla hodně vidět, pokud přijme roli vnitřní opozice v koalici. Což se mi zdá, že dělá. Je to takový hodně zlobivý provokující partner z těch dvou koaličních vládních stran.

Část lidí v ČSSD si myslí, že by raději kvůli zachování zbytků důstojnosti měli vládu opustit. Vy tedy myslíte, že tahle stará Luxova taktika je výhodnější?

Je to samozřejmě jenom můj osobní názor, já si myslím, že to je účinnější taktika. Nevím, jestli je správná a povede skutečně k cíli. Kdyby ale teď ČSSD odešla z vlády, nebo ji dokonce položila, tak za to bude ve volbách krutě potrestána. Zejména v dnešní koronavirové situaci. Z výroků pana Hamáčka plyne, že minimálně on si je toho velmi dobře vědom.

Reklama

Doporučované