Hlavní obsah

Minář končí v politice, jeho hnutí nepodpořil dostatek lidí

Mikuláš Minář, který se stal známým založením spolku Milion chvilek pro demokracii. Ten ale kvůli politickým ambicím opustil.

Reklama

aktualizováno •

Hnutí Lidé PRO Mikuláše Mináře nebude kandidovat do sněmovních voleb. Pro Seznam Zprávy to potvrdil člen hnutí David Ondráčka. Hnutí podpoří jiné demokratické strany.

Článek

Mikuláš Minář, někdejší představitel hnutí Milion chvilek pro demokracii, oznámil rozjezd politického subjektu Lidé PRO na začátku prosince loňského roku. Deklaroval, že pokud se podaří získat půl milionu podpisů, hnutí půjde do voleb. Po sto tisících podpisech měl být zorganizován ustavující sjezd.

Ani k jednomu ale nedojde. Lidé PRO do současnosti získalo jen necelých 40 tisíc podpisů, tedy zhruba osm procent potřebných hlasů. Minář už na začátku března předeslal, že pokud do měsíce nezíská alespoň 100 tisíc podpisů, podpoří jiné politické hnutí. Sběr podpisů komplikovala mimo jiné koronavirová epidemie.

Spoluzakladatel hnutí, bývalý šéf Transparency International David Ondráčka, uvedl, že Mikuláš Minář chce veřejné aktivity ukončit úplně. On s dalšími kolegy v nich prý chtějí pokračovat. Způsob zatím neuvedl. „V tuto chvíli to není o jiných kandidátkách a jiné hnutí v tuto chvíli nezakládáme,“ řekl Ondráčka s tím, že jeho hlavním cílem je, aby Česko mělo po volbách demokratickou a stabilní vládu.

„Teď v čele vlády máme pološíleného Andreje Babiše, kterého se musíme zbavit. Ve společnosti je obrovská nedůvěra, problémy se neřeší, je pomalá justice, nedostupné bydlení a podobně,“ popsal největší problémy, které by chtěl nyní řešit. V širším časovém výhledu pak nevyloučil možné založení nového subjektu. Před těmito volbami to však není ve hře.

Uvedl, že hnutí Lidé PRO mělo ambici „zvednout vlnu“, což se úplně nepodařilo. „Ono 40 tisíc podpisů není málo, je to čtyřicetkrát víc, než potřebujete na založení strany nebo hnutí. Držíme ale slovo, které jsme dali,“ řekl Ondráčka s tím, že určité zklamání, že projekt nedopadl, cítí.

Konec později potvrdil i zakladatel Mikuláš Minář, který své důvody rozepsal v dlouhém facebookovém příspěvku. „Vzali jsme si ten nejtěžší možný úkol – oslovit s politickou nabídkou ty, které politika moc nezajímá,“ napsal a zároveň potvrdil, že v politice končí.

„Prosím však: nenakládejte na mne další očekávání a zodpovědnost. Propusťte mne ze svých služeb. Pokud to bude potřeba, najdu si cestu, jak se do veřejného prostoru dříve či později vrátit,“ vzkázal svým podporovatelům.

Mikuláš Minář v roce 2018 založil spolek Milion chvilek pro demokracii. V roce 2019 spolek zorganizoval několik velkých demonstrací proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové a za rezignaci premiéra Babiše. Vyzýval ke spojení strany demokratické opozice, když se k němu ale schylovalo, oznámil start vlastního politického hnutí.

Zpráva o konci Lidé PRO přichází jen den poté, co konec v politice oznámil předseda Trikolóry Václav Klaus. Stranu, kterou založil, do voleb nepovede.

Jak si před volbami vedou politické strany? Podívejte se na model Seznam Zpráv:

Reklama

Doporučované