Hlavní obsah

Mince ze dna slavné římské fontány letos charitě nepomůžou, starostka má s výtěžkem jiné plány

Mince ze slavné římské fontány zaplatí opravu města.Video: Valérie Dvořáková , Profimedia.cz, Reuters

 

Reklama

Mince z římské Fontány di Trevi se loví každý měsíc a v minulosti tradičně pomáhali chudým a lidem bez domova. Starostka Říma se ale rozhodla peníze využít na opravu města. To se však nelíbí místním obyvatelům i římskokatolické církvi.

Článek

Jedna z nejnavštěvovanějších památek Fontána di Trevi v Římě čelí kontroverznímu problému. Miliony lidí každý rok jezdí do jihoevropského města, aby do fontány vhodili minci pro štěstí pravou rukou za levým ramenem. Tradici si oblíbili turisté z celého světa a na dně fontány se tak usazuje nekonečná záplava mincí.

Město každý rok nechá mince vylovit a tradičně jdou na pomoc katolické charitě pro chudé a lidi bez domova zvané Caritas. Ročně se z fontány vyloví až 1,5 milionu eur (přes 33 milionů korun). Místní vláda ale má s penězi nový záměr. Starostka Říma Virginia Raggiová chce investovat do rozpadající se infrastruktury města.

Římskokatolická církev ale tvrdí, že ztráta příjmu postihne chudé. „Takový výsledek jsme nepředpokládali,“ uvedl Benito Ambarus, ředitel charity Caritas pro italský katolický deník Avvenire. „Stále doufám, že nebude konečný,“ dodal Ambarus.

Místní radní ale už změnu schválili a má přijít v platnost od letošního dubna. Římané se teď bouří a na sociálních sítích žádají radu města, aby své rozhodnutí přehodnotila, jak uvádí BBC podle agentury ANSA.

Virginia Raggiová vede Řím do roku 2016. Její popularita už klesla dříve, když se nedokázala vypořádat s problémy, jako je zadlužení města.

Reklama

Související témata:

Doporučované