Hlavní obsah

Mini šampony z hotelů jsou minulost. Řetězce chtějí chránit přírodu i své náklady

Novinka ovlivní tisíce hotelů po celém světě.

Reklama

Žádné jednorázové talíře a příbory, velké ne brčkům a v San Franciscu například zákaz prodeje plastových lahví s vodou. To už tu všechno bylo. Nově ale přichází hotelové řetězce se zrušením malých lahviček s kosmetikou. Ušetří to životní prostředí, navíc také firemní pokladnu.

Článek

Z hotelů Marriott zmizí minibalení toaletních potřeb. Společnost v pátek oznámila, že cestovní lahvičky se šampony, sprchovými gely a krémy nahradí větším balením. A to vše ve snaze snížit množství plastového odpadu.

Novinka ovlivní asi půl milionů hotelových pokojů, které řetězec vlastní. Platit by měla už od příštího roku ve většině ze 7 tisíc hotelů po celém světě. Marriott tak s novým opatřením očekává snížení spotřeby plastu o 30 %.

„Naši zákazníci si přáli určité změny, které smysluplně ovlivní životní prostředí. Ne však na úkor kvality našich služeb,” sdělil generální ředitel společnosti Arne Sorenson.

Do většího balení kosmetiky, které má být navíc z recyklovatelného materiálu, se má vejít množství až 12 malých lahviček.

Marriott ale není jediný, který s ekologickou variantou přichází. Už minulý měsíc to oznámila hotelová společnost InterContinental Hotels Group (IHG). Pod její křídla spadá 17 širokých hotelových sítí s dohromady téměř 850 tisíci pokoji.

InterContinental byla první velkou společností, která podobný zákaz vydala. Ten přišel rok poté, co zakázala užívání také plastových brček.

„Zákazníci a kolegové očekávají, že budeme méně zatěžovat životní prostředí,“ prohlásil Keith Barr, generální ředitel IHG.

Obecně vzato je nahrazení lahviček vetším balením logickým krokem. K němu se přidalo mnoho dalších soukromých hotelů. Jedním z důvodů jsou nižší náklady. To uznává i generální ředitel společnosti IHG Keith Barr.

Dá se předpokládat, že Marriott i IHG po ekologičtější cestě doprovodí i další. Například v Kalifornii by od roku 2023 mohl platit podobný zákaz zákonem.

Plastu ale neustále přibývá, zatímco před třemi lety se na světě vyprodukovalo asi čtvrt miliardy tun plastového odpadu, podle odborníků by to v roce 2050 mohlo být až 3,5 mld. tun.

Reklama

Související témata:

Doporučované