Hlavní obsah

Minihospoda na dvou kolech. Štamgasty objíždí Britka v červeném

Video: Štamgasty objíždí s hospodou na dvou kolech Britka v červeném.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Jak si udržet bdělou klientelu i v době nejtvrdších protikoronavirových opatření? Hospodští v Británii vědí. Za štamgasty tam na kole jezdí žena v rudém ponču, která za sebou vozí rovnou celou hospodu.

Článek

Největší objednávka, kterou doručila, dělala 40 plechovek, a nejdál jela 18 kilometrů. Šestatřicetiletá hostinská Jennifer Leftová i přes uzavření hospod kvůli šíření koronaviru dál obsluhuje své štamgasty v městečku Brighton na jihu Anglie. A vozí k nim rovnou i jejich oblíbený lokál, alespoň tedy věrnou miniaturu na vozíku za kolem. Právě z ní pak také vytahuje pivo.

„Nejdřív jsem si chtěla pořídit pojízdnou prodejnu mléka, že bych byla taková pivní děvečka. Pak jsem přemýšlela o zmrzlinářském vozu a nakonec jsem skončila u kola,“ vysvětluje Leftová, spolumajitelka a hostinská podniku Hand in Hand.

Žena v červeném s vlastní znělkou

S cenovkou 200 liber bylo ze všech tří zvažovaných možností sousedovo kolo s vozíkem tou nejlevnější. Miniaturu hospody, kterou spoluvlastní, si vyrobila sama, a ušila si i červené pončo jako uniformu. Do vozíku navíc ukryla také reproduktory, a tak ji i podle znělky štamgasti a přátelé vždy poznají.

„Je to úžasná hostinská. Založila rodinu a teď jsme s ní tak jako by spojení. Když ji vidíte, jak přijíždí po ulici a veze za sebou pivo, povzbudí vás to,“ popisuje své dojmy zákaznice Daisy Asquithová.

Přežily i španělskou chřipku. Hospody ale drtí covid

Brightonská hospoda Hand in Hand podle Leftové přežila i španělskou chřipku. A ona prý nehodlá přes 170 let nepřetržitého provozu vzdát, přestože už několikátý lockdown v Británii představuje nelehkou ekonomickou výzvu.

„Dokud jsem u kormidla já a budu mít v cisterně dost paliva, tak ke dnu nepůjde, pojedu tak dlouho a daleko, jak budu moct,“ dodává.

Češi pili víc. I tak už skončila desetina hospod

Britské hospody loni kvůli pandemii a vládním lockdownům prodaly nejméně piva za 100 let. Propad činil 56 procent a oproti roku 2019 to na tržbách jenom za pivo bylo 7,8 miliardy liber, což je v přepočtu o 240 miliard korun méně.

Češi znají za loňský rok dokonce už i propad celkových tržeb hospod. Koronakrize jim na kasách vzala 37 procent tržeb, tedy 72 miliard korun. Profesní organizace tvrdí, že pandemii nepřežije každý čtvrtý podnik, a podle Dotykačky, která spravuje až čtvrtinu všech pokladen, už skončila každá desátá hospoda.

Reklama

Doporučované