Hlavní obsah

Přehledně: Takto se změnila nejnižší mzda, kterou za práci můžete dostat

Minimální mzda roste už několik let v kuse. A s ní i mzda zaručená.

Reklama

Minimální mzda se v roce 2021 zvýší o 600 korun. Spolu s ní roste také zaručená mzda pro jednotlivé skupiny prací. Díky tomu se změna dotkne mnohem širšího okruhu profesí.

Článek

Minimální mzda

Nejmenší možná odměna za práci v pracovním poměru stejně jako v roce 2020 vzroste. Od 1. ledna 2021 činí minimální mzda 15 200 korun. S tím vzrostla také minimální hodinová mzda, která se používá v případě dohod mimo pracovní poměr. Nově bude 90,50 koruny za hodinu.

Zaměstnavatelé požadovali nechat stejnou výši minimální mzdy jako v roce 2020, odbory chtěly růst o 1 400 korun. Nakonec došlo ke kompromisu a minimální mzda se navýšila jen o šest stovek.

Zaručená mzda

Od minimální mzdy se odvíjí výpočet dalšího typu mzdy, takzvané zaručené mzdy. Ta se týká lidí, kteří nejsou vázáni kolektivní smlouvou a u zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Zaručená mzda je chrání před příliš nízkými mzdami. Díky ní totiž nemohou někteří zaměstnanci dostávat menší mzdu, než na jakou mají podle náročnosti práce nárok.

Jednotlivá zaměstnání se řadí podle složitosti, odpovědnosti a náročnosti do osmi skupin. Pro každou z nich ministerstvo práce a sociálních věcí každý rok stanovuje příslušnou nejnižší úroveň zaručené mzdy v hodinové a měsíční formě, stejně jako u minimální mzdy.

Příklady zaměstnání pro jednotlivé skupiny

Skupina 1:

- Pomocník v kuchyni, uklízečka, nosič zavazadel

Skupina 2:

- Pokojská, trafikant, asfaltér

Skupina 3:

- Zedník, barman, kadeřnice

Skupina 4:

- Průvodce s tlumočením, kuchař specialista

Skupina 5:

- Řidič autobusů, porodní asistentka, učitelka ve školce

Skupina 6:

- Obchodní referent, speciální pedagog, samostatný projektant rozsáhlých a náročných staveb

Skupina 7:

- Finanční expert, lékař, zubař

Skupina 8:

- Odborník na finanční a obchodní strategii organizací, makléř na finančním a kapitálovém trhu

Konkrétní hodnoty zaručené mzdy pro jednotlivé skupiny vám přinášíme v přehledné tabulce:

Nejen vyšší školkovné

Od výše minimální mzdy se odvíjejí také další zákony, které se přímo týkají toho, kolik peněz lidem zůstane v peněžence.

Mění se například platba pojistného na zdravotní pojištění u lidí bez zdanitelných příjmů. V roce 2020 činila 1 971 korun, od Nového roku se zvyšuje na 2 052 korun.

Zvýšilo se také takzvané školkovné neboli sleva na dani, kterou může využít jeden z rodičů při umístění dítěte v předškolním zařízení. Částka je stejná jako minimální mzda, tedy 15 200 korun.

Mění se rovněž hranice příjmů, které musí člověk dosáhnout, aby měl nárok na výplatu daňového bonusu na dítě. Podle zákona musí žadatel dosáhnout alespoň šestinásobku minimální mzdy, v roce 2021 tedy 91 200 korun. Zároveň pro získání nároku na měsíční daňový bonus platí, že měsíční výdělek musí být alespoň polovina minimální mzdy. Což znamená alespoň 7 600 korun. Poté vzniká na bonus nárok.

Výše minimální mzdy ovlivňuje rovněž povinnost zdaňovat důchody a penze. Pokud penzista bere ročně méně než 36násobek minimální mzdy, nemusí se o danění své penze starat. V roce 2021 půjde o sumu 547 200 korun. Tak vysoké důchody jsou ale v Česku velice ojedinělé (měsíčně takový důchod činí 45 600 korun).

Poslední návaznost se týká klientů úřadu práce. Ti si podle pravidel mohou přivydělat polovinu minimální mzdy, aniž by to z pohledu úřadu práce ovlivnilo jejich status. Při minimální mzdě 15 200 korun stoupá částka na 7 600 korun, pokud už jim úřad nevyplácí podporu v nezaměstnanosti.

Reklama

Doporučované