Hlavní obsah

Minimální mzda bude víc než 12 tisíc korun. Jen předvolební „dáreček“, nebo přibližování Západu?

Tahák na voliče, nebo pomoc potřebným? Tématu se věnuje Duel Seznam Zpráv.

 

Reklama

Minimální mzda přesáhne od ledna hranici 12 tisíc korun. Navýšení dopoledne schválila vláda. Ta nakonec podpořila návrh ministryně práce a sociálních věcí, aby se minimální výdělek zvedl o 1200. A je to také téma Duelu Seznam Zpráv.

Článek

V tom se utkali předseda sněmovního sociálního výboru Jaroslav Zavadil z ČSSD a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

Zaměstnavatelé s takovým růstem nesouhlasí, přidali by jen 800 korun. Podle Hospodářské komory by současný kabinet před volbami už zvýšení schvalovat neměl.

„Je nesmyslné se domnívat, že se k prosperitě projíme,“ argumentoval ve prospěch zaměstnavatelů ve studiu Seznam Zpráv Kučera.

Odbory naopak navrhovaly ještě víc a podle jejich představ by se měla minimální mzda zvednout o 1500 korun.

 „Zvyšování minimální mzdy nikdy žádnou katastrofu v ekonomice nezpůsobilo. Kolika lidí se to týká? Odpověď je, že velmi málo,“ tvrdí Zavadil.

Koaliční lidovci i hnutí ANO ještě před jednáním mluvili o tom, že budou podporovat variantu navýšení o 1000 korun. Minimální mzda rostla naposledy letos od ledna, kdy se zvýšila o 1100 korun na 11 000 korun. Současný kabinet tak zasáhl do její výše počtvrté.

Reklama

Doporučované