Hlavní obsah

Ministerské výjezdy mohou být součástí kampaně, varuje úřad

Foto: twitter.com/alenaschillerov

Ministryně Alena Schillerová s voliči.

Reklama

aktualizováno •

Ministři se podle kontrolorů pohybují na hraně zákona, když před volbami vyjíždějí do regionů a tváří se, že nejde o kampaň. Podobnou praxi čerstvě vytkli prezidentu Miloši Zemanovi.

Článek

Současné výjezdy členů vlády do krajů by mohly být problematické z pohledu vedení volební kampaně před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí tyto výjezdy podle svého člena Tomáše Hudečka sleduje.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí dnes zveřejnil závěry z kontroly prezidentské kampaně Miloše Zemana, v nichž dospěl k závěru, že prezidentovy výjezdy do krajů před prezidentskými volbami v roce 2018 byly zčásti předvolební kampaní.

„Kombinování veřejné funkce a volební kampaně je dost problematické a rozhodně to sledujeme. Bohužel si myslím, že ty současné výjezdy, které jsou častější, než byly v těch minulých volbách, jsou jen důsledkem toho, jak si kandidující subjekty flexibilně osvojují zákonná pravidla volební kampaně,“ uvedl Hudeček.

Další člen úřadu Jan Outlý pro Seznam Zprávy už minulý týden řekl, že se ministři současné vlády pohybují na hraně pravidel.

„Dělají to velmi chytře, aby vykličkovali z oficiální kampaně. Vystupují jako ministři, ne jako kandidáti. Dělají happeningy, nechají se u toho fotit, natáčet na YouTube, pozvou si veřejnost. Nikde neprezentují stranické logo ani neříkají žádné předvolební sliby, jen hodnotí svoji práci,“ uvedl Outlý.

Vládní ANO a ČSSD na svých transparentních volebních účtech neevidují platby, které by bylo možné jednoznačně propojit s výjezdy členů kabinetu do regionů. Podle hnutí ANO výjezdy členů vlády vždy souvisí s ministerskou agendou.

Šéfa ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka vyjádření překvapilo, důsledkem podle něj může být velký nárůst administrativy. „Pokud máme započítávat do nákladů na kampaň činnost vlády, tak se ptám, proč to nemá platit pro všechny, kdo jsou nějak financováni z veřejných prostředků. Jaký je rozdíl mezi ministrem a místopředsedou Sněmovny,“ řekl na tiskové konferenci v Lidovém domě Hamáček.

Reklama

Doporučované